email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractul colectiv de munca

contractul colectiv de muncaCodul Fiscal

Intrebare:

Avand in vedere cele specificate la Art.27 din CNM 2598/23.12.02 - Contractul colectiv de munca la nivelul ramurii comert pe anii 2003-2005, in cazul in care angajatorul suporta integral contravaloarea echipamentului de protectie si a echipamentului de lucru, aceste cheltuieli sunt deductibile fiscal? Sau cota parte ce ar trebui suportata de salariat (de 50%)si TVA-ul aferentsunt nedeductibile fiscal?

Raspuns: (dat in februarie 2005)

In conformitate cu prevederile art.21 alin.(2) lit.b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt deductibile la calculul profitului impozabil, cheltuielile afectuate, potrivit legii, pentru protectia muncii si cheltuielile efectuate pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale.

De asemenea, conform prevederilor art.56 alin.(4) lit.e) din Titlul III "Venituri din salarii" din acelasi act normativ, cheltuielile reprezentand contravaloarea echipamentului individual de protectie si de lucru, care nu se includ in veniturile salariale si nu sunt impozabile la persoana fizica, sunt, de asemenea, numai cele acordate potrivit legislatiei in vigoare.

Astfel, in contextul prevederilor mentionate mai sus si avand in vedere faptul ca normele obligatorii de protectie a muncii sunt reglementate de Legea nr. 90/1996 privind protectia muncii, republicata, potrivit careia cheltuielile necesare pentru achiziþionarea echipamentului individual de lucru sunt suportate de catre persoana juridica numai in proportie de 50%, precizam urmatoarele:

- in conditiile in care specificul activitatii pe care societatea o desfasoara se incadreaza in domeniile pentru care se impune respectarea normelor de protectie a muncii stabilite conform Legii nr. 90/1996 privind protectia muncii, cheltuielile aferente echipamentului individual de protectie si de lucru sunt deductibile la calculul profitului impozabil numai in situatia in care sunt efectuate in conditiile prevazute de Legea nr. 90/1996, republicata.

- in situatia in care cheltuielile pentru asigurarea echipamentului individual de protectie si de lucru nu sunt efectuate in conformitate cu prevederile Legii nr. 90/1996, precum si in cazul in care acestea sunt efectuate in conformitate cu prevederile Legii nr. 90/1996 dar sunt suportate in totalitate de persoana juridica, deci exista o abatere de la prevederile acestei legi, partea care ar fi trebuit suportata de salariat este deductibila la determinarea profitului impozabil numai in situatia in care contravaloarea acestuia este impozitata la persoana fizica. In caz contrar, aceste cheltuieli reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

In ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata, principiul este diferit, in sensul ca acordarea de uniforme de serviciu si echipament de protectie salariatilor nu este considerata livrari de bunuri, iar unitatea nu are obligatia sa colecteze taxa pe valoarea adaugata pentru acestea, iar pentru achizitiile de uniforme de serviciu si echipament de protectie acordate salariatilor, se deduce taxa pe valoarea adaugata, conform art. 145 alin.(3), intrucat acestea sunt achizitii destinate utilizarii in folosul operatiunilor taxabile.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contractul colectiv de muncaCodul Fiscal


Data aparitiei: 01 Martie 2006

Votati articolul "Contractul colectiv de munca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X