email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce taxe trebuie sa platesti daca ai mai multe proprietati

impozitCodul Fiscal

 

In prezent, Codul Fiscal din 22 decembrie 2003 (Legea nr. 571/2003) Art. 252: prevede ca, daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate unei alte persoane, impozitul pe cladiri se majoreaza dupa cum urmeaza:

a) cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 50% pentru cea de-a doua cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 75% pentru cea de-a treia cladire in afara celei de la adresa de domiciliu;
d) cu 100% pentru cea de-a patra cladire si urmatoarele in afara celei de la adresa de domiciliu.

La semnarea unui contract de vanzare-cumparare a unei case, in valoare de 100.000 euro, cumparatorul si vanzatorul trebuie sa cheltuiasca la un loc circa 7.850 euro, pe toate comisioanele, taxele si impozitele aferente, potrivit site-ului casamea.ro Din cei 7.850 euro, 61%  reprezinta comisionul agentiei imobiliare, 18% impozitul de transfer luat de stat, 16% ii revine notarului, serviciile de cadastru totalizeaza 4%, iar evaluatorul ia 1%. In cazul in  care imobilul de vanzare este detinut de proprietar de mai putin de trei ani, taxele de transfer cresc cu inca 1.000 euro.

Romanii care au mai multe imobile in proprietate ar trebui sa fie foarte atenti la ceea ce se va intampla in perioada urmatoare, deoarece acestia ar putea fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar pentru impozitele aferente proprietatilor. Astfel, Guvernul a anuntat in sedinta de saptamana trecuta ca va impozita suplimentar persoanele care detin mai multe imobile in proprietate, cu un impozit in plus pentru a doua proprietate, iar cotele de impunere vor creste pentru fiecare alt imobil. Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, sa introduca deja aceasta impozitare suplimentara intr-un proiect de lege. Domnule ministru Vladescu, in proiectul de lege pe care il vom pregati, incepand cu a doua proprietate vom solicita o impozitare suplimentara. Prima proprietate se impoziteaza normal pentru toti la fel, incepand cu a doua proprietate se impoziteaza suplimentar fata de ceea ce avem in momentul de fata, pentru a putea sa aducem un plus de venituri la bugetul de stat si a da un efort de solidaritate si din partea acelora care au in Romania mai multe proprietati. Si ei sa contribuie in Romania la acest efort de austeritate pe care il facem in momentul de fata prin impozitarea suplimentara incepand cu a doua proprietate, continuand cu a treia, a patra sau cate alte proprietati au, printr-o impozitare suplimentara a acestora, a spus Boc.

Nu intra sub incidenta acestui impozit suplimentar persoanele fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala. In cazul detinerii a doua sau mai multe cladiri in afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar.

Sursa: Curierul National

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitCodul Fiscal


Data aparitiei: 17 Mai 2010

Votati articolul "Ce taxe trebuie sa platesti daca ai mai multe proprietati":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X