email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducere TVA in cazul unei achizitii de la o societate in insolventa

tvadeducereinsolventa

Atentie: Avand in vedere faptul ca incepand cu anul 2010 societatile comerciale aflate in insolventa factureaza cu TVA, se pune intrebarea daca acest TVA este deductibil pentru o persoana juridica ce cumpara marfa de la o persoana juridica aflata in insolventa.

Precizari: In acest moment legea nu limiteaza deducerea TVA aferenta facturilor de achizitii de la  societatile in insolventa.
-    Facem precizarea ca nici inainte de 01.01.2010, in perioada cand a functionat masura simplificarii, sub forma de taxare inversa, in baza art. 160 din Codul fiscal, pentru anumite bunuri si servicii furnizate de societatile in insolventa, aceasta livrare nu a fost scutita de TVA.

Taxarea invesa a fost doar o masura de simplificare.
-    Din punctul nostru de vedere exercitarea deducerii TVA se face respectand prevederea stabilita de art. 145 din Codul fiscal.
-    Sfera de aplicare a dreptului de deducere:
(1) Dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.
(2) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romnia;


c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, art. 144  si art. 144^1;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cnd acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 128 alin. (7) si la art. 129  alin. (7), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
(3) Daca nu contravine prevederilor alin. (2), persoana impozabila are dreptul de deducere a taxei si pentru cazurile prevazute la art. 128 alin. (8) si la art. 129  alin. (5).
(4) in conditiile stabilite prin norme se acorda dreptul de deducere a taxei pentru achizitiile efectuate de o persoana impozabila inainte de inregistrarea acesteia in scopuri de TVA, conform art. 153.

-    Din punctul nostru de vedere si calitatea facturii trebuie sa corespunda intocmai prevederilor stabilite de art. 155 din Codul fiscal, in sensul ca se necesita completarea rubricatiei minime obligatorii. In opinia noastra autoritatea fiscala poate sa nu permita deducerea TVA de pe o factura ce nu este conforma.
-    In acest sens va anexam  decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie Sectii Unite, nr. 5/2007 publicata in M.Of. nr. 732 din 30.10.2007, ca urmare a recursului procurorului general in interesul legii stabileste ca: taxa pe valoarea adaugata nu se poate deduce si nici nu poate fi diminuata baza impozabila la stabilirea impozitului pe profit daca documentele justificative nu contin sau nu furnizeaza toate informatiile prevazute de dispozitiile legale in vigoare la data efectuarii operatiunii pentru care se solicita deducerea taxei pe valoarea adaugata.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tvadeducereinsolventa


Data aparitiei: 15 Iulie 2010

Votati articolul "Deducere TVA in cazul unei achizitii de la o societate in insolventa":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X