email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Registrul operatorilor intracomunitari. Se aplica sau nu?

registrul operatorilor intracomunitarievaziune fiscalaTVA

 

de Adrian Benta, valabil la 01-Iun-2010

Intrebare: Va rog sa-mi dati detalii despre Registrul Operatorilor Intracomunitari. Daca se aplica, de cand si ce trebuie facut?

Raspuns: La data elaborarii acestui raspuns nu exista un act normativ, publicat in Monitorul Oficial ce reglementeaza registrul operatorilor intracomunitari.

Ministerul finantelor publice a supus dezbaterii in data de 19.05.2010, un proiect de ordonanta de urgenta, ce vizeaza in principal, combaterea evaziunii fiscale si reducerea fraudei. Registrul operatorilor intracomunitari este una dintre masurile de combatere.

Astfel, conform proiectului de act normativ, registrul operatorilor intracomunitari este intocmit si tinut de Autoritatea Fiscala competenta, agentii economici au obligatia sa se inregistreze in acest registru inainte de efectuarea unei achizitii intracomunitare, proiectul a intentionat, utilizarea acestui registru incepand cu 01.06.2010.

Probabil, autoritatile considera ca vor putea monitoriza mai eficient activitatile de achizitii intracomunitare, regimul de comercializare si impozitare aferent.

Sanctiunea din punct de vedere fiscal pentru un agent economic ce efectueaza o achizitie intracomunitara fara sa fie inregistrat in acest registru este nerecunoasterea valabilitatii codului de TVA, pentru aceste achizitii.

Alfel spus in cazul acesta agentul economic, chiar daca este inregistrat formal ca platitor de TVA, pentru achizitia intracomunitara se considera ca nu are un cod valabil.  In acest caz cumparatorul are obligatia depunerii decontului special de TVA si plata cu numerar a TVA.

Deci neinscrierea in registru conduce, din punct de vedere fiscal, la anularea masurii de taxare inversa, pentru platitorii de TVA, transformand evidentierea TVA atat in TVA colectat si TVA deductibil, intr-o plata efectiva de TVA la buget. Putem afirma ca nici macar dreptul de deducere asupra acestei plati nu se poate exercita, in conditia in care codul de TVA este considerat invalid.

Se retine si aspectul ca prin neinscriere in registru se vor crea dificultati in relatia de declarare in sitem VIES, furnizorul din alt stat tert, va depune declartia livrarilor intracomunitare declarand la beneficiar un cod de TVA invalid......DETALII CLICK AICI

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
registrul operatorilor intracomunitarievaziune fiscalaTVA


Data aparitiei: 01 Iunie 2010

Votati articolul "Registrul operatorilor intracomunitari. Se aplica sau nu?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X