email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trebuie facuta o reevaluare si in 2010 daca ultima reevaluare a fost facuta in 2009?

reevaluareOMFP 3055amortizare
de Mihaela Benta

Societatea noastra a efectuat reevaluarea imobilizarilor corporale in anii 1998-1999 (in baza HG 983/1998) si in anii 2000-2002 (in baza HG 403/2000). La 31 decembrie 2005, 2008 si 2009, o parte din imobilizarile corporale (cladiri si terenuri) au fost reevaluate in baza OMFP 1752/2005, la valoarea justa pe baza evaluarilor efectuate de o societate membra ANEVAR. In 2005 si 2008, imobilizarile corporale reevaluate au inregistrat cresteri de valoare. In 2009, s-au inregistrat in general descresteri de valoare, dar si cresteri de valoare la unele imobilizari.

Intrebare: Exista o obligatie legala de a face si la 2010 reevaluarea imobilizarilor corporale, avand in vedere ca ultima reevaluare este facuta in 2009?

Raspuns:

Obligatia cu caracter general este stabilita de pct. 121 din OMFP 3055 privind contabilitatea armonizata cu directivele europene ce stabileste:
"121. - (1) Entitatile pot proceda la reevaluarea imobilizarilor corporale existente la sfarsitul exercitiului financiar, astfel incat acestea sa fie prezentate in contabilitate la valoarea justa, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluari in situatiile financiare intocmite pentru acel exercitiu."
 
Totusi implicatia deciziei de a nu reevalua activele cel putin la 3 ani conduce la aplicarea de catre autoritatile locale a prevederii de stabilire a taxelor si impozitelor la bugetul local conform reglementarilor art. 252 alin. (1) (2) si alin. (6) din Codul fiscal, ce stabilesc urmatoarele procente de impozitare pentru impozitul pe cladiri:
(1) in cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
(2) Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
(...)
(6) in cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 5% si 10% si se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare. Fac exceptie cladirile care au fost amortizate potrivit legii, in cazul carora cota impozitului pe cladiri este cea prevazuta la alin. (2).
 
Prin urmare putem concluziona:
- pentru cladiri reevaluate in ultimii 3 ani, cota de impozitare pentru impozitul pe cladiri este intre 0,25% si 1,5% din valoarea de inventar a cladirii, conform deciziei consiliului local
- pentru cladiri nereevaluate in ultimii 3 ani, procentul de impozit datorat bugetului local este intre 5% si 10%.

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reevaluareOMFP 3055amortizare


Data aparitiei: 13 Octombrie 2010

Votati articolul "Trebuie facuta o reevaluare si in 2010 daca ultima reevaluare a fost facuta in 2009?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X