email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Obligatia inregistrari ca si destinatar inregistrat

normeCodul fiscalHG 44/2004
de Adrian Benta

Intrebare:


In cadrul procesului de producere a zaharului se utilizeaza cocs , care se incadreaza la exceptiile prevazute la art. 206^20. In vederea asigurarii necesarului de cocs se efctueaza achizitie intracomunitara. S-a depus notificarea prevazuta in HG 44/2004 , pct. 82 (36), catre ANV.


Conform art. 206^18 in cazul achizitiei intracomunitare de cocs exista obligativitatea inregistrarii ca si operator cu produse accizabile, pe baza cererii prevazute in anexa 32 , si implicit ca si platotor de accize. Pana la aparitia HG 768, era prevazut in mod expres ca in cazul cocsului nu exista obligatia inregistrarii ca si destinatar inregistrat. Trebuie sa in inregistram ca si destinatar inregistrat? Ce obligatii de raportare avem?


Raspuns:


Dupa cum ati precizat si dvs., pana la adoptarea HG 768/2010, pentru achizitia intracomunitara de produse accizabile se datoreaza autorizarea ca “destinatar inregistrat” conform art. 206^29 din Codul fiscal, pentru toate produsele accizabile, cu exceptia carbunelui si al cocsului, pentru care nu exista obligatia autorizarii ca “destinatar inregistrat” avand in vedere prevederea de la punct 82 alin. (7) din HG 44/2004 cu modificari ulterioare privind normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.

 
Odata cu adoptarea HG 768/2010 aceste exceptii au fost abrogate.
 
Prin urmare, pentru societatea dvs. se necesita:
 
-autorizarea ca “destinatar inregistrat” conform art. 206^29 din Codul fiscal, autorizatie ce va da dreptul sa efectuati o achizitie intracomunitara de produse accizabile in speta de carbune si cocs;
 
-pentru a beneficia de scutirea de acciza pentru produsele accizabile ce sunt utilizate intr-un scop prevazut de art. 206^20 din Codul fiscal, trebuie sa detineti “autorizatie de utilizator final”. Documentul justificativ este aceasta “autorizatie de utilizator final” ce se elibereaza in urma descrierii procesului tehnologic din care rezulta ca produsele nu sunt utilizate drept combustibil pentru incalzire sau combustibil pentru motor. Se retine ca un document ce justifica obtinerea “autorizatiei de utilizator final” este inregistrarea la organul fiscal ca platitor de accize.
 
Din punct de vedere declarativ se necesita:

Depunerea lunara pana in data de 25 a lunii urmatoare a formularului 100, declaratie la bugetul de stat, inclusiv pentru lunile in care acciza este zero, conform art. 214 din Codul fiscal. Facem observatia ca depunerea formularului 103 a fost abrogata.

 
Pana in data de 30 Aprilie a anului urmator aveti obligatia depunerii decontului anual de acciza, cunoscut ca declaratia 120, in conformitate cu art. 219 din Codul fiscal.
 
Utilizatorii finali au obligatia depunerii la autoritatea vamala pana in data de 15 a lunii urmatoare a situatiei centralizatoare privind stocul initial, intrari-iesiri si stocul final al produselor accizabile, anexa 35 din normele metodologice, conform pct. 82 alin. (22) din HG 44/2003, cu modificari ulterioare.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
normeCodul fiscalHG 44/2004


Data aparitiei: 07 Octombrie 2010

Votati articolul "Obligatia inregistrari ca si destinatar inregistrat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X