email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce poti face daca ai semnat actul aditional - in conditiile bancii - sau daca nu ai primit nici acum notificarea

notificarecreditcontract

Daca ai semnat actul aditional si ai acceptat conditiile bancii, care nu respecta ordonanta 50, adica ai un comision de administrare mai mare intrucat a inghitit o parte sau in totalitate comisionul de risc si ai orice fel de alte clauze care incalca ordonanta in cauza, poti fi norocos in sensul ca INCA se mai poate face ceva!

Mai departe, daca nu ai primit nici acum notificarea privind actul aditional de la banca, nu te speria pentru ca nicio institutie de credit din tara nu va putea transforma acest lucru in "acceptare tacita".

Singurul caz in care nu se mai poate face mare lucru e acela in care ai semnat deja si ai acceptat transformarea dobanzii fixe in dobanda variabila!


"Orice clauza din actul aditional care nu respecta ordonanta 50 va fi considerata nula de drept. Daca clientul respectiv va face o reclamatie la banca si una la ANPC in care va spune ca, desi a semnat actul, anumite prevederi sunt ilegale si nu respecta ordonanta, autoritatea poate merge pana in panzele albe ca sa obtina anularea actului respectiv", au declarat pentru incont.ro oficialii ANPC.
"Consumatorii acre au semnat actele aditionale beneficiaza strict de prevederile favorabile lor din OUG 50, pe care banca este obligata sa le implementeze in contracte. Daca implementarea nu convine consumatorilor, caile de atac raman deschise pe perioada nedeterminata", au adaugat acestia.
ANPC mai anunta ca se poate ajunge pana la suspendarea activitatii unitatii bancare care nu respecta prevederile legale si nu se conformeaza la ce spune OUG 50.
In acelasi timp insa, avocatii consultati de Pro TV si incont.ro au opinii nuantate la intrebarea: Ce mai poti face daca ai semnat actul aditional?
Marius Coltuc spune ca ai la dispozitie trei ani ca sa ataci banca in instanta pe acest temei si ca altfel nu se poate obtine anularea actului aditional la contractul semnat intre cele doua parti.
Mai departe, Gheorghe Piperea este de parere ca depinde foarte mult de actul aditional semnat daca a fost unul tip sau unul personalizat. Potrivit lui Piperea, ai mai multe sanse sa obtii anularea actului aditional - tip decat a celui personalizat.
Pe de alta parte, si Piperea spune acelasi lucru ca si Coltuc: anularea se poate obtine numai in instanta.
ANPC, asa cum am vazut mai sus, nu este de acord in totalitate cu asta si spune ca POATE obtine anularea si fara proces.
Cum se poate modifica dobanza fixa in dobanda variabila?

Potrivit reprezentantilor ANPC, transformarea dobanzii fixe intr-una variabila nu poate fi facuta decat cu acordul creditorului adica nu poate exista situatia in care banca ti-a trimis notificarea, tu nu ai raspuns la ea in termenul legal si in actul aditional in cauza, care se considera "acceptat tacit", sa fie trecuta aceasta schimbare fara voia ta.
"Nu este legal sa se modifice tipul dobanzii ca efect al conformarii la OUG 50. Singura modalitate legala a creditorului de a modifica tipul dobanzii este de a propune clientului un act aditional de modificare a contractului de credit, pe care clientul isi da acordul explicit prin semnatura", au mai spus oficialii ANPC.
Pot fi majorate dobanzile/marjele?

Oficialii ANPC spun ca OUG 50 interzice explicit majorarea dobanzii si prevede ca marja fixa nu poate fi majorata pe durata contractului, dar ca depinde foarte mult cat de iscusit a fost scris contractul tau.
Daca marja nu era specificata inainte explicit in contract, de acum inainte va trebui mentionata explicit.
Ce se intampla cu cei care nu au fost notificati?

ANPC mai anunta ca obligatia de notificare cade in sarcina exclusiva a creditorului, acesta trebuind sa demostreze la sfarsitul perioadei de 90 de zile ca a facut toate diligentele necesare pentru informarea clientilor (si nu sunt suficiente niste sms-uri sau telefoane).
"Daca nu a reusit este in culpa. Clientii care nu au fost informati se pot prevala de culpa creditorului, in cazul in care nu le convin modificarile facute de banca in conventia de credit", au mai punctat oficialii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor - ANPC.

 

Exista mai multe informatii, conform carora sunt banci care nu si-au notificat intentionat clientii, sperand ca in felul acesta actele aditionale pregatite vor fi considerate ca fiind acceptate tacit.

Reprezentantii ANPC spun ca acest scenariu nu va deveni realitate intrucat institutiile de credit sunt obligate sa-si informeze clientii, sa-i notifice asa ca daca nu au facut asta vor fi sanctionate si obligate sa rezolve problema, putandu-se merge chiar pana la suspendarea activitatii.

Daca sunteti intr-o astfel de situatie, mergeti la banca si cereti actul aditional, potrivit ordonantei, aveti 15 zile de la primirea actului aditional ca sa luati o decizie.

Nu va lasati pacaliti de functionarii bancari!

In ce caz nu trebuie sa mai platesti rata sau comisioanele?

Daca ai semnat un act aditional care cuprinde un comision ilegal, poti obtine suspendarea platii acelui comision si ulterior anularea. Mai mult, ANPC va putea obliga banca sa-ti returneze sumele incasate pe nedrept.

Si avocatii, dar si oficialii ANPC te sfatuiesc insa sa iti platesti in continuare ratele chiar daca ai depus reclamatii sau ai chemat in judecata banca pentru a nu-i da acesteia ocazia sa treaca la executari silite.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
notificarecreditcontract


Data aparitiei: 22 Septembrie 2010

Votati articolul "Ce poti face daca ai semnat actul aditional - in conditiile bancii - sau daca nu ai primit nici acum notificarea":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X