email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Borderou achizitie. Impozit pe profit

borderouimpozit pe profitOMFP 1027/2006OMEF 3512/2008Legea 571/2003

 

de Dana Jinga, valabil la 26-Aug-2010

Intrebare: O societate comerciala cu activitati de "Comert cu ridicata al cerealelor, semintelor, furajelor si tutunului neprelucrat", cod CAEN 4621, achizitioneaza de la persoane fizice cereale, pe care le revinde altor firme. Aceasta foloseste borderouri de achizitie cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare asigurat de Compania Nationala "Imprimeria Nationala" pentru cereale si produse procesate din cereale (cod formular 14-4-13c)
1. In cazul in care achizitioneaza si alt tip de produse agricole inafara de cereale, (seminte, porumb, floarea soarelui, etc) se va folosi un alt borderou?
2. Pe langa borderoul de achizitie trebuie intocmita si o dispozitie de plata daca plata se face in numerar?
3. Societatea este obligata sa achizitioneze doar de la producatori individuali care au certificat de producator?
4. Societatea este obligata sa retina la sursa impozitul pe venituri din agricultura de 2%?
5. Pe langa declaratia 100 cu impozit pe profit si declaratia 300 cu TVA se mai depun si alte declaratii specifice acestei activitati?

Raspuns:
1. Pentru achizitia cerealelor se va folosi documentul" Borderou de achizitie (cereale si produse procesate din cereale)-cod 14-4-13c, prevazut de OMFP 1027/2006, iar pentru achizitia unui alt tip de produse agricole se va folosi documentul "Borderou de achizitie (de la producatorii individuali" –cod 14-4-13b, prevazut de OMEF 3512/2008, cu ocazia fiecarei achizitii, indiferent de produsele cumparate.


 
2. Trebuie intocmita o dispozitie de plata catre casierie, document de casa in baza caruia se inregistreaza iesirea sumelor de bani din casieria unitatii. Borderoul de achizitie este document de inregistrare in gestiune a produselor cumparate, dispozitia de plata este document privind inregistrarea platilor facute prin casierie.
 
3. Societatea nu mai este conditionata sa achizitioneze doar de la producatorii care detin certificat de producator, acest document fiind necesar producatorilor pentru vanzarea in piete, targuri etc.
 
4. Conform art. 74 alin. (4) din Legea 571/2003:
" In cazul contribuabililor care realizeaza venituri banesti din agricultura, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vandute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, impozitul se calculeaza prin retinere la sursa prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final".
 
Avand in vedere prevederea legala de mai sus, nu se va retine cota de impozit de 2%, intrucat unitatea care achizitioneaza produsele agricole este o unitate cu obiect de activitate, "comert cu ridicata", nefiind o unitate specializata pentru colectare, procesare sau utilizare ca atare.
 
5. Pe langa declaratiile 100 si 300 se va mai depune semestrial declaratia recapitulativa 394.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
borderouimpozit pe profitOMFP 1027/2006OMEF 3512/2008Legea 571/2003


Data aparitiei: 26 August 2010

Votati articolul "Borderou achizitie. Impozit pe profit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X