email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Implicatiile fiscale ale constatarii plusului la inventar

contabilitatecodul fiscalnorme
Intrebare:
Care sunt implicatiile fiscale ale constatarii plusului la inventar? Nu exista o evidenta analitica a stocurilor si am propus inventarierea acestora pentru a o reconstitui. Am constatat diferente in plus fata de sinteticul din balanta si listele de inventariere.

Raspuns:

Conform pct. 39 din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, aprobate prin O.M.F.P. nr. 2.861/2009 pentru toate plusurile, ca si pentru lipsuri, deprecieri si pagube determinate de expirarea termenelor de prescripţie a creanţelor sau din alte cauze, comisia de inventariere trebuie sa solicite explicaţii scrise de la persoanele care au raspunderea gestionarii bunurilor, respectiv a urmaririi decontarii creantelor.

Pe baza explicaţiilor primite si a documentelor analizate, comisia de inventariere stabileste natura lipsurilor, pierderilor, pagubelor si deprecierilor constatate, precum si natura plusurilor, propunand, in conformitate cu dispoziţiile legale, modul de regularizare a diferenţelor dintre datele din contabilitate si cele faptice, rezultate in urma inventarierii.

Din punct de vedere contabil, plusurile se inregistreaza in contabilitate prin diminuarea cheltuielilor, prin inregistrari contabile in negru sau in rosu, in functie de politica contabila si de programul informatic utilizat, conform pct. 63 alin. 9 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009 (3xx = 6xx in negru sau 6xx = 3xx in rosu).

Prin urmare, tratamentul fiscal al plusurilor la inventar depinde de natura si provenienţa acestora.

Spre exemplu, daca este vorba de plusuri cantitative, ele pot fi urmarea unor riscuri de confuzie intre sorturile aceluiasi bun material, din cauza asemanarii, caz in care se poate trece la compensarea cu minusurile stabilite in urma inventarierii, cu respectarea prevederilor pct. 40 din Normele aprobate prin O.M.F.P. nr. 2.861/2009. Avand in vedere prevederile art. 19 alin. 1 din Codul fiscal si cele ale pct. 12 din Normele metodologice, conform carora veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la stabilirea profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabile conform reglementarilor contabile, diminuarea cheltuielilor urmare inregistarii plusului constatat va avea ca efect majorarea profitului impozabil la momentul inventarierii.

Daca plusurile sunt urmare a descarcarii eronate a gestiunii in evidentele contabile care poate fi identificata in timp, devin aplicabile prevederile pct. 13 din Normele metotologice date in aplicarea art. 19 din Codul fiscal, conform carora veniturile sau cheltuielile inregistrate eronat sau omise se corecteaza prin ajustarea profitului impozabil al perioadei fiscale careia ii aparţin si depunerea declaratiei rectificative. Daca plusurile sunt neglijabile, atunci se poate considera ca ele nu reprezinta consecinta unor erori semnificative, pentru care ar fi nevoie de ajustarea profitului impozabil si depunerea declaraţiei semnificative, fiind suficienta inregistrarea lor in contabilitate la momentul inventarierii, ţinand cont de prevederile rt. 19 alin. 1 din Codul fiscal si cele ale pct. 12 din Normele metodologice coroborate cu cele ale pct. 63 alin. 1-6 din Reglementarile contabile conforme aprobate prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009.

Din punct de vedere al TVA nu sunt implicatii fiscale, plusurile de inventar nefiind, in general, consecinta unor livrari de bunuri pentru care nu s-au intocmit facturi conform art. 155 din Codul fiscal.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contabilitatecodul fiscalnorme


Data aparitiei: 21 Septembrie 2010

Votati articolul "Implicatiile fiscale ale constatarii plusului la inventar":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X