email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plafonul pentru TVA va creste la 100.000 de euro

plafon TVA

 

Guvernul va cere o derogare de la Consiliul Uniunii Europene pentru a putea majora de la 35.000 de euro la 100.000 de euro pragul cifrei de afaceri sau a veniturilor pentru care devine obligatorie inregistrarea si plata TVA, conform scrisorii de intentie la acordul stand-by, obtinuta de MEDIAFAX.

"Intentionam sa cerem Consiliul de Ministri al UE o schimbare a pragului obligatoriu la 100.000 de euro", se arata in scrisoare.

Potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, firmele care au o cifra de afaceri anuala de pana la 35.000 de euro pot alege sa nu plateasca TVA, operatiunea devenind obligatorie peste acest prag.

Potrivit documentului, va fi introdusa si o limita minima pentru inregistrarile voluntare de TVA pentru a elimina cererile frauduloase de rambursare.

Totodata, pragul minim al cifrei de afaceri care defineste firmele mijlocii va fi redus de la nivelul actual, de 6,7 milioane de lei, pentru a creste numarul societatilor monitorizate de ANAF.

Intre timp, societatile cu afaceri de mica anvengura, in special cele care ofera servicii, au inceput sa ceara Finantelor sa nu mai plateasca TVA. Astfel, se reduc costurile cu evidenta si raman cu bani in plus. Dezavantajele constau in faptul ca in cazul investitiilor nu se poate deduce TVA si ca firmele respective nu se pot dezvolta deoarece Codul Fiscal impune un plafon pentru cifra de afaceri.

Potrivit Codului Fiscal, acest regim poate fi aplicat doar persoanelor impozabile stabilite in Romania a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de 35.000 de euro pe an, calculat la cursul BNR la data aderarii, respectiv 119.000 de lei. Un agent economic se poate inregistra direct ca neplatitor de TVA la infiintare, iar in cazul in care depaseste pragul stabilit de lege trebuie sa mearga la organul fiscal competent sa-si schimbe statutul. De asemenea, o firma care plateste TVA poate alege ulterior sa nu mai achite aceasta taxa. „Aceasta modalitate este cea mai avantajoasa pentru micii mestesugari care lucreaza cu materialul clientului. Atunci pretul este mai competitiv”, spune avocatul Gabriel Biris, Managing Partner Biris Goran. Acesta nu recomanda totusi neplata TVA, sustinand ca in continuare pentru micii meseriasi desfasurarea activitatii ca persoana fizica autorizata este cea mai avantajoasa.

 

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plafon TVA


Data aparitiei: 05 August 2010

Votati articolul "Plafonul pentru TVA va creste la 100.000 de euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X