email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Tratamentul fiscal al notei de debitare sau debit note

Tratamentul fiscal al notei de debitare sau debit note
debit notenota de debitaretratament fiscal debit note

De regula, documentul "debit note" se emite de catre furnizor sau prestator ori de cate ori intervine o majorare de pret sau o corectare a informatiilor facturate initial, dupa ce livrarea de bunuri sau prestarea de servicii a fost deja efectuata.  In randurile de mai jos prezentam 2 studii de caz de interes pentru contabili.

Debit note - inregistrare

Societatea noastra a primit un credit note valoric de la furnizor pentru marfa aferenta unui colet ratacit de transportator. Peste doua luni transportatorul gaseste coletul si furnizorul emite un debit note. Care ar fi nota contabila corecta pentru debit note?

Din punct de vedere fiscal, documentul "credit note" respectiv "debit note" sunt reglementat indirect, prin art. 319 din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca in intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.

Orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca o factura.

Astfel, in aceste conditii, documentul credit note primit de la furnizor trebuie tratat ca o factura de stornare, atat d.p.d.v. contabil cat si d.p.d.v. fiscal.

De asemenea factura de debit note reprezinta de fapt o corectie, in sensul majorarii valorii facturii emise initial, insa, in cazul mentionat va corecta credit note prin repunerea in negru a sumelor stornate. Practic anulati stornarea prin inregistrarea in negru a sumelor stornate.

Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Tratament fiscal Debit Note intracomunitar

SRL platitor de TVA livreaza in UE bunuri. Pentru probleme de calitate, clientul refuza o parte din produse, pentru care SRL-ul intocmeste factura storno. Pentru costurile non-calitate, clientul ne trimite "Debit Note" (nu mai primim ulterior un Invoice), sume pe care le deduce apoi din plata. Cum considerati ca ar trebui inregistrate si declarate corect aceste Debit Note? Le tratam ca si o achizitie de servicii intracomunitare (avand in vedere faptul ca indeplineste conditiile de la art.319) si facem taxare inversa sau nu intra in sfera tva-ului?

Astfel cum rezulta din prevederile art. 319 din legea 227/2015 privind Codul fiscal:

"(1) In intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.
(2) Orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca o factura."

Inteleg din speta prezentata ca partenerul extern va factureaza serviciul de receptie propriu/verificare calitate conform standard impus astfel cum rezulta din intelegerile contractuale dintre persoana impozabila romana si cea din statul membru UE, operatiune ce reprezinta in opinia mea o achizitie intracomunitara de servicii din perspectiva legislatiei TVA pentru care societatea din Romania primeste documentul fiscal "Debit Note" (echivalent al unei facturi conform art. 319) si are obligatia sa declare aceasta achizitie intracomunitara de servicii in D300 la randurile corespunzatoare, respectiv in D390.

Ca o paranteza, d.p.d.v. economic nu mi se pare foarte corect ca receptia pe care clientul dvs. o efectueaza in directul sau interes sa o considere ca un serviciu prestat companiei dvs., ci eventual o reducere comerciala pe care compania din Romania ar putea fi obligata sa o acorde conform contractului pentru bunurile neconforme livrate companiei partenere din UE.
In fine, din perspectiva fiscala in ceea ce priveste TVA-ul lucrurile insa sunt suficient de clare, pentru modul de lucru prezentat in intrebare.

Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
debit notenota de debitaretratament fiscal debit note


Data aparitiei: 19 Septembrie 2023

Votati articolul "Tratamentul fiscal al notei de debitare sau debit note":
Rating:

Nota: 4.92 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X