email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum a ajuns Romania sa riste procedura de infrigement

MAEafaceri

CE ar putea incepe o procedura de infringement impotriva Romaniei, care, din cauza situatiei incerte a ANCEX, nu a facut timp de peste un an nici un progres privind aplicarea Regulamentului european de instituire a unui regim de control al exporturilor produselor cu dubla utilizare.

Regulamentul Consiliului 428 din 2009 este legislatia europeana de instituire a unui regim de control al exporturilor, al transferului, intermedierii si tranzitului produselor cu dubla utilizare. Regulamentul a intrat in vigoare la 27 august 2009, prevederile fiind direct aplicabile tuturor statelor membre.

Regulamentul obliga fiecare stat membru sa stabileasca "sanctiuni eficiente, proportionale si disuasive", care sa se aplice in cazul incalcarii dispozitiilor pe care le contine. Un prim pas in stabilirea acestor sanctiuni il constituie existenta unei autoritati nationale responsabile cu implementarea si verificarea respectarii prevederilor regulamentului cât si cu introducerea sanctiunilor pentru incalcarea acestora.

La data publicarii Regulamentului, in august 2009, autoritatea nationala in domeniul controlului exporturilor de produse cu dubla utilizare era Agentia Nationala de Control al Exporturilor (ANCEX), din subordinea Ministerului Afacerilor Externe. La acea data, ANCEX a initiat un proiect de ordonanta de urgenta privind aplicarea regulamentului in Romania.

Insa, la câteva zile dupa intrarea in vigoare a Regulamentului, respectiv la 2 septembrie 2009, premierul Boc a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe trei proiecte legislative, printre care pe Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, care prevedea desfiintarea ANCEX si preluarea activitatii acesteia de catre o directie din MAE.

Procedura de avizare a proiectului de ordonanta de urgenta prividn regimul de control al operatiunilor cu produse cu dubla utilizare a fost suspendata in acest context, situatia autoritatii nationale fiind neclara pâna in data de 8 decembrie 2009, când a fost publicata in MOf Hotararea Guvernului nr. 1423 privind reorganizarea institutiilor publice din subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Aceasta Hotarâre a desfiintat ANCEX, activitatea acesteia fiind reorganizata ca directie generala, fara personalitate juridica, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Situatia personalului din directia generala nou infiintata s-a clarificat doua luni mai târziu, la 30 ianuarie 2010, iar la 9 februarie s-a reluat procedura de initiere a proiectului Ordonantei de urgenta a Guvernului privind regimul de control al operatiunilor cu produse cu dubla utilizare. Procesul de avizare interna a proiectului de ordonanta de urgenta in cadrul MAE a durat pâna in urma cu doua luni, respectiv pâna la sfârsitul lunii august, "dupa care au avut loc mai multe intâlniri cu institutiile avizatoare in vederea armonizarii punctelor de vedere".

Astfel, se arata in nota de fundamentare, dupa mai mult de un an de la intrarea in vigoare a Regulamentului 428/2009, Romania nu a avansat cu nimic in crearea cadrului juridic necesar aplicarii acestuia la nivel national, iar Comisia Europeana intentioneaza sa publice la sfârsitul anului 2010, in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, modul in care statele membre au implementat prevederile Regulamentului in urma evaluarilor efectuate in vara acestui an, in mai multe state printre care si România.
"Neadoptarea prezentului proiect de act normativ in regim de urgenta va afecta in mod semnificativ controlul operatiunilor cu produse cu dubla utilizare, in special tranzitul de produse care pot fi utilizate in programe legate de armele de distrugere in masa, de mijloacele purtatoare de asemenea arme sau care pot avea utilizari finale militare", se arata in nota de fundamentare.

Potrivit sursei citate, daca CE constata neindeplinirea de catre Romania a obligatiilor ce-i revin se poate demara procedura de infringement.

MAE a postat pe site un proiect de ordonanta de urgenta de transpunere a dispozitiilor regulamentului.

Noutatile aduse de Regulamentul 428/2009 se refera la controlul serviciilor de intermediere, al tranzitului si la armonizarea conditiilor pentru acordarea diferitelor tipuri de licente.

Aceasta revizuieste si completeaza actualul cadru juridic in domeniu, format din Ordonanta de Urgenta 129/2006 privind regimul de control al exporturilor de produse si tehnologii cu dubla utilizare, aprobata prin Legea nr. 136/2007.
Completarile au in vedere prevederi referitoare la controlul tranzitului asupra produselor cu dubla utilizare listate. De asemenea, se prevede extinderea controlului si asupra operatiunilor de tranzit si intermediere si instituie sanctiuni pentru incalcarea prevederilor legale.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor - ANCEX, va fi autoritatea nationala in domeniul controlului operatiunilor cu produse cu dubla utilizare si va raspunde de aplicarea politicii Guvernului in acest domeniu.

Sursa: MEDIAFAX

NOUTATI Contabile 2024

Stiati ca lipsa politicilor si procedurilor contabile este amendadata cu pana la 4.000 lei?


Comandati chiar acum pachetul complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile!

In plus, beneficiati de TRANSPORT GRATUIT pentru cumparaturi a caror valoare depaseste 247 lei (TVA inclusa)!

Pachet Complet pentru intocmirea politicilor si procedurilor contabile cuprinde:

  Stick Manual de politici contabile (100% editabil)
  Stick Proceduri contabile pentru societati comerciale (100% editabil)

Grabiti-va sa comandati ACUM pachetul dvs. cu politici si proceduri contabile!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
MAEafaceri


Data aparitiei: 15 Noiembrie 2010

Votati articolul "Cum a ajuns Romania sa riste procedura de infrigement":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X