email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul comisionului in cazul conventiilor de evitare a dublei impuneri

agent comisionarcomision brokerdubla impunereimpozit comision

 

Comisionul este definit la titlul I art. 7 pct. 9) din Codul Fiscal ca fiind orice plata in bani sau in natura efectuata de un broker, un agent comisionar general sau de orice alta persoana asimilata acestora, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune comerciala.

Potrivit dispozitiilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, comisioanele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in celalalt stat.

Aceste comisioane sunt, de asemenea, impozabile in statul contractant din care provin si potrivit legislatiei acelui stat. Insa impozitul astfel stabilit nu poate depasi o anumita cota din suma bruta a comisioanelor, stabilita conform termenilor de comun acceptati in conventii.

Aceste prevederi nu se aplica atunci cand beneficiarul efectiv al comisioanelor, rezident al unui stat contractant, desfasoara in celalalt stat contractant din care provin comisioanele fie o activitate industriala sau comerciala prin intermediul unui sediu permanent situat acolo, fie o profesie independenta printr-o baza fixa situata acolo si cand activitatea pentru care se platesc comisioanele este efectiv legata de acestea.

Comisioanele sunt considerate ca provenind dintr-un stat contractant atunci cand debitorul este insusi acel stat, una dintre colectivitatile sale locale, una dintre unitatile sale administrativ-teritoriale ori un rezident al acelui stat.

Atunci cand platitorul comisioanelor, indiferent daca este sau nu este rezident al unui stat contractant, are intr-un stat contractant un sediu permanent sau o baza fixa in legatura cu care a fost contractata obligatia de plata a comisioanelor si care suporta comisioanele respective, acestea sunt considerate ca provenind din statul in care este situat sediul permanent sau baza fixa.

DETALII CLICK AICI

Dispozitiile din conventiile de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, care reglementeaza impunerea in tara de sursa a acestor venituri, se aplica cu prioritate. In cazul in care legislatia interna prevede in mod expres o cota de impozitare mai favorabila, sunt aplicabile prevederile legislatiei interne.

Important de retinut!

Aplicarea acestor dispozitii, in sensul impunerii in statul de sursa, nu conduce la o dubla impunere pentru acelasi venit, intrucat statul de rezidenta acorda credit fiscal pentru impozitul platit in Romania, in conformitate cu prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri.

Cota de impunere a comisioanelor este de 16%.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
agent comisionarcomision brokerdubla impunereimpozit comision


Data aparitiei: 24 Mai 2010

Votati articolul "Regimul comisionului in cazul conventiilor de evitare a dublei impuneri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X