email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul taie din drepturile de autor: 30 la suta CAS de la 1 iunie

drepturi autorcas

 

Veniturile artistilor, sportivilor, consultantilor, jurnalistilor si ale persoanelor fizice autorizate (PFA) ar putea scadea cu aproape 30%. Propunerea de taxare a drepturilor de autor cu CAS de 31,3% vine de la sindicate si este imbratisata de Guvern. Ea poate intra in vigoare de la 1 iunie.

Veniturile celor care lucreaza pe contracte de drepturi de autor si pe conventii civile vor scadea cu aproximativ 30% daca Guvernul va trece intre masurile de criza si una dintre ultimele sugestii ale Confederatiei Cartel Alfa.

Propunerea se refera la impunerea contributiei de asigurari sociale (CAS) de 31,3% si pentru aceste categorii de angajati si este in lucru la Ministerul Finantelor Publice (MFP) ca parte a programului de reduceri de criza.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, sustine ca obligatia va fi aplicata tuturor celor care realizeaza astfel de venituri, indiferent daca au sau nu carte de munca.

Propunerea vizeaza si scaderea procentului cheltuielilor care pot fi deduse din aceste venituri: de la 40% la 25%. In discutiile cu guvernantii, sindicalistii au insistat pe aplicarea acestei obligatii, pentru ca, spune Bogdan Hossu, „daca aceste persoane vor plati CAS-urile si daca se intrerupe transferul la Pilonul II de pensii, fondul de pensii va avea suficiente resurse ca sa nu mai fie necesara reducerea pensiilor mici".

In Romania exista circa 500.000 de persoane care incaseaza venituri pe contracte de cesionare a drepturilor de autor sau pe conventii civile, din care 80.000 nu au si carte de munca. Varianta platii de CAS-uri a fost mereu sustinuta de marile centrale sindicale si de catre guvernanti, care considera ca aceste contracte mascheaza o relatie de munca si reprezinta o forma de evaziune fiscala.

Ovidiu Jurca, vicepresedinte la Blocul National Sindical (BNS), considera normala masura, fiindca „orice persoana care are niste raporturi de subordonare este titularul unui drept de munca ascuns". Mai mult, spune Jurca, „in unele companii s-a ajuns sa ia salarii pe drepturi de autor pana si soferii si femeile de serviciu, de parca ar fi creatori de opere".

Potrivit liderului Cartel Alfa, vor fi exceptati scriitorii, sculptorii si pictorii, „cei care efectiv creeaza, in sensul pur al termenului". Surse din Ministerul Muncii sustin ca in varianta finala a propunerii nu va exista nicio exceptie.

517,5 lei va pierde din venitul net actual o persoana care castiga acum 1.808 lei din drepturile de autor, la un venit brut de 2.000 de lei, daca i se va impune un CAS de 31,3%. In procente, pierderea este de 28,6% fata de venitul net actual.

Potrivit legii, contributiile sociale pe contractele de drepturi de autor vor fi platite in totalitate de catre "angajat", fiindca nu exista o relatie de munca intre el si "angajatorul" pentru care lucreaza. Prin urmare, persoana cu venituri pe contractele de drepturi de autor plateste singura toate contributiile care se vireaza in fondul de pensii: procentul de

10,5%, care-i revine angajatului, dar si procentul pe care l-ar plati angajatorul (de 20,8%), daca ar exista carte de munca.

Pentru ca angajatorul sa suporte partea lui de contributie nu exista decat o solutie: banii castigati pe contractele de drepturi de autor sa fie transferati toti pe cartea de munca.

Sursa: Adevarul

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
drepturi autorcas


Data aparitiei: 19 Mai 2010

Votati articolul "Guvernul taie din drepturile de autor: 30 la suta CAS de la 1 iunie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X