email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Punerea in libera circulatie a bunului

libera circulatiebunuriTVA


Intrebare:
Intentionam inchiderea unui contract de leasing cu o societate nerezidenta (neinregistrata in scop de TVA in Romania) incheiat inainte de 01.07.2007 (admitere temporara cu exonerare totala si incheierea unui contract de comodat cu aceeasi societate nerezidenta, pentru acelasi bun.

Cum poate fi realizata punerea in libera circulatie a bunului fara un transport efectiv din Romania si inapoi?

Raspuns:
Inchiderea unui contract de leasing inseamna fie restituirea bunului utilizat, fie formularea optiunii pentru cumpararea bunului utilizat. Cumpararea se face la valoarea reziduala stabilita prin contract.

In situatia prezentata, indiferent de faptul ca este vorba despre un leasing financiar sau despre un leasing operational, consider ca trebuie sa va adresati organului vamal care a emis declaratia vamala de import temporar cu scopul de a inchide importul respectiv.

In situatia in care este vorba despre un leasing operational, vama nu va inchide importul temporar daca bunul nu se va returna efectiv in statul in care este stabilit locatorul.

Importul temporar se inchide numai daca este transformat intr-un import definitiv pentru care trebuie achitate toate drepturile vamale de import.

In situatia in care este vorba despre un leasing financiar, pentru inchiderea importului temporar trebuie achitata obligatia vamala de import calculata la valoarea reziduala a bunului.

Desi nu ati mentionat in ce baza s-a efectuat un import temporar cu „exonerare totala” presupun ca este vorba despre un leasing financiar, caz in care obiectul contractului il reprezinta un mijloc fix exonerat de la plata TVA in vama in baza prevederilor cuprinse la art. 157 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal aplicabile pana la data de 31.12.2006. Bunul respectiv ar fi beneficiat de exonerare daca s-ar fi incadrat la:

• masini industriale, utilaje tehnologice, instalatii, echipamente, aparate de masura si control, auto-matizari, destinate realizarii de investitii, sau

• masini agricole si mijloace de transport destinate realizarii de activitati productive;

Ultimul ordin prin care s-a reglementat exonerarea de la plata TVA in vama a fost O.M.F.P. nr. 1.219 din 12 august 2004 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare a certificatelor de exonerare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata pentru importurile prevazute la art. 157 alin. (3) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Prin alineatul (6) al articolului 2 din ordinul mai sus mentionat se reglementeaza faptul ca per-soanele impozabile inregistrate ca platitori de TVA care au utilizat bunuri exonerate de la plata TVA in vama in cadrul unor contracte de leasing financiar incheiate cu persoane impozabile stabilite in straina-tate, si opteaza pentru cumpararea bunurilor respective, pot solicita certificate de exonerare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata pentru valoarea reziduala.

Desi nu ati precizat, consider ca sunteti in posesia unui astfel de certificat emis anterior anului 2007.

Pentru bunul respectiv, in baza certificatului obtinut, se considera ca s-a respectat obligatia de pla-ta a TVA in vama prin aplicarea regimului de taxare inversa, materializata d.p.d.v. contabil prin inregis-trarea 4426 = 4427 aplicat la valoarea reziduala a bunului.

Lipsa unor detalii suficiente cu privire la natura operatiunii si la conditiile in care a fost initiata si derulata in perioada 2006 – 2010, ma impiedica sa stabilesc un tratament fiscal corect si real.

Astfel:

• daca furnizorul bunului respectiv este un partener stabilit intr-un stat membru, in situatia in ca-re s-a optat pentru achizitia bunului la inchiderea contractului de leasing, se considera ca va avea loc o achizitie intracomunitara. Din acest motiv, nu va mai fi necesara punerea in libera circulatie.

• daca bunul este vandut de catre un partener stabilit intr-un stat tert, nu mai este necesara pune-rea in libera circulatie deoarece bunul se afla deja pe teritoriul comunitar, prin formularea op-tiunii de cumparare pentru care s-a aplicat regimul de taxare inversa la valoarea reziduala, in baza certificatului de exonerare.

Punerea in libera circulatie pe teritoriul comunitar reprezinta achitarea tuturor drepturilor vamale de import la intrarea bunului pe teritoriul comunitatii.

• daca bunul a fost utilizat, dar nu a fost achizitionat, firma dvs. are obligatia sa:

- achite drepturile vamale de import in situatia in care proprietar este o situatie juridica nere-zidenta stabilita intr-un stat tert;
- sa nu achite suma TVA datorata in vama, dar proprietarul bunului stabilit intr-un stat mem-bru sa fie obligat sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru efectuarea unei operatiuni asi-milate unei achizitii intracomunitare de bunuri pe teritoriul Romaniei.

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
libera circulatiebunuriTVA


Data aparitiei: 20 Septembrie 2010

Votati articolul "Punerea in libera circulatie a bunului":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X