email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creste plafonul de garantare a depozitelor bancare

firmebancifonduri
Depozitele populatiei si ale firmelor mici la bancile comerciale vor fi garantate pana la echivalentul a 100.000 de euro, dublu fata de nivelul actual, incepand din 2011.

Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta pentru instituirea noului plafon de garantare.

In plus, din conducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB, institutia care garanteaza deponentii) nu vor mai putea sa faca parte bancheri. Prevederile figureaza intr-un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea Ordonantei Guvernului 39/1996 privind infiintarea si functionarea FGDSB.

Masurile au fost convenite in cadrul discutiilor cu FMI inca de anul trecut, fiind considerate ca necesare pentru cresterea credibilitatii si stabilitatii sistemului bancar. La nivel european, discutiile privind unificarea plafonului de garantare la valoarea de 100.000 de euro au pornit inca din toamna lui 2008, cand tensiunile de pe pietele financiare au creat panica in randul deponentilor.

In 2009, analistii BNR estimau insa ca majorarea plafonului de garantare ar avea efecte benefice reduse, in conditiile in care marea majoritate a depozitelor sunt de valoare mica.

"Eventuala majorare a plafonului de garantare a depozitelor de la 50.000 la 100.000 de euro s-ar putea sa aiba o eficienta redusa comparativ cu costurile asociate. In perioada scaderii increderii in sectorul bancar autohton, principalele depozite retrase au fost cele de peste 100.000 de euro. (...) Dezvoltarea pietei secundare a titlurilor de stat ar putea avea un raport cost/beneficiu mai bun decat solutia majorarii plafonului de garantare", afirmau specialistii BNR in Raportul Asupra Stabilitatii Financiare, editia 2009. Structura volumului de depozite pe categorii de marime arata ca, in special pentru bancile mici si mijlocii, ponderea majoritara, ca si suma totala, o au depozitele de pana la 5.000 de euro. Bancile mari asigurau prin depozitele de peste 100.000 de euro circa 23% din volumul depozitelor constituite la acestea, cu doar 0,1% din numarul depozitelor detinute (conform datelor de la finele lui 2008).

Potrivit noilor reglementari pregatite de Guvern, membrii consiliului de administratie al FGDSB "nu trebuie sa detina in cadrul vreunei institutii de credit calitatea de angajat sau director, membru al consiliului de administratie, comitetului de supraveghere ori directoratului, dupa caz", pe langa prevederile deja existente in lege ca acestia nu pot fi soti, rude sau afini pana la gradul al doilea intre ei, nu trebuie sa fi fost declarati faliti si nu trebuie sa aiba cazier judiciar.

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
firmebancifonduri


Data aparitiei: 25 Octombrie 2010

Votati articolul "Creste plafonul de garantare a depozitelor bancare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X