email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatii persoana ce obtine venituri intr-un alt stat din UE

declaratia 201plata impozitului

Obligatii persoana ce obtine venituri intr-un alt stat din UE
Irina Coma

Intrebare: O persoana fizica (rezident) din Romania care obtine venituri din dobanzi dintr-un alt stat membru (deci persoana nerezidenta in acel stat) - ce obligatii de plata si ce obligatii declarative are in Romania?

Raspuns: Persoana fizica romana beneficiara a unor venituri din dobanzi platite de un stat membru al UE va trebui sa depuna la organul fiscal de pe raza caruia are domiciliul o Declaratie fiscala privind veniturile realizat in strainatate – Declaratia 201 pana la data de 25 mai a anului urmator obtinerii venitului. Pentru venituri depuse in anul 2009 – declaratia 201 trebuia depusa pana la data de 15 mai 2010 (termenul de 25 mai modificandu-se incepand cu veniturile realizate incepand cu anul 2010).

Astfel, de venituri se supun impozitarii prin aplicarea cotei de impozit asupra dobanzilor inregistrate – asa cum aceasta este prevazuta la art. 67 din Titlul III – Codul fiscal.

Asadar, pentru venituri din dobanzi cotele de impunere sunt urmatoarele:

- Veniturile sub forma de dobanzi pentru: depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, se impun cu o cota de 16% din suma acestora;
- Pentru depozitele la termen constituite, instrumentele de economisire dobandite, contractele civile incheiate, depozitele la vedere/conturile curente constituite anterior datei de 1 ianuarie 2007, dar a caror scadenta este incepand cu data de 1 ianuarie 2007, pentru determinarea impozitului pe veniturile din dobanzi se aplica cota de impozit de la data constituirii.

In vederea depunerii declaratiei 201 si stabilirii impozitului de plata pe teritoriul Romaniei este necesar sa obtineti de la platitorul de dobanzi din statul membru respectiv un document prin care atesta impozitul retinut la sursa si platit de acesta in statul membru respectiv (veniturile brute din dobanzi, cota de impozit, impozit retinut).

In conditiile in care in statul membru respectiv vi s-a retinut o cota de impozit mai mare de 16 %, sau cota existenta de la data constituirii depozitului (inainte de 2007) - veti beneficia de o restituire de impozit – credit fiscal. In conditiile in care impozitul retinut la sursa a fost mai mic de 16% va trebui sa platiti in Romania diferenta de impozit pana la concurenta cotei de 16% sau cota existenta de la data constituirii depozitului (inainte de 2007).

Sunt neimpozabile venituri din dobanzi la depozitele la vedere/conturile curente;

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 201plata impozitului


Data aparitiei: 11 Iunie 2010

Votati articolul "Obligatii persoana ce obtine venituri intr-un alt stat din UE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X