email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autoturism de serviciu. Deducere TVA

deducere TVAcodul fiscalOUG 34/2009
de Georgeta Serban Matei

Intrebare:


Sunt persoana juridica ce activeaza in domeniul comertului si distribuirii materialelor de constructii. Am achizitionat 3 automobile ce urmeaza sa le foloseasaca agentii mei de vanzari la diversi clienti ai firmei.


-Este deductibila TVA la achizitia masinii? Dar cheltuiala cu combustibilul? Doresc sa mentionez ca automobilul l-am luat cu banii jos.

M-ar interesa daca in acest caz exista posibilitatea deducerii TVA si ce evidenta ar trebui sa am eu in cazul unui control?
Ce posibilitati am?

Raspuns:


Prin OUG 34/2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, limitarea dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiei precum si a cheltuielilor cu combustibilul si a sumei TVA aferente aprovizionarii acestuia, se refera atat la vehiculele aflate in proprietatea persoanelor impozabile cat si la vehiculele aflate  in folosinta contribuabilului care au urmatoarele caracteristici tehnice:


• greutate maxima 3.500 kg.;

• 9 locuri pe scaune pentru pasageri, inclusiv scaunul soferului.
 
Suma TVA aferenta combustibilului achizitionat si contravaloarea combustibilului alimentat pentru functionarea unor vehicule este deductibila limitat sau nelimitat, in functie de categoria vehiculului si destinatia acestuia in cadrul fiecarei firme. Este deductibila limitat sau nelimitat si suma TVA aferenta achizitiei unor astfel de vehicule.
 
Desi au o greutate maxima autorizata de cel mult 3.500 kg si un numar de cel mult  9 scaune de pasageri sunt  exceptate de la limitarea exercitarii  dreptului de deducere  a TVA urmatoarele vehicule:  

• vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;

• vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
• vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata:
• vehiculele achizitionate in scop comercial, altfel spus, vehiculele destinate revanzarii ca atare.
 
In categoria vehiculele utilizate doar  de catre agenti de vanzari se incadreaza  vehiculele  utilizate de agentii de vanzari care pot fi  angajatii societatii care sunt incadrati pe aceste functii (conform clasificatiei COR) si au atributii de serviciu, stabilite in mod expres prin fisa postului, cum ar fi:

- prospectarea pietei;

- desfasurarea activitatii de merchandising;
- negocierea conditiilor de vanzare;
- derularea vanzarii bunurilor;
- asigurarea de servicii postvanzare;
- monitorizarea clientilor.
 
Pentru astfel de vehicule deductibilitatea se  limiteaza la  un singur vehicul utilizat de un agent de vanzari.

De asemenea,  in situatia in care se poate demonstra ca vehiculul respectiv este utilizat de catre unul sau mai multi agenti de vanzari in calitate de angajati ai firmei  dvs., consider ca:


- cheltuiala cu combustibilul aferent vehiculului respectiv este deductibila la determinarea profitului impozabil

- se poate exercita dreptul de deducere a TVA aferenta combustibilului achizitionat. Cele doua componente (combustibil si TVA) se pot deduce in baza bonului de casa de marcat utilizat drept document justificativ.
 
Totusi, desi in astfel de situatii se permite deducerea cheltuielilor cu combustibilul si deducerea TVA aferenta, trebuie sa aveti in vedere faptul ca, la randul sau,  consumul de combustibil trebuie justificat in baza urmatoarelor documente:

- proces verbal de predare -primire a autovehicolului, insotit de fisa tehnica si alte documente de identificare a bunului

- foaia  de parcurs intocmita pentru vehiculul  respectiv;
- ordinul de deplasare intocmit  pe numele agentului de vanzari.
- raport de activitate - acest document nu este reglementat printr-un act normativ, dar se utilizeaza de catre fiecare societate pentru pontajul zilnic al salariatilor si pentru evidenta  activitatii zilnice desfasurate de acestia.
Dintr-un astfel de raport se poate constata de ex. deplasarea angajatilor in diverse puncte de vanzare si numarul vanzarilor efectuate intr-o zi intocmirea acestor documente este  o obligatie a proprietarilor si detinatorilor de vehicule reglementata prin HG 1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, regulament publicat in M.Of. nr. 876 din 26 octombrie 2006.
 
In acest sens, la articolul 27 alineatul 2 litera b) din regulament se impune  proprietarilor sau detinatorilor de vehicule sa elibereze foaie de parcurs sau ordinul  de serviciu pentru vehiculele care se deplaseaza in cursa.
Deci, intocmirea celor doua documente este necesara atat in trafic pentru eventualele controale efectuate de politia rutiera cat si pentru  organizarea evidentei contabile si fiscale.
 
Trebuie totusi sa retineti faptul ca este reglementat ca document financiar contabil doar ordinul de deplasare asa cum rezulta din OMEF 3512/2008 privind documentele financiar-contabile publicat in M. Of. nr. 870 bis / 23 decembrie 2008.
 
Daca vehiculul achizitionat de firma dvs. nu este utilizat pentru realizarea activitatilor enumerate la exceptii, suma TVA aferenta achizitiei este limitata la deducere, indiferent de faptul ca achizitia bunului se efectueaza din  in baza unui  unui import, a unei achizitii intracomunitare sau a unei achizitii de la un furnizor roman inregistrat in scopuri de TVA.
 
Deci, incepand cu data de 1 mai 2009, indiferent de locul unde este stabilit furnizorul, in Romania, intr-un stat tert sau intr-un stat membru, un cumparator persoana impozabila stabilita in Romania, inregistrata in scopuri de TVA, nu are dreptul sa deduca suma TVA, la  momentul achizitiei aferenta achizitiei unui astfel de autoturism daca este  destinat utilizarii in alte scopuri decat cele enumerate la articolul 145^1 de la litera a) la d) din OUG 34/2009 pentru care s-au elaborat norme de aplicare prin HG 488/2009.   In egala masura, pentru astfel de vehicule nu este deductibila nici cheltuiala cu combustibilul si TVA aferenta acestuia.  
    
Referitor la intrebarea formulata de dvs., in baza restrictiilor impuse prin  OUG 34/2009, consider ca  este permisa exercitarea dreptului de deducere a TVA aferenta achizitiei, in situatia in care vehiculul respectiv se incadreaza intr-una sau mai multe din cele 7 grupe reglementate detaliat in HG 488/2009 de aplicare a OUG 34/2009:
        
In concluzie, in functie de cele prezentate anterior, numai dvs. decideti daca va exercitati dreptul de deducere a TVA aferent achizitiei iar cheltuiala cu combustibilul si suma TVA aferenta o considerati sau nu deductibila d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deducere TVAcodul fiscalOUG 34/2009


Data aparitiei: 04 Octombrie 2010

Votati articolul "Autoturism de serviciu. Deducere TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X