email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sorin Blejnar: "Vom controla averile romanilor din strainatate"

blejnarimpozit proprietate

 

"Ati vazut filmul ? Ei bine, eu cand vreau sa fac ceva, chiar fac", ne intampina Sorin Blejnar plin de optimism. De data asta, spune seful ANAF, Fiscul chiar se apuca de treaba: va cere institutiilor similare din Europa o "evidenta a proprietatilor detinute de cetatenii romani persoane fizice intr-o tara, peste un anumit nivel", urmand ca tot ce nu va putea fi justificat sa fie taxat cu 16 la suta. "Pana la 1 ianuarie 2011, vrem sa detectam cu exactitate toti contribuabilii cu averi mari si daca aceste averi au fost impozitate. Discutam despre marile averi provenite din economia subterana", explica Blejnar. "Cred ca voi identifica cateva sute de persoane", mai precizeaza seful Fiscului. 

Incepand din prima zi a anului viitor, Fiscul va pretinde 16% din averile nedeclarate ale romanilor bogati, dupa cum a anuntat Sorin Blejnar, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), intr-un interviu acordat ziarului Gandul. In urma cu un an, cand a anuntat pentru prima oara ideea impozitarii averilor mari, tot in cadrul unui interviu acordat ziarului Gandul, seful Fiscului spunea ca punerea ei in practica "este o chestiune de vointa". Tema a fost de altfel intens dezbatuta in ultimul an, iar Guvernul a promis FMI ca va acorda ANAF atributii sporite in combaterea evaziunii prin drept de acces la evidentele bancare. "Ati vazut filmul ? Ei bine, eu cand vreau sa fac ceva, chiar fac", insista Blejnar, vorbind despre proiectul pe care in vara lui 2009 il vedea ca pe un obiectiv indepartat.

Presedintele Fiscului stie cum ii va gasi pe cei care vor intra sub incidenta viitoarei legi a averilor mari ale persoanelor fizice: printre altele, si cu ajutorul informatiilor pe care le va cere de la autoritatile din fiecare tara UE. "Voi cere o evidenta a proprietatilor detinute de cetatenii romani persoane fizice intr-o tara, peste un anumit nivel", explica Blejnar

El da si un exemplu, luand in discutie situatia ipotetica a unui cetatean roman care detine o proprietate de 18 milioane de euro in Monaco. Nu inseamna neaparat ca persoana va fi taxata de Fiscul din Romania doar pentru ca este bogata. "Daca a ridicat dividende de 20 de milioane de euro, dar a platit impozit si poate dovedi, nu va intra sub incidenta acestei legi", explica seful Fiscului. Insa, daca se dovedeste ca in Romania nu are niciun fel de activitate economica care sa genereze asemenea venituri, aceasta "poate fi o persoana care intra pe o analiza de risc", explica Blejnar.

Pentru ca Fiscul sa poata controla averile mari, trebuie mai intai parcurse o serie de etape legislative obligatorii, incepand cu strategia fiscala generala care trebuie introdusa in cea a ANAF. Totodata, Codul de Procedura Fiscala, dar si legislatia secundara, vor trebui modificate, pentru a extinde capacitatea de control a ANAF, inclusiv accesul la evidentele bancare.

 "Accesul la conturile bancare nu se va face in mod haotic si necontrolat, ci pe baza de analiza de risc", spune Blejnar, care a precizat ca toate aceste controale nu vor avea situatia conturilor ca baza de pornire.

In urma cu o luna, intr-un interviu acordat ProTv, Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, declara ca este pentru prima data cand in scrisoarea de intentie convenita cu FMI exista prevederi pentru modificarea cadrului legislativ in zona evaziunii fiscale.

Printre romanii care ar putea intra sub incidenta acestei legi se afla si oficiali la nivel inalt. Anul trecut, Catalin Macovei, presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), declara ca cel putin doi ministri din Cabinetul Boc au conturi ascunse in Elvetia. "Legea de organizare a activitatii ANI nu-mi permite sa dau nume. Dar va pot spune cu siguranta ca cel putin doi ministri din actualul Cabinet au conturi in Elvetia care nu figureaza in declaratiile de avere", a spus Macovei. Printre numele vehiculate de presa s-a aflat si cel al lui Adriean Videanu, ministrul Economiei, care insa a dezmintit informatia. Luna trecuta, omul de afaceri Dinu Patriciu spunea ca romanii au conturi care insumeaza circa 18 miliarde de euro in bancile elvetiene.

Sursa: Gandul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
blejnarimpozit proprietate


Data aparitiei: 14 Iunie 2010

Votati articolul "Sorin Blejnar: "Vom controla averile romanilor din strainatate"":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X