email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Servicii de ingrijire medicala si servicii accesorii acestora. Scutirea de TVA

scutire de TVAservicii medicale

Servicii de ingrijire medicala si servicii accesorii acestora. Scutirea de TVA
Irina Dumitrescu

Intrebare: Este vorba despre un hotel al sindicatelor care are si o baza de tratament, unde am urmatoarele situatii, clienti/pacienti:

-cazare +masa +tratament fara bilet de trimitere de la medic; Eu cred ca este scutit de TVA fara drept de deducere.
-cazare +tratament cu bilet de trimitere de la medic; Eu cred ca este scutit de TVA fara drept de deducere.
-cazare +tratament fara bilet de trimitere de la medic; Eu cred ca este scutit de TVA fara drept de deducere.

Eu cred ca indiferent de biletul de trimitere daca am tratament, acesta fiind serviciul principal, avem situatia de scutit fara drept de deducere.

Raspuns: Norma tehnica unitara pentru realizarea documentatiilor complexe de atestare a functionarii statiunilor balneare, climatice si balneoclimatice si de organizare a intregii activitati de utilizare a factorilor naturali aprobata prin HG 1154/2004, in sectiunea B „ ASISTENtA MEDICALa BALNEARa sI DE RECUPERARE iN STAtIUNILE BALNEARE, CLIMATICE sI BALNEOCLIMATICE” punctul 2. „Organizarea asistentei medicale balneare si de recuperare in statiunile balneare, climatice si balneoclimatice” stabileste urmatoarele:

„Art. 13. - Asistenta medicala balneara si de recuperare se asigura prin unitatile prevazute la art. 2 si art. 14 din prezentele norme, in baza contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate, cu unitati sanitare, cu unitati turistice din tara si din strainatate, cu alte institutii si organizatii interesate - Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, sindicate si altele asemenea, precum si la cererea pacientilor, care suporta costul serviciilor medicale acordate.

Art. 14. - Durata curei balneare este stabilita prin Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale spitalicesti, ingrijirilor la domiciliu, serviciilor medicale de urgenta si transport sanitar, precum si a serviciilor de recuperare a sanatatii, in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Art. 15. - (1) Trimiterea in statiunile balneare, climatice si balneoclimatice este efectuata de catre medicii de specialitate recuperare, medicina fizica si balneologie sau de catre medicii de familie.

(2) Tratamentul de recuperare medicala este efectuat numai la recomandarea medicilor de specialitate recuperare, medicina fizica si balneologie.”

Asadar, trimiterea in statiunile balneare, climatice si balneoclimatice este efectuata de catre medicii de specialitate recuperare, medicina fizica si balneologie sau de catre medicii de familie.
In ceea ce priveste TVA, potrivit prevederilor art. 141 alin. (1) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de la plata TVA spitalizarea, ingrijirile medicale si operatiunile strans legate de acestea, desfasurate de unitati autorizate pentru astfel de activitati, indiferent de forma de organizare, precum: spitale, sanatorii, centre de sanatate rurale sau urbane, dispensare, cabinete si laboratoare medicale, centre de ingrijire medicala si de diagnostic, baze de tratament si recuperare, statii de salvare si alte unitati autorizate sa desfasoare astfel de activitati.
Astfel cum prevede art. 126 alin. (9) lit. c) aceste servicii sunt scutite de TVA fara drept de deducere.

Conform punctului 24 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, scutirea prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se aplica pentru operatiunile care sunt strans legate de spitalizare, ingrijirile medicale, incluzand livrarea de medicamente, bandaje, proteze si accesorii ale acestora, produse ortopedice si alte bunuri similare catre pacienti in perioada tratamentului, precum si furnizarea de hrana si cazare catre pacienti in timpul spitalizarii si ingrijirii medicale. Totusi, scutirea nu se aplica meselor pe care spitalul le asigura contra cost vizitatorilor intr-o cantina sau in alt mod si nici pentru bunurile vandute la cantina spitalului.
Sunt scutite de TVA serviciile de ingrijire medicala, precum si serviciile de cazare si masa furnizate pe perioada acordarii ingrijirilor medicale, prestate de operatori economici autorizati sa desfasoare astfel de activitati, conform prevederilor OG 109/2000 privind statiunile balneare, climatice si balneoclimatice si asistenta medicala balneara si de recuperare, cu modificarile si completarile ulterioare.

Scutirea se aplica atat pentru serviciile prestate pacientilor ale caror bilete sunt decontate de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi Sociale, cat si pentru cele prestate pacientilor care beneficiaza de tratament pe baza de trimitere de la medic. Serviciile de cazare si masa beneficiaza de scutirea de TVA in masura in care sunt furnizate de aceeasi persoana care furnizeaza serviciul de tratament, fiind considerate accesorii serviciului principal scutit, respectiv serviciului de tratament - cazul CEJ C-349/96 - Card Protection Plan Ltd. in acest sens, persoana care furnizeaza serviciul de tratament poate presta serviciile de cazare si masa cu mijloace proprii sau achizitionate de la terti. Nu beneficiaza de scutirea de TVA serviciile de cazare si masa prestate de catre o alta societate decat cea care se efectueaza tratamentul.
Prin urmare, sunt scutite de TVA serviciile de ingrijire medicala prestate de agentii economici autorizati conform ardonantei mai sus mentionate. De asemenea, sunt scutite de TVA serviciile de cazare si masa furnizate pe perioada acordarii ingrijirilor medicale de catre agentii economici care efectueaza serviciile de tratament, cu mijloace proprii sau achizitionate de la terti.

Asa cum am aratat, pentru efectuarea tratamentului este necesara trimiterea din partea medicului de familie sau medicului specialist iar tratamentul de recuperare medicala este efectuat numai la recomandarea medicilor de specialitate recuperare, medicina fizica si balneologie.
in concluzie, serviciile de ingrijire medicala nu pot fi furnizate in lipsa trimiterii si a recomandarii medicilor specialisti. in aceste conditii serviciile de cazare si masa furnizate clientilor care nu au aceasta trimitere nu intra sub incidenta scutirii de TVA prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
scutire de TVAservicii medicale


Data aparitiei: 28 Iulie 2010

Votati articolul "Servicii de ingrijire medicala si servicii accesorii acestora. Scutirea de TVA":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X