email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilii si criza

ceccarcontabili

Marin Toma, presedinte CECCAR: Contabilii au atras atentia cu ani inaintea declansarii crizei asupra unor dezechilibre
Cea de-a XVIII-a editie a Congresului CECCAR a reunit elita mondiala a profesionistilor contabili
Tema evenimentului, "Pentru o noua cultura in profesia contabila", a starnit un mare interes in randul participantilor

Cea de-a XVIII-a editie a Congresului profesiei contabililor din Romania, organizat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), a avut loc vineri si sambata, in prezenta a aproximativ 1.500 de experti contabili, care au dezbatut o serie de probleme cu care se confrunta profesia, precum si rolul important pe care il joaca aceasta in contextul economic actual.
Cele doua zile de comunicari s-au desfasurat sub tema "Pentru o noua cultura in profesia contabila" si au reunit, la Palatul Parlamentului, elita mondiala a profesionistilor contabili.

Prima sesiune de comunicari a fost deschisa de catre Radu Moraru, prezentatorul emisiunii "Nasul" de la B1TV, si de Marin Toma, presedintele CECCAR, cel din urma subliniind ca, in ciuda dificultatilor prin care trece economia mondiala, implicit profesia contabila, expertii contabili au facut eforturi, pentru a continua traditia de peste 90 de ani a acestor intalniri.

"Acest eveniment are o dubla semnificatie: pe langa caracterul stiintific al evenimentului, a carui dovada o reprezinta cele aproximativ 500 de pagini de lucrari stiintifice elaborate special pentru aceasta ocazie, congresul reprezinta, totodata, un bun prilej de analiza punctuala a problemelor profesiei contabile, in contextul economic actual", a declarat  presedintele CECCAR, Marin Toma.

Tema centrala a Congresului a starnit un interes deosebit in randul participantilor, subliniind importanta unei noi culturi in profesia contabila. Directorul executiv al Federatiei Expertilor Contabili Europeni (FEE), Olivier Boutellis-Taft, a evidentiat necesitatea unei noi culturi in aceasta profesie. "Tema a fost foarte bine aleasa, pentru ca, intr-o lume in care se cheltuie mai mult decat se produce, este clar ca exista o nevoie specifica pentru o noua cultura in domeniu", a subliniat Olivier Boutellis-Taft.

Potrivit acestuia, expertii contabili trebuie sa ia in calcul, din ce in ce mai mult, nevoia de inovatie in profesia contabila, in conditiile in care cei carora li se adreseaza sunt intr-o continua schimbare. "Trebuie sa ne dam seama ca noile generatii fac lucrurile altfel si gandesc diferit. Este foarte important pentru profesia contabila sa intelegem acest lucru", a mentionat directorul executiv al FEE.

Toma: Contabilii joaca un rol important in depasirea crizei

Profesionistii contabili au atras atentia ca, desi, de multe ori, li s-a reprosat ca sunt vinovati, intr-o mare masura, de aparitia crizei financiare, semnalele date de ei asupra existentei unor probleme nu au fost luate in considerare inainte de declansarea crizei. "Primele semne ale acestei crize au fost observate cu cativa ani buni inainte, cand profesionistii contabili au atras atentia asupra unor dezechilibre, dar avertismentelor de atunci nu li s-a acordat importanta cuvenita", a explicat Marin Toma, presedinte CECCAR, care a adaugat ca profesia contabila poate juca un rol important in depasirea acestei crize.


In ceea ce priveste sprijinirea IMM-urilor, in special in aceasta perioada de criza, presedintele CECCAR, Marin Toma, a subliniat ca profesionistii contabili au rolul lor bine stabilit in protejarea acestui tip de intreprinderi. "Serviciile profesionale din domeniul contabilitatii nu mai pot avea acelasi curs. In momentul de fata, cineva trebuie sa faca bilantul, altcineva sa dea o consultanta, altii sa execute un control, iar acest lucru presupune costuri imense pentru IMM. Trebuie sa trecem la servicii intergate pentru aceste intreprinderi", a declarat Marin Toma, presedinte CECCAR.

Romania este inca in recesiune, pentru ca masurile au venit tarziu

Un alt specialist in domeniu, prezent la Congres, Nenad Pacek, presedintele Global Success Advisors, a facut o radiografie a principalelor probleme cu care se confrunta Romania in acest moment, el atragand atentia asupra faptului ca ne aflam inca in recesiune, din cauza masurilor luate de Guvern prea tarziu.

"Majoritatea tarilor au inceput sa isi revina din criza, insa, din pacate, Romania este unul dintre putinele state care se afla inca in recesiune. Acest fapt este consecinta masurilor guvernamentale, care au venit mai tarziu decat trebuia. (...) In timp ce in pietele emergente, Guvernele au scazut rata dobanzii si au acordat stimulente financiare, in Romania nu s-a intamplat acest lucru", a spus Nenad Pacek.

Pe de alta parte, Pacek a precizat ca Romania s-a dezvoltat mult intre 2003-2008, avand, in medie, o crestere economica de 6,3%, insa, in acelasi timp, a acumulat o serie de datorii externe, pe care nu le-a mai putut sustine ulterior.
Ca urmare a evolutiei nesustenabile din anii precedenti, "Romania trebuie sa asculte acum de FMI, iar acest lucru va avea un impact asupra recesiunii pe termen scurt", a precizat Pacek.

Tema Congresului CECCAR, "Pentru o noua cultura in profesia contabila", a fost aleasa foarte bine, tinand cont de contextul economic actual, a declarat presedintele Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC), Robert Bunting. "Este nevoie de o noua cultura in profesia contabila, pentru ca rolul contabililor din intreaga lume se va schimba, in actualul context economic. Profesia contabila poarta un rol foarte important: practic, creeaza ciclul de afaceri si asigura stabilitate pietelor, oferind companiilor informatii credibile, pe care sa se bazeze atunci cand investesc", a declarat, pentru Curierul National, Robert Bunting. Sursa: Curierul National

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ceccarcontabili


Data aparitiei: 07 Septembrie 2010

Votati articolul "Contabilii si criza":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X