email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cerere la Administratia Finantelor Publice de corectie decont TVA

TVAcodul de procedura fiscala
Intrebare:    
Am depus o cerere  la Administratia Finantelor Publice de corectie decont tva luna iulie 2010. Am declarat in 12.08.2010 decont tva –iulie 2010 in care am avut omisa inregistrarea unei facturi de achizitie din 30.07.2010.

Am depus cerere corectie in data de 23.07.2010 (fiind in termen pana pe 25.08.2010) la registratura dupa care am intrebat la biroul de corectii cand sa revin pentru decizia de corectie.

Mi s-a raspuns ca nu este considerata  eroare materiala si ca trebuie sa renunt la cererea pe care le-am facut-o , urmand ca factura de achizitie sa o depun in decontul lunii august 2010, la rubrica de regularizari.
 
Intrebarea mea: cum este considerata aceasta eroare?

Raspuns:
Intr-adevar, reprezentantul organului fiscal competent are dreptate: omisiunea evidentierii unei facturi in jurnalul pentru cumparari si neraportarea acesteia prin decontul de TVA cod 300 nu poate fi considerata eroare materiala in cadrul decontului de TVA astfel incat sa fie necesara corectia acesteia in cadrul lunii iulie 2010.

Avand in vedere faptul ca nu  se admite intocmirea si depunerea de deconturi rectificative pentru corectarea datelor din deconturile anterioare, prin  O.M.F.P. nr. 179 din 14 mai 2007 s-a reglementat procedura de corectare a erorilor de natura materiala din formularul ,,Decont de taxa pe valoarea adaugata" cod 300 completat si depus la organul fiscal competent pentru  raportarea operatiunilor economice realizate intr-o anumita perioada fiscala.  
Se considera eroare materiala  transcrierea incorecta  in decont ca urmare a urmatoarelor situatii care se pot ivi la completarea deconului:
-    preluarea eronata a sumelor din jurnalul pentru vanzari si jurnalul pentru cumparari;
-    inversarea unor cifre la completarea  decontului;
-    preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare cu privire la soldul de plata sau suma TVA de rambursat.  
 
Cererea dvs. ar fi fost solutionata daca ar fi fost invocat unul din urmatoarele motive mentionate anterior. De exemplu, inainte de depunerea acestei cereri   ar fi trebuit sa intocmiti un jurnal pentru cumparari care sa cuprinda si factura omisa initial. Acest jurnal ar fi trebuit anexat la cerere, semnat  si stampilat, ca document de justificare al necesitatii depunerii cererii de corectie a erorii materiale din decont.  Pe viitor, daca veti mai fi in astfel de situatii, este recomandabil sa invocati transcrierea eronata a datelor in decontul de TVA, fara a face referire stricta la o factura de achizitie. Altfel spus, sinceritatea dvs. a fost ,,sanctionata,, de catre autoritatea fiscala prin refuzul de a incadra operatiunea la eroare materiala.

Totusi, nu va recomand sa retrageti cererea de la registratura organului fiscal, urmand sa asteptati formularea unui raspuns oficial din partea acestuia cu privire la neemiterea motivata a  Deciziei de corectare a erorilor materiale deoarece cererea depusa de dvs. nu se incadreaza in prevederile O.M.F.P. nr. 179/2007. Adresa dvs. si raspunsul aferent se arhiveaza  la copia  decontului de TVA completat si depus pentru luna august 2010 cu termen de depunere cel mai tarziu 27 septembrie 2010 (data de 25 si 26 reprezinta zi nelucratoare).

Valoarea facturii respective se raporteaza prin decontul de TVA aferent lunii august 2010 la  randul 28  denumit “Regularizari taxa dedusa”.

D.p.d.v. contabil, pentru a asigura concordanta dintre sumele evidentiate in jurnalul pentru cumparari, raportate prin decontul de TVA cod 300 si rulajul debitor al contului 4426 este recomandabila inregistrarea facurii in luna iulie 2010 prin rulajul debitor al contului 4428 “TVA neexigibila”:
          %                     = 401
         371
         4428    
urmand ca in luna august 2010 sa efectuati inregistrarea contabila 4426 = 4428 cu evidentierea sumei respective (inclusiv a bazei de impozitare aferente) in jurnalul pentru cumparari intocmit pentru luna august 2010.

Desi nu ati precizat, consider ca achizitia respectiva nu este operatiune intracomunitara astfel incat sa fi avut si obligatia de raportare a acesteia prin declaratia recapitulativa cod 390.

In concluzie, situatia prezentata de dvs. nu reprezinta o “eroare” ci o “omisiune” de inregistrare in evidenta fiscala care nu se sanctioneaza in baza prevederilor cuprinse in Codul de procedura fiscala, ci doar in baza legii contabilitatii. De aceea, factura trebuie inregistrata obligatoriu, d.p.d.v. contabil, cronologic, in luna iulie 2010, in baza formulelor contabile recomandate anterior.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAcodul de procedura fiscala


Data aparitiei: 14 Septembrie 2010

Votati articolul "Cerere la Administratia Finantelor Publice de corectie decont TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X