email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nu trebuie sa aveti mai mult de sase comisioane intr-un contract!

contractcomision

Cerbulescu (ANPC): Pe langa comisionul de administrare, rambursare anticipata, penalizare si comisionul unic pentru servicii se mai pot regasi inca doua, insa niciunul in plus

Dupa 20 iunie va puteti duce la banca sa va rambursati anticipat creditul in noile conditii

Numarul comisioanelor aferente contractului de credit a fost limitat la patru in urma adoptarii ordonantei de urgenta privind contractele de credit pentru consumatori, a declarat ieri Constantin Cerbulescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in cadrul unei conferinte de presa.

''Una dintre prevederile ordonantei se refera la limitarea la patru a numarului comisioanelor in contractele incheiate de banci cu clientii. Aceste comisioane au in vedere comisionul de administrare credit, comisionul de rambursare anticipata dupa caz, comisionul de penalizare pentru intarzierea la plata si comisionul unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor'', a precizat presedintele ANPC.

Mai mult, potrivit acestuia, bancile mai pot introduce doar inca doua comisioane, unul referitor la analiza dosarului de credit si altul ce prevede costuri pentru anumite situatii, insa niciunul in plus.

Guvernul a decis miercuri, prin ordonanta de urgenta, sa elimine comisionul de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, iar bancile vor fi obligate ca, in termen de 90 zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei, sa modifice toate contractele aflate in derulare, prin acte aditionale.

Directiva 2008/48/CE, care trebuia preluata in legislatia interna pana la 11 iunie 2010, prevede ca obligatia bancii de limitare a comisionului de rambursare anticipata nu este aplicabila in privinta contractelor de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, a contractelor de credit pentru dobandirea/pastrarea proprietatii unui imobil sau a celor a caror valoare este mai mica de 200 de euro si, respectiv, mai mare de 75.000 de euro.

ANPC a elaborat inca de la inceputul anului proiectul de ordonanta de urgenta care extinde prevederile Directivei 2008/48/CE, astfel incat sa se aplice tuturor contractelor de credit, inclusiv creditelor ipotecare si imobiliare, indiferent de valoarea totala a creditului, precum si contractelor de leasing. Actul normativ presupune aplicarea prevederilor si pentru contractele aflate in derulare, nu numai pentru cele incheiate dupa data intrarii in vigoare a ordonantei.

Aproape 8 mil. consumatori vor putea beneficia de prevederile OUG

Potrivit presedintelui ANPC, ''Ordonanta va fi publicata astazi (n.r. - ieri) in Monitorul Oficilial si va intra in vigoare peste 10 zile, clientii bancilor putand beneficia astfel de prevederile acesteia din 20 iunie. "Bancile trebuie sa respecte ordonanta incepand cu ziua a zecea de la data publicarii ei in Monitorul Oficial, iar clientii care vor sa ramburseze anticipat un credit pot dupa aceasta data sa se duca la banci si sa ramburseze banii in noile conditii", a explicat Cerbulescu.

Astfel, dupa 20 iunie, clientii vor putea solicita bancilor returnarea anticipata a creditelor cu un comision de rambursare de maximum 1% pentru credite cu dobanda fixa daca perioada de timp dintre rambursarea anticipata si data convenita pentru incetarea contractului de credit este mai mare de un an, si de 0,5% daca aceasta perioada este mai mica de un an.

Tot de la aceeasi data, solicitantii de credite se pot retrage dintr-un contract in 14 zile calendaristice de la semnarea acestuia.

Potrivit lui Cerbulescu ''Comisioanele de rambursare anticipata pot fi aplicate din momentul aparitiei ordonantei in Monitorul Oficial si se aplica si pentru contractele in derulare. Daca am fi aplicat acest comision doar la contractele incheiate dupa publicare, acestea ar fi fost foarte putine in acest moment asa ca, in forma actuala, aproape 8 milioane de consumatori vor putea beneficia de aceste prevederi'', a mai spus presedintele ANPC.

Sursa Curierul National 10/06/2010

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contractcomision


Data aparitiei: 10 Iunie 2010

Votati articolul "Nu trebuie sa aveti mai mult de sase comisioane intr-un contract!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X