email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avantaje in natura. Tratament fiscal si inregistrari contabile

TVAcod fiscal

Intrebare:


Administratorul unui SRL poate primi avantaje in natura deoarece reprezinta societatea la diverse targuri, cum ar fi: costume de haine, incaltaminte, ochelari, etc? Aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, iar pentru salariati sunt supuse impozitului pe venit si TVA? Care sunt inregistrarile contabile aferente?


Raspuns:


Avantajele in natura primite de catre administratori urmeaza, in principiu, acelasi regim fiscal ca si avantajele in natura primite de catre salariati.


Intrucat nu reiese clar din intrebarea dvs., mai intai de toate trebuie stabilit daca aceste bunuri sunt achizitionate de catre societate si utilizate de catre administrator pentru reprezentarea societatii in cadrul targurilor la care participa si raman in proprietatea societatii, sau sunt utilizate pentru a recompensa administratorul pentru serviciile pe care acesta le presteaza pentru reprezentarea societatea la targurile la care participa (caz in care sunt asimilate avantajelor in natura).


In ambele situatii, trebuie sa existe un acord (contract) scris intre administrator si societate, din care sa reiasa modalitate de prestare a serviciilor de reprezentare a societatii si modalitatea de remunerare a acestor servicii.


In continuare vom merge pe ideea ca aceste bunuri sunt acordate ca recompensa pentru activitatea administratorului.


In cazul in care administratorul are incheiat contract de munca sau contract de mandat cu societatea pe care o administreaza si primeste ca recompensa pentru activitatea sa bunuri, acestea constituie avantaje in natura si se impoziteaza la fel ca si veniturile din salarii primite in bani. In contractul incheiat ar trebui clar prevazuta posibilitatea remunerarii administratorului prin oferirea de bunuri precum cele enumerate de dvs. pentru activitatea sa de a reprezenta societatea la diverse targuri.


Din punct de vedere al impozitului pe venit, conform art. 55 alin. (3) lit. b), bunurile la care faceti referire mai sus, reprezinta avantaje in natura ce se supun impozitului pe venitul din salarii.


De retinut este faptul ca veniturile salariale sunt supuse, pe langa impozitul pe venitul din salarii, si contributiilor sociale conform prevederilor legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, legii 95/2006 privind reforma in domeniu sanatatii, legii 76/2002 privind asigurarile pentru somaj, etc.. Contributiile aplicabile pot diferi in functie de natura contractului (de munca sau mandat), in cazul in care avantajele primite sunt asimilate veniturilor din salarii sau indemnizatiei de administrator.


Din punct de vedere contabil, avantajele in natura se reflecta doar in statul de salarii, ele nefiind inregistrate in contabilitate prin intermediul conturilor 641 sau 421. Contributiile sociale si impozitul aferent avantajelor in natura sunt suportate din salariul net diminuand astfel valoarea acestuia.


De exemplu, la primirea unei facturi pentru un costum de haine achizitionat pentru a fi utilizat de catre admnistrator pe parcursul reprezentarii societatii la targurile respective al administratorului in valoare de 1.000 lei TVA 24% veti efectua urmatoarele inregistrari:


    %                    =    401 Furnizori        1.240 lei
604 Materiale nestocate (analitic distinct)                    1.000 lei
Sau alt cont in cazul in care considerati
ca acesta reflecta mai bine natura bunului
acordat ca avantaj in natura
4426 TVA deductibila                                   240 lei

Valoarea de 1.240 (inclusiv TVA) se trece pe statul de salarii ca venit brut si se impoziteaza impreuna salariul brut obtinut in luna respectiva.


Notele contabile aferente retinerii impozitului pe salarii si contributiilor sociale sunt aceleasi ca si in lunile in care nu se acorda avantaje in natura.


In ceea ce priveste TVA-ul, in baza prevederilor art. 128 alin. (8) din Codul Fiscal si normelor de aplicare aferente, consideram ca acordarea acestor bunuri ca plata administratorului nu se realizeaza cu titlu gratuit, intrucat, din intrebarea dvs., intelegem ca persoana respectiva presteaza servicii de reprezentare pentru societate si este recompensata pentru acest lucru prin acordarea unei plati in natura.


Totodata, in baza prevederilor  art. 128 alin. (4) din Codul Fiscal si normelor de aplicare aferente, consideram ca acordarea de avantaje in natura administratorului, pentru activitatea sa de a reprezenta societatea in cadrul diverselor targuri, nu reprezinta o livrare catre sine intrucat scopul acestei plati in natura are legatura cu activitatea economica a societatii.


In baza prevederilor art. 145 din Codul Fiscal, consideram ca societatea are dreptul de deducere asupra TVA-ului aferent achizitiei acestor bunuri intrucat achizitiile sunt destinate activitatii economice a societatii (cu conditia ca activitatea economica a societatii sa ofere drept de deducere a TVA-ului).


Totusi, consideram obligatorie incheierea de contracte scrise si documentarea acestor operatiuni din care sa reiasa clar ca aceste bunuri sunt achizitionate si utilizate pentru efectuarea de operatiuni taxabile si obtinerea de venituri impozabile (documentare serviciilor prestate de catre administrator si recompensare acestuia cu plata in natura).


In cazul in care nu exista un contract incheiat intre firma si administrator, iar administratorul are si calitatea de asociat, aceste plati in natura pot fi asimilate platilor de dividende si impozitate ca atare.


Din punct de vedere al impozitului pe profit, in cazul in care aceste sume sunt impozitate la beneficiarul de venit ele reprezinta cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit. Impozitarea la angajat nu este o optiune a angajatorului, aceasta fiind obligatorie conform art. 57 din Codul Fiscal.


NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAcod fiscal


Data aparitiei: 12 Noiembrie 2010

Votati articolul "Avantaje in natura. Tratament fiscal si inregistrari contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X