email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romanii renunta la bon fiscal pentru a cumpara alimentele mai ieftin

bon fiscalalimente


Vanzarile de alimente au scazut cu 10% luna aceasta, odata cu majorarea TVA de la 19% la 24%, potrivit producatorilor care estimeaza ca tendinta se va accentua pana la 15%-20%.

"Sunt de fapt vanzari nedeclarate pentru care nu se plateste TVA, ceea ce inseamna ca ne indreptam spre o evaziune de 80%. Nu cred ca pentru 0,1 lei, cu cat s-a scumpit painea, oamenii au renuntat sa mai cumpere paine, cred ca prefera sa ia produsul mai ieftin, dintr-un magazin aprovizionat tot din piata neagra", a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului din industria panificatiei Rompan, la seminarul Mediafax Talks about Romanian Agriculture.

Si retailerii mari acuza alimentarea pietei negre in acest an. "Piata gri a crescut in acest an. Consumatorii spun ca merg mai frecvent in pietele agroalimentare si in magazinele mici de cartier, dar aceste cresteri nu se vad in statisticile oficiale pentru ca se duc in zona evaziunii fiscale", a declarat Filip Cristescu, directorul operational al Billa Romania, cea mai mare retea de supermarketuri de pe piata si vicepresedinte al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania.

Din ce in ce mai multe magazine de cartier au inceput sa se aprovizioneze de pe piata neagra si nu mai acorda bon fiscal, dupa cum afirma Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

"Magazinele de proximitate nu mai ofera bon fiscal. Altfel nu fac fata majorarii de TVA. Credeam ca daca intram in comunitatea europeana dispare piata neagra. N-a fost asa. In schimb am preluat-o si pe-a lor", sustine seful patronatului Romalimenta.

Pentru a pastra preturile la un nivel redus, fermierii au cerut insistent, inca de anul trecut, reducerea TVA pana la un nivel de 5%, cel putin pentru produsele de baza, dar solicitarea a ramas fara raspuns.

La inceputul lui 2010, patronatele din industria agricola si alimentara au propus ministrului agriculturii o aplicare inversa a TVA. Prin aceasta masura, firmele din lantul transformarii graului in paine, de exemplu, nu ar mai fi platit TVA la achizitie, pentru ca statul sa nu fie fraudat cu recuperarile de TVA cerute de companii care cumparau fara acte de la tarani graul.

In prezent, Comisia Europeana a respins cererea facuta de Romania in ceea ce priveste aplicarea inversa a taxarii in sectorul agricol si alimentar.

"Sebastian Vladescu mi-a spus sa vorbim la trecut despre taxarea inversa, pentru ca Romania nu poate obtine acest lucru de la Comisia Europeana. Reducerea TVA pentru alimentele de baza nu mai are loc, taxarea inversa nu se mai aplica, organizatiile de control ale garzilor financiare si ANAF se reduc serios. S-a lasat astfel cale libera evaziunii fiscale, care este aproape legalizata", este de parere Popescu.

Evaziunea fiscala are loc incepand de la producator, multi preferand sa-si vanda marfa fara acte imediat dupa recoltare. Acesta este unul dintre motivele pentru care majoritatea grupurilor de producatori recunoscute la nivel local, 106 la numar, nu functioneaza sau se preocupa serios sa-si regandeasca afacerea.

"Cum sa se asocieze taranii daca tot ce vand prin intermediul grupului vand cu TVA? Fiecare prefera sa vanda singur, la poarta casei sau la piata pentru ca atunci nu mai trebuie sa vanda cu TVA", afirma Mihai Lungu, presedintele Cooperativei Agricole Muntenia. Fermele de porci din cadrul Cooperativei Agricole Muntenia se confrunta de asemenea cu situatii in care pretul scade dramatic din cauza tirurilor venite intracomunitar, care nu platesc TVA.

"Degeaba am investit 800.000 de euro intr-o ferma de porci, pentru ca in fiecare zi intra camioane cu porci din Ungaria, cu destinatia Bulgaria, se opresc la noi, ii abatorizeaza si ii vand, castigul lor zilnic ajungand la 7.000 de euro. Eu cresc animalele 4 luni si cand vreau sa-i vand pretul este mic pentru ca targul este plin cu camioane cu porci", informeaza Lungu.

Sursa Ziarul Financiar 22/07/2010

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bon fiscalalimente


Data aparitiei: 22 Iulie 2010

Votati articolul "Romanii renunta la bon fiscal pentru a cumpara alimentele mai ieftin":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X