email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de Ordin ANAF: Veniturile impozabile ale persoanelor fizice si juridice vor fi controlate prin 5 metode indirecte

ANAFFMIinspectie fiscala
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va controla veniturile si cheltuielile persoanelor fizice si juridice prin mai multe metode indirecte, adica alte surse decat declaratiile contribuabilului, spre exemplu conturile bancare sau achizitiile pe care acesta le efectueaza. Metodele sunt enumerate intr-un proiect de Ordin publicat pe site-ul institutiei (click aici si vezi documentul). "Scopul principal este de a stabili starea reala a veniturilor persoanelor fizice si firmelor, pentru a stabili valoarea corecta a impozitelor datorate", a explicat pentru HotNews.ro Dragos Bogdan, vicepresedinte ANAF.

"Organele de inspectie fiscala vor stabili obligatia fiscala prin utilizarea metodelor indirecte de control pentru reconstituirea veniturilor
sau a cheltuielilor contribuabilului verificat, in urmatoarele cazuri:
- declaratiile sunt incorecte, incomplete, false sau nu exista;
- evidenta contabila sau fiscala este incorecta, incompleta sau falsa;
- evidenta contabila sau fiscala nu exista sau nu a fost pusa la dispozitia organelor de inspectie fiscala", se arata in proiectul mentionat.

"Metodele indirecte de reconstituire a veniturilor sau cheltuielilor utilizate de organele de inspectie fiscala pentru reconstituirea veniturilor sau cheltuielilor sunt urmatoarele:
a) Metoda sursei si cheltuirii fondurilor;
b) Metoda depozitelor bancare si a fluxurilor de numerar;
c) Metoda marjei;
d) Metoda produsului/serviciului si volumului;
e) Metoda patrimoniului net."

Dragos Bogdan explica: "Printr-o analiza de risc sunt identificati contribuabilii care prezinta un risc fiscal. Mergem acolo unde avem informatii ca impozitele nu sunt determinate in mod corect. Controalele se efectueaza conform Codului de Procedura Fiscala si conform programului nostru de activitati".

Spre exemplu, o sursa de informatii o reprezinta rulajul conturilor bancare, mai explica oficialul citat. Pe de alta parte, "putem stabili, in functie de cheltuielile pe care un contribuabil le efectueaza, daca achizitiile sunt corelate cu veniturile".

Un alt exemplu: "Metoda marjei" presupune o comparatie intre doua societati cu acelasi obiect de activitate. "Se analizeaza vanzarile si costurile. Fiind vorba de activitati similare, daca una din firme declara venituri mai mici, i se poate aplica o marja de castig", arata vicepresedintele ANAF. Prin "metoda patrimoniului net" se vor analiza fluctuatiile de patrimoniu sau, altfel spus, cresterea sau descresterea patrimoniului contribuabililor.

"Am initiat aceste prevederi pe baza discutiilor avute cu FMI iar metodele respective se utilizeaza in multe state europene", mai precizeaza Dragos Bogdan.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFFMIinspectie fiscala


Data aparitiei: 04 Octombrie 2010

Votati articolul "Proiect de Ordin ANAF: Veniturile impozabile ale persoanelor fizice si juridice vor fi controlate prin 5 metode indirecte":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X