email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz - Comision agent de asigurari

Intrebare:    
As dori sa stiu daca comisionul pe care il incaseaza un agent de asigurari de la o firma de asigurari se include in baza de impozitare a TVA-ului. Adica daca depaseste plafonul de 35.000 euro trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA ?

Raspuns:
In situatia in care persoana impozabila desfasoara exclusiv activitati constand in intermedierea in asigurari, consider ca nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA chiar daca realizeaza o cifra egala sau mai mare cu echivalentul in lei a plafonului de 35.000 euro stabilit la cursul valutar in vigoare la data aderarii. Aduc drept argument prevederile articolului 152 alineatul 2 din Codul fiscal prin care se precizeaza faptul ca  cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru obligatia de inregistrare in scopuri de TVA este formata, printre altele,  din  operatiunile scutite fara drept de deducere reglementate prin  articolul  141 alin. (2) lit.  b), dar cu conditia ca aceste operatiuni sa nu fie accesorii  activitatii principale. Prin normele de aplicare, la punctul 61 alineatul 1, se face precizarea ca o operatiune este accesorie activitatii principale daca se indeplinesc cumulativ conditiile reglementate  la pct. 47 alin. (3)
  1. realizarea acestui tip de  operatiune necesita resurse tehnice limitate privind echipamentele si utilizarea de personal;
  2. operatiunea nu este direct legata de activitatea principala a persoanei impozabile;  
  3. suma achizitiilor efectuate in scopul operatiunii si suma taxei deductibile aferente operatiunii, sunt nesemnificative.

De asemenea, un alt argument prin care sustin ca un broker in asigurari nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA, sunt  prevederile punctului 66 alineatul (7) si alineatul (8)  din normele metodologice  de aplicare ale articolului 153 din Codul fiscal conform carora in situatia in care o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, ulterior inregistrarii,   desfasoara numai   operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, aceasta este obligata sa se retraga din evidentele platitorilor de TVA.  Prin acest articol de lege  se face precizarea ca persoanele  impozabile inregistrate in scopuri de TVA , dar  care  desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere, sunt obligate sa  solicite anularea inregistrarii in termen de 10 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere. 

Aceasta obligatie de scoatere din evidenta rezulta si din vectorul fiscal cod 010 reglementat prin O.M.F.P. nr. 262/2007, formular in baza caruia firma respectiva este obligata sa solicite scoaterea din  scoaterea din evidenta ca persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, astfel:
  • la punctul 1.12. "Ca urmare a incetarii activitatii";
  • la punctul 1.13. "Ca urmare a desfasurarii in exclusivitate de operatiuni care nu  dau drept de deducere a TVA".     

Activitatea desfasurata de agentul de asigurari se incadreaza in prevederile Codului fiscal articolul 141 "Operatiuni scutite in interiorul tarii" alineatul 2 litera b): "operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni;"

Prin normele de aplicare ale articolului 141 alineatul (2)  litera b) la punctul  35^1 alineatul  (2) se precizeaza faptul ca scutirea de taxa pentru serviciile de asigurare  se aplica doar de catre societatea care suporta riscul si care incheie contractul cu clientii, inclusiv in cazul externalizarii tranzactiilor in domeniul asigurarilor sau reasigurarilor. In acest sens se face trimitere la hotararea Curtii Europene de Justitie in cazul C-240/99 Skandia.

In concluzie, avand in vedere faptul ca agentul de asigurari este un intermediar in cadrul operatiunilor de asigurare, consider ca operatiunile realizate sunt scutite fara drept de deducere deoarece  riscul  este suportat de catre societatea de asigurari in numele si in contul caruia,  in calitate de intermediar, agentul de asigurari incheie politie de asigurare. Astfel, comisionul incasat de catre un intermediar reprezinta contravaloarea unei "prestari  de servicii efectuate in legatura directa cu  operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare".

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 17 Septembrie 2010

Votati articolul "Studiu de caz - Comision agent de asigurari":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X