email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Eliminarea impozitului minim si alte masuri pentru sustinerea mediului de afaceri

Guvernul a adoptat in 29.09.2010, un pachet legislativ destinat sustinerii mediului de afaceri, a declarat premierul Emil Boc, la finalul reuniunii Executivului.

Primul-ministru a anuntat principalele decizii luate, si anume: eliminarea impozitului minim incepand cu 1 octombrie 2010, diminuarea nivelului dobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen, neinceperea executarii silite in cazul in care contribuabilul are in curs sau depune o cerere de rambursare de bani de la stat, modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc si creeaza locuri de munca in Romania pot beneficia de ajutor de stat.

Astfel, Emil Boc a afirmat ca impozitul minim va fi eliminat incepand cu 1 octombrie 2010, urmand ca de la aceasta data sa se aplice impozitul pe profit. Decizia este stipulata intr-o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
De asemenea, Ministrul Finantelor Publice a precizat ca, incepand cu 1 ianuarie 2011 impozitul minim va fi inlocuit cu un alt tip de impozit, pentru firmele care apartin zonei economice afectate cel mai grav de fenomenul evaziunii fiscale.

„Firmele vor plati pentru trimestrul trei impozitul minim in 25 octombrie, iar incepand cu 25 februarie, ele vor plati impozitul pe profit pentru trimestrul patru al anului 2010”, a mai afirmat Gheorghe Ialomitianu. Ministrul a precizat ca a primit mandat din partea Guvernului ca intr-o luna sa prezinte o varianta de act normativ privind impozitul forfetar.

Decizia luata ieri, 29.09.2010 – privind eliminarea impozitului minim - si masurile care vor fi luate incepand cu 1 ianuarie 2011 fac obiectul consultarilor cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International.

Tot ieri, Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OUG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala. Actul normativ propune reglementarea compensarii de drept, adica stingerea creantelor reciproce chiar in momentul cand creantele exista deodata, indiferent daca debitorii au sau nu cunostinta despre aceasta. „Pana acum, acest lucru se facea la cerere, prin excelenta, acum am consacrat compensarea de drept a acestor creante”, a explicat premierul Emil Boc.


Ministrul Finantelor Publice a declarat ca „ANAF-ul va fi obligat ca in momentul in care un contribuabil are de incasat de la buget si are datorii, sa se faca compensarea din oficiu.”

De asemenea, ordonanta de urgenta prevede diminuarea nivelului dobanzii datorate pentru creantele fiscale neachitate la termen de la 0,04% pentru fiecare zi de intarziere, fata de 0,05% cat este in prezent. Premierul Emil Boc a apreciat ca „prin acest mecanism firmele aflate in dificultate beneficiaza de sprijin din partea statului”.

Totodata, actul normativ reglementeaza posibilitatea neinceperii sau suspendarii executarii silite in cazul in care contribuabilul are in curs sau depune o cerere de restituire/rambursare, iar cuantumul sumei solicitate este egal sau mai mare decat creanta fiscala pentru care s-a inceput executarea silita. „Daca o firma are de primit bani de la stat nu se va mai declansa procedura de executare silita, sau se va suspenda, daca ea a fost inceputa, pentru ca nu este firesc ca o firma sa fie trimisa in faliment, daca are de primit bani de la stat, in urma prestatiilor pe care le-a efectuat. Prin aceasta modificare venim in sprijinul acelor firme care au de incasat bani si s-a deschis impotriva lor procedura de executare silita sau urmeaza sa se deschida procedura de executare silita”, a precizat premierul Emil Boc.

Premierul Emil Boc a mai anuntat ca Executivul a adoptat pe 29.09.2010 o Hotarare de Guvern privind modificarea Hotararii Guvernului nr. 1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltarii economice durabile, care vizeaza modificarea plafoanelor de la care firmele care investesc si creeaza locuri de munca in Romania pot beneficia de ajutor de stat.
Actul normativ reduce pragul minim al conditiei de eligibilitate referitoare la valoarea investitiei, la minim 5 milioane de euro, si a locurilor de munca nou create de la 100 la 50, astfel incat sa aiba acces la aceasta forma de sprijin si IMM-urile.
De asemenea, se vor avea in vedere patru categorii de proiecte eligibile:
- Investitii intre 5-10 milioane euro, inclusiv, si minim 50 de locuri de munca
- Investitii intre 10-20 milioane euro, inclusiv, si minim 100 de locuri de munca
- Investitii intre 20-30 milioane euro, inclusiv, si minim 200 de locuri de munca
- Investitii care depasesc 30 milioane euro si minim 300 de locuri de munca

Seful Executivului a precizat ca „pentru 2010 mai avem inca la dispozitie 65 de milioane de euro pentru firmele care genereaza afaceri in Romania si creeaza locuri de munca.”
De asemenea, pentru facilitarea sprijinirii cat mai multor operatori economici, a fost extinsa sfera de cuprindere a categoriei costurilor eligibile prin introducerea costurilor legate de realizarea constructiilor in scop turistic si medical.

Premierul Emil Boc a mai declarat ieri, 29.09.2010, ca Executivul depune toate eforturile pentru adoptarea de masuri economice care sa sprijine cresterea economica in anul 2011, estimata la 1,5-2%. Primul-ministru a anuntat ca sustinerea mediului de afaceri va continua si sub forma altor masuri legislative, iar saptamana viitoare Guvernul va adopta un act normativ pentru sustinerea firmelor intemeiate de catre tinerii pana in 35 de ani, care vor primi un sprijin din partea statului, sub forma garantiilor de stat si ajutoarelor de stat pentru dezvoltarea afacerilor. „Ma refer aici la tineri intreprinzatori care pana acum nu au avut posibilitatea sa dezvolte o afacere. Sunt absolventi de facultati si vor beneficia de sprijin din partea statului” a mai anuntat premierul Emil Boc.

Sursa: Guvernul Romaniei

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 01 Octombrie 2010

Votati articolul "Eliminarea impozitului minim si alte masuri pentru sustinerea mediului de afaceri":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X