email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Primele explicatii de la Ministerul Muncii pentru plata contributiilor pe contractele de drepturi de autor

explicatiidrepturi autor

 

Contributiile sociale, cele de somaj si cele de sanatate trebuie platite de toti cei care obtin venituri profesionale (drepturi de autor si PFA) in mod repetitiv (lunar, trimestrial, semestrial) sau ocazional - in acest caz, daca nu detin si carte de munca in acelasi timp. Aceasta este noutatea adusa de Normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal, publicate in Monitorul Oficial cu cateva zile in urma (document atasat). Din cauza formularii neclare a prevederilor legislative, nimeni nu stie exact cum vor fi calculate, concret, aceste contributii. Consultantii fiscali nu pot adopta un punct de vedere ferm, pentru ca "inca sunt posibile modificari". Reprezentantii Ministerului Muncii intarzie sa transmita explicatiile solicitate de HotNews.ro.

Mai multi consultanti intervievati de HotNews.ro au declarat ca Normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal, publicate in Monitorul oficial marti, 3 august, le fac zile negre, tot incercand sa descifreze prevederile si sa explice clientilor exact ce si cum vor avea de platit. Beneficiarii si platitorii de drepturi de autor sunt cei mai bulversati, dat fiind ca modalitatile de calcul a contributiilor la asigurarile sociale, de somaj si cele de sanatate nu sunt clare, lasand loc la mai multe interpretari.

Astfel, Articolul 6, din Anexa 2 la Normele metodologice ar trebui sa lamureasca modul de calcul al contributiilor individuale, la veniturile de natura profesionala.

Alineatul 1 al articolului spune ca baza de calcul pentru contributiile sociale si cele de somaj este venitul net lunar realizat (a) si respectiv venitul net anual realizat (b), fara a explica exact cum se obtine acest venit net realizat. In schimb, la alineatul 2 se spune ca baza de calcul pentru contributiile de sanatate este cuantumul net al veniturilor profesionale realizat lunar. Pentru acest "cuantum net" se mentioneaza si modalitatea prin care se obtine: venit brut - cheltuieli deductibile.

Dilema pe care nici macar consultantii fiscali nu au reusit sa o clarifice: venitul net realizat (mentionat la alin.1) se obtine in mod similar cuantumului net (cum este formulat - la alin.2 )? Adica, este vorba despre aceeasi baza de calcul la alin.1 si la alin.2, sau sunt diferite? Si daca sunt diferite, cum exact se obtine venitul net  - cel mentionat la alin.1?

UPDATE (11 august) Ministerului Muncii a transmis HotNews.ro miercuri, 11 august explicatiile  solicitate. "Este vorba despre aceeasi baza de calcul pentru contributiile sociale, de somaj si cele de sanatate", a explicat un director din Ministerul Muncii care s-a ocupat direct de redactarea actului normativ.

Si atunci, de ce au fost abordate diferit in actul normativ, la cele doua alineate amintite?

"La inceput, pentru contributii sociale si somaj scrisesem venitul brut, insa am primit multe observatii cum ca aceste activitati independente au multe cheltuieli de functionare si, in forma finala, am decis sa modificam in venit net", a explicat sursa citata. Dar se calculeaza la fel: venit brut minus cheltuieli deductibile".

Alte probleme la care contribuabilii asteapta lamuriri

Calculul contributiilor a fost clarificat, insa din pacate nu este singura problema din textul Normelor metodologice. Mai sunt o serie de aspecte legate, spre exemplu, de cine depune declaratiile aferente contributiilor la bugetul de stat sau, spre exemplu, de cum trebuie sa procedeze persoanele fizice autorizate cu norme de venit.

Consultantii Mazars au subliniat alte neclaritati incluse in Norme:

•Dupa cum reiese din Anexa 2, la stabilirea bazei de calcul pentru CAS si somaj se face diferentierea intre veniturile cu caracter repetitiv si veniturile cu caracter ocazional. La stabilirea bazei de calcul pentru CASS nu se face aceasta diferenta ci se foloseste sintagma „venituri de natura profesionala realizate lunar”.
•Din punct de vedere logic, intr-o luna cand nu se obtin venituri de natura profesionala, baza de calcul ar trebui sa fie 0 cum de altfel este pentru calculul contributiilor de CAS si somaj.
•Totusi datorita introducerii plafonului minim la baza de calcul stabilit la un salariu mediu brut, poate exista interpretarea ca si in lunile in care venitul este 0, baza de calcul nu poate fi mai mica decat plafonul, astfel datorandu-se CASS, calculat la salariul mediu brut, chiar daca in luna respectiva nu s-au obtinut venituri.
•In plus, desi pentru veniturile ocazionale baza de calcul pentru CAS si somaj este reprezentata de venitul anual net si plafonata la 5 salarii medii pe an, datorita formularii de la alin. (2) al art. 6 din Anexa 2 a hotararii 791 este dificil de stabilit daca pentru CASS se aplica acelasi plafon anual.
•Este posibil ca intentia legiuitorului sa fie aceea ca indiferent daca venitul este obtinut ocazional sau repetitiv contributia de CASS sa fie calculata si platita lunar.

Alex Massaci, de la PricewaterhouseCoopers a spus ca se asteapta ca Ministerele sa vina cu niste explicatii pentru prevederile neclare. Cristian Radulescu, partener la Taxhouse a declarat pentru HotNews.ro ca avand in vedere ultimul articol al Anexei mentionate (referitior la veniturile de natura profesionala) este de asteptat sa apara Ordine de ministru care sa modifice sau sa corecteze prevederile din Norme.

Acest ultim articol (23) spune ca: "In masura in care aplicarea prevederilor art.III din OUG va impune precizari suplimentare cu privire la contributia individuala de asigurari sociale, respectiv contributia individuala de asigurari pentru somaj, acestea vor fi emise prin Ordin al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale".

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
explicatiidrepturi autor


Data aparitiei: 11 August 2010

Votati articolul "Primele explicatii de la Ministerul Muncii pentru plata contributiilor pe contractele de drepturi de autor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X