email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Articolul 21 din Codul fiscal

Codul Fiscal

Intrebare:

Doresc precizari referitoare la art. 21 alin. 3 pct. j din Codul fiscal.

Raspuns: (dat in octombrie 2005)

Profitul impozabil este definit potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, ca fiind diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal. La suma obtinuta se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.

La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si elementele similare veniturilor si cheltuielilor, situatie care se intalneste in mod deosebit la retratarea si transpunerea situatiilor financiare.

Veniturile si cheltuielile care se iau in calcul la calculul profitului impozabil sunt cele inregistrate in contabilitatea proprie, conform dispozitiilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare.

Astfel, potrivit reglementarilor contabile veniturile sunt sumele sau valorile incasate sau de incasat in nume propriu din activitatea curenta, cat si castigurile din orice alte surse. Veniturile sunt din exploatare, financiare si extraordinare, in functie de activitatea desfasurata de societate.

Contabilitate cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, in cheltuieli din exploatare, financiare si extraordinare.

Inregistrarea operatiunilor se face in registrele de contabilitate, iar pentru verificarea inregistrarii corecte se intocmeste balanta de verificare, cel putin anual, la incheierea exercitiului financiar, sau la termenele de intocmire a situatiilor financiare periodice .

In vederea stabilirii bazei impozabile, Titlul II al Codului fiscal, imparte cheltuielile in trei grupe:

-deductibile

-cu deductibilitate limitata

-nedeductibile

In grupa cheltuielilor cu deductibilitate limitata se incadreaza si cheltuielile efectuate in numele unui angajat la schemele facultative de pensii ocupationale. Prevederea se regaseste la art. 21, alin. (3), lit. j).

Actul normativ care reglementeaza pensiile ocupationale este Legea 249/2004, cu modificarile ulterioare.

Potrivit legii, schema facultativa de pensii ocupationale reprezinta un sistem de termene, conditii si reguli pe baza caruia societatea administrator colecteaza, investeste resursele financiare ale fondului de pensii ocupationale si plateste asemenea pensii. Incadrarea in munca a unei persoane sau dobandirea calitatii de membru de sindicat nu poate fi conditionata de participarea sau continuarea participarii la o schema facultativa de pensii ocupationale si nu se pot face retineri din salariu pentru contributii la o astfel de schema fara acordul scris al salariatului.

Schema facultativa de pensii ocupationale trebuie sa contina cuantumul si periodicitatea contributiilor, modul de impartire a acestora intre angajat si angajator, regulile de investire a activelor, precum si metodele pentru efectuarea platii pensiilor ocupationale, a frecventei, duratei si actualizarii acestor plati.

Angajatorul si sindicatul pot propune angajatilor, de comun acord, participarea la o schema facultativa de pensii ocupationale, prin contractul colectiv de munca. In situatia in care nu exista contract colectiv de munca, schemele facultative de pensii ocupationale pot fi propuse de angajator si sindicat in baza unui protocol. Daca nu exista nici sindicat, schemele facultative de pensii ocupationale sunt propuse de angajator cu consultarea angajatilor.

Contributia salariatului la fondul de pensii ocupationale, de pana la echivalentul in lei a 200 euro pe an, se deduce din venitul salarial brut al acestuia, inainte de calculul contributiilor de asigurari sociale datorate potrivit legii.

Cheltuielile angajatorului cu contributiile datorate de acesta la fondul de pensii ocupationale, in suma de pana la echivalentul in lei a 200 euro pe an pentru fiecare participant, sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

Angajatorii, agenti economici care inregistreaza obligatii bugetare neachitate la scadenta la sfarsitul anului fata de bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor pentru somaj, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si fondurile sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, la furnizorii de energie si combustibil de orice fel, nu pot contribui la scheme facultative de pensii ocupationale. In cazul in care in timpul anului societatea contribuie la schemele facultative de pensii ocupationale, iar la sfarsitul anului inregistreaza obligatii bugetare neachitate, va considera sumele respective ca fiind nedeductibile la calculul profitului impozabil.

Pentru a se putea beneficia de pensia ocupationala, trebuie sa respecte urmatoarele conditii cumulative:

a) salariatul sa fi implinit varsta de pensionare prevazuta in Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) sa fi fost platite minimum 60 de contributii lunare;

c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei ocupationale minime prevazute prin normele Comisiei.

Prin activ personal se intelegesuma dincontulsalariatului care cuprinde contributiile platite de catre socsietate si veniturilerezultate din investirea sumelor, diminuate cu comisioanele legale si reactualizate potrivit prevederilor legale.

Se excepteaza situatiile in care:

a) participantul nu indeplineste una dintre conditiile mai sus prevazute la literele b) si c), caz in care primeste suma existenta in contul sau ca plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la alegerea sa;

b) participantul este pensionat de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii definite potrivit Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, caz in care poate obtine:

1. suma existenta in contul sau ca plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, daca nu indeplineste conditia ca activul personal sa fie cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei ocupationale minime;

2. o pensie ocupationala, ale carei conditii si termene sunt stabilite prin lege speciala privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor ocupationale, daca indeplineste conditia ca activul personal sa fie cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei ocupationale minime;

c) decesul participantului a survenit inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii ocupationale, caz in care suma din cont se plateste beneficiarilor in conditiile si cuantumul stabilite prin actul de aderare si actul de succesiune;

d) decesul participantului a survenit dupa deschiderea dreptului la pensia ocupationala si acesta a ales un tip de pensie ocupationala cu componenta de supravietuitor, caz in care sumele aferente se platesc catre persoana nominalizata.

Suma totala cuvenita pentru pensia ocupationala nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, ajustate cu indicele de consum al preturilor intervenit intre data platii contributiei respective si data retragerii si a transferurilor de disponibilitati catre contul participantului.

Din suma respectiva se scad comisioanele percepute de societatea administrator si se majoreaza cu un profit minim anual real, stabilit de Comisie, care nu poate fi mai mic de 1%.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Codul Fiscal


Data aparitiei: 02 Martie 2006

Votati articolul "Articolul 21 din Codul fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X