email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul Boc, sustinator al renuntarii la pensiile private obligatorii

pensiiBoc

In cadrul negocierilor cu FMI, cabinetul Boc a cerut permisiunea FMI si a CE de a renunta la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II)

In afara de OUG 50, un alt motiv pentru discutiile contradictorii dintre FMI si Comisia Europeana, pe de o parte, si Guvernul roman, pe cealalta parte, a fost dorinta Guvernului de a renunta la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), dupa cum au declarat pentru Gandul surse participante la discutiile oficiale. Guvernul a aratat ca este nevoie de aceasta masura pentru a suplimenta fondurile destinate anul viitor investitiilor.

"Raspunsul FMI si al CE a fost ca cererea Guvernului Romaniei este inacceptabila. Atat Fondul cat si Comisia insa au acceptat ca fondurile destinate investitiilor sa fie alocate, prin buget, in prima jumatate a anului. In cazul in care banii vor fi cheltuiti cum trebuie, cei doi parteneri externi s-au angajat sa ajute Guvernul sa suplimenteze aceste fonduri si pentru al doilea semestru din 2011", au declarat pentru Gandul surse oficiale participante la discutii. O decizie similara a fost luata in Ungaria, de catre guvernul condus de Viktor Orban, care a anuntat renuntarea la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), pe o perioada de 14 luni. Din contributiile de asigurari sociale (CAS) de 9,5% datorate de catre salariatii din Ungaria, 8% sunt transferati in conturile fondurilor de pensii obligatorii. Masura ar fi urmat sa aduca un surplus bugetar de circa 150 de milioane de euro in fiecare luna.

Posibile implicatii ale renuntarii la Pilonul II

Daca propunerea Guvernului ar fi fost pusa in aplicare, statul roman ar fi obtinut prin renuntarea la Pilonul II circa 370 de milioane de euro pe an, prin redirectionarea celor 2,5% din venitul brut al angajatilor de la pensiile private obligatorii catre bugetul de stat.

Unii economisti sustin ca, daca ar fi fost pusa in practica, cererea Guvernului ar fi avut un impact dramatic asupra celor 5,1 milioane de romani care cotizeaza acum la acest sistem de pensii. "Din punctul de vedere al celor care lucreaza acum impactul ar fi fost unul dramatic si nu este nicio exagerare. Peste 15-20 de ani s-ar fi ajuns in situatia ca, data fiind structura varstelor din Romania, sa nu fie suficienti bani pentru a le oferi angajatilor de astazi, viitori pensionari, un venit garantat decent doar prin sistemul de pensii de stat", a declarat pentru Gandul Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii.

"Este foarte clar: sistemul de stat nu poate peste 15-20 de ani sa furnizeze beneficiarilor pensii decente. Este nevoie de pensiile private, fie ca este vorba despre Pilonul II sau III, pentru a compensa, pe termen lung, acest lucru", a adaugat el.
Reprezentantii sistemului de pensii private din Romania sunt de parere ca actuala contributie catre Pilonul II, de 2,5% pe luna, este si asa prea mica pentru a garanta un venit satisfacator dupa pensionare. In prezent peste 5,1 milioane de romani au conturi de pensii private obligatorii, valoarea totala a banilor stransi din 2007 pana acum fiind de aproape un miliard de euro.

Alti economisti, cum ar fi Matei Paun, managing partner BAC Investment, atrag in acelasi timp atentia ca interventiile FMI si al CE in deciziile interne ale Romaniei incep sa fie din ce in ce mai dese. "Merita subliniat ca, indiferent ca este o idee buna sau nu, aceasta nu este treaba FMI. De fiecare data Fondul si Comisia au declarat ca pe ei ii intereseaza respectarea anumitor indicatori macroeconomici si ca felul in care Romania respecta aceste praguri este in totalitate in curtea Guvernului", a afirmat el.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensiiBoc


Data aparitiei: 09 Noiembrie 2010

Votati articolul "Guvernul Boc, sustinator al renuntarii la pensiile private obligatorii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X