email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Explicatii: Drepturi de autor si Retinere la sursa conform HG 791 din 2010

HG 791/2010drepturi de autorcodul fiscalOUG 109/2009impozitul pe venitdeclaratia 205Legea 8/1996

 

de Dani Cucu, valabil la 11-Aug-2010

Intrebare: Pentru contractele de cesiune drepturi de autor incheiate cu diverse persoane fizice, care sunt obligatiile societatii fata de aceste persoane? Care este cota impozitului pe care sunt obligata sa-l retin la sursa, si daca firma este obligata sa-i retina si sa vireze si contributiile sociale.
Dorim un raspuns atat pentru persoanele fizice care sunt din afara societatii cat si pentru contracte incheiate cu un salariat al societatii.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.

Raspuns:
Veniturile din drepturi de autor, in calitate de venituri din drepturi de proprietate intelectuala, realizate de persoanele fizice reprezinta venituri incluse in categoria veniturilor din activitati independente realizate potrivit art. 52 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal. Impozitul retinut la sursa de platitor in cota de 10% aplicata la venitul brut reprezinta plata anticipata in contul impozitului anual pe venit in cota de 16% datorat de persoana fizica asupra venitului net anual din activitati independente.  Asadar, platitorul are obligatia calcului si retinerii impozitului de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit datorat de persoana fizica si sa-l vireze la bugetul de stat pana la data de 25 lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. Persoana fizica nu are obligatia conducerii contabilitatii in partida simpla, putandu-si indeplini obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit.
 
Potrivit art. 50 alin. (1) venitul net anual din drepturi de autor se determina prin scaderea din venitul brut a unei cote de cheltuieli deductibile de 20% din venitul brut (cota diminuata dupa data de 1 iulie 2010) si a contributiilor sociale obligatorii. Persoana fizica are obligatia determinarii si declararii venitul net anual si a impozitului datorat pe venitul net anual impozabil si a stabilirii diferentelor de impozit anual rezultat din regularizarea impozitului anual datorat cu platile anticipate.
 


Incepand cu anul fiscal 2010 prevederile aprobate prin OUG 109/2009 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal, au introdus un sistem alternativ de impozitare simplificata a unor venituri din activitati independente, aplicabil si veniturilor din drepturi de autor, prin aplicarea cotei de 16% direct la venitul brut. Conditia mentionata in cuprinsul prevederilor legale, respectiv art. 52 alin. (4) si art. 78 din Codul fiscal, este ca la momentul incheierii contractului persoana fizica beneficiara a venitului sa opteze pentru impunerea veniturilor cu o cota de impozit final de 16%.
 
Potrivit prevederilor art. 52 alin. (4) persoanele fizice care obtin venituri din drepturi de autor, pot asadar opta pentru impunerea prin retinere la sursa in cota de 16%. Pe baza optiunii formulate la momentul incheierii contractului, veniturile realizate sunt impozitate potrivit regulilor mentionate in categoria veniturilor „Venituri din alte surse”, la art. 78 si 79 din Codul fiscal. Optiunea de impunere a venitului brut trebuie exercitata in scris, in momentul incheierii fiecarui contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestui contract. in acest context, societatea in calitate de platitor de venituri are obligatia de a calcula, retine si vira un impozit in cota de 16% aplicat la venitul brut platit de acesta, in temeiul art. 79 din Codul fiscal. Impozitul pe venit care trebuie virat la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul reprezinta impozit final, persoana.
 
Prin urmare, optiunea persoanei fizice este cea in functie de care se aplica metodologia de calcul si retinere a impozitului  pe venit, platitorul retinand impozit in cota de 10%, respectiv 16%.
 
Societatea in calitate de platitor de venituri mai are urmatoarele obligatii :
 
-         sa completeze formularul 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat";
 
-         sa completeze si sa depuna formularul 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit” potrivit art. 93 alin. (3).
 
In ceea ce priveste contributiile obligatorii, potrivit legislatiei in vigoare, ele cad in sarcina persoanei fizice, societatea neavand nici o obligatie in acest sens.
 
 
HG 791/2010 exclude posibilitatea recalificarii drept activitate dependente a veniturilor din drepturi de autor, definite potrivit Legii 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. in acelasi context este abrogata si prevederea potrivit careia, pana in prezent, persoanele fizice angajate, precum si cele care incheiau contracte, altele decat cele prin care sunt reglementate relatiile de angajare, si care desfasoarau activitati utilizand baza materiala a angajatorului sau a celeilalte parti contractante, obtineau venituri de natura salariala.

Totodata raman aplicabile prevederile pct. 24 din Normele metodologice pentru aplicarea 46 din Codul fiscal, potrivit carora, in situatia existentei unei activitati dependente ca urmare a unei relatii de angajare, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu reprezinta venituri de natura salariala, conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii potrivit prevederilor cap. III „Venituri din salarii” al titlului III din Codul fiscal.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
HG 791/2010drepturi de autorcodul fiscalOUG 109/2009impozitul pe venitdeclaratia 205Legea 8/1996


Data aparitiei: 11 August 2010

Votati articolul "Explicatii: Drepturi de autor si Retinere la sursa conform HG 791 din 2010":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X