email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stupid in Romania: taranii vor inregistra la vama productia de tuica

normeevaziune fiscala

 

Potrivit unor documente publicate vineri in Monitorul Oficial, autoritatile vamale vor tine evidenta tuturor gospodariilor care produc bauturi, chiar daca acestea vor fi utilizate numai pentru consum propriu. Tabelele pe care autoritatile vamale le vor completa vor cuprinde familia care a produs litrul de vin, "stocurile" de bauturi pe care le are in beci, precum si adresa gospodariei.

"Aceste evidente suplimentare care ni se cer complica un stil de lucru si asa aglomerat. Din punct de vedere practic, a tine evidenta fiecarei persoane sau familii din Romania care produce tuica este destul de complicat. Ca sa nu mai spun ca daca cineva vrea sa faca evaziune cu asa ceva, are la indemana destule mijloace. Cum sa tinem noi evidenta stocurilor a 1000 de familii numai dintr-un sat maramuresean unde se produce la greu, palinca?", au declarat pentru HotNews.ro surse din cadrul autoritatilor vamale citate.

In plus, in situatia in care gospodaria individuala intentioneaza sa comercializeze aceste bauturi are obligatia sa se autorizeze.
 
Consultantii fiscali au mai precizat pentru HotNews.ro ca normele publicate vineri au puncte extrem de confuze.

Actul normativ explica doar partial implicatiile privind majorarea TVA, chiar daca aduce cateva exemple concrete in cazul platilor in avans cu TVA 19%, inainte de adoptarea ordonantei si emiterea facturilor finale cu TVA 24%. De asemenea, nu se explica in mod clar cum se impoziteaza veniturile persoanei fizice sau modul de plata pentru asigurarile sociale aferente veniturilor profesionale.

"In cazul situatiilor privind plati in avans sau livrari partiale inainte de intrarea in vigoare a majorarii cotei TVA, cu factura finala emisa ulterior. In esenta norma metodologica stabileste ca stornarea avansului se face respectand procentul de la data platii de 19%. Astfel pentru pretul tranzactionat se va aplica TVA de 24% prima pozitie a facturii iar urmatoarea pozitie se va storna avansul cu TVA 19%.

De exemplu, cumpar un bun de 3000 Lei. Am achitat in Iunie 2010 un avans de 1000 lei + TVA 19% (190 lei) =  Total factura avans suma de 1190 lei. Emiterea facturii finale in Iulie 2010, pret 3000 lei + TVA  24%(720), total = 3720 lei.  Stornare avans:(-1000 lei)+ (- TVA 19%; 190 lei)= - 1190 lei. Rest de plata = 2530 lei", explica pentru HotNews.ro, Adrian Benta, consultant fiscal.

In plus, mai sustin consultantii fiscali, daca unele persoane au rationat in sensul 2000 lei + TVA 24% (480 lei) = 2480 lei, rest de plata, acest rationament este eronat.

"Norma metodologica reaminteste printr-un exemplu ca sunt multiple situatiile cand livrarea bunului sau prestarea serviciului s-a efectuat in perioada anterioara, iar emiterea facturii se face dupa 01 Iulie 2010, insa se pastreaza cota standard de TVA de 19%", arata Benta.

Potrivit consultantului citat, prestarile de servicii care determina decontari sau plati succesive, cum sunt serviciile de constructii-montaj, consultanta, cercetare, expertiza si alte servicii similare, sunt considerate efectuate la data la care sunt emise situatii de lucrari, rapoarte de lucru, alte documente similare pe baza carora se stabilesc serviciile efectuate sau, dupa caz, in functie de prevederile contractuale, la data acceptarii acestora de catre beneficiari. Totusi, perioada de decontare nu poate depasi un an.

Exemplu. Un constructor a executat un etaj al unei cladiri, in luna Mai si Iunie 2010, decontata pe situatie de lucrari. Situatia este acceptata de beneficiar in 30 Iunie. Emiterea facturii se face in 15 Iulie cu TVA 19%. (Termen reglementat de art. 155 din Codul fiscal - maxim 15 zile din luna urmatoare).

"Extinderea modelului nu se poate face decat la situatiile prevazute de Codul fiscal. De exemplu pentru servicii de reparat electrocasnice acest lucru in opinia noastra conduce la TVA cu 24%. Norma metodologica exemplifica in mare parte refacturarea de cheltuieli efectuate in iunie cu factura emisa in iulie cu TVA 24%. Aceasta este o noutate absoluta in ce priveste calitatea justificativa a facturii", mai spune Benta.

Reamintim ca vineri a fost publicata in Monitorul Oficial Hotararea pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004. Normele publicate vineri sunt ca urmare modificarii cotei de baza a TVA la 24%, dar si ca urmare a adoptarii OUG nr. 54/2010 privind combaterea evaziunii fiscale, inasprirea conditiilor de comercializare a produselor accizabile, si a regimului infractiunilor la regimul comercializarii acestor bunuri.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
normeevaziune fiscala


Data aparitiei: 02 August 2010

Votati articolul "Stupid in Romania: taranii vor inregistra la vama productia de tuica":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X