email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sistemul fiscal testeaza nervii oamenilor: 222 de ore irosite pentru 113 plati de taxe. Cum a reusit Suedia sa reduca timpul

taxesistemul fiscalimpozite

Taxele si impozitele se platesc greu in Romania, procedurile sunt complicate si necesita mult timp, iar impredictibilitatea fiscala ii sperie pe investitori, arata concluziile studiului Paying Taxes elaborat de Pricewaterhouse Coopers si Banca Mondiala.

Mai grav este ca situatia fiscala din Romania s-a inrautatit in ultimii 5 ani, iar reformele intarzie sa apara. Concluzia apartine lui Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica al PricewaterhouseCoopers Romania (PwC), si a fost prezentata cu ocazia lansarii raportului "Paying Taxes 2011", realizat de PwC si Banca Mondiala.

"Este putin dezamagitor pentru ca este al saselea an in care facem acest raport in Romania si nu vedem schimbari radicale. Lucrurile nu s-au prea miscat. Alte tari din jur se descurca mult mai bine", a comentat Peter de Ruiter. Romania se claseaza pe locul 151 din 183 de economii analizate de catre raportul PwC, fiind pe ultimul loc din UE in privinta usurintei platii impozitelor. Aceasta pozitie este cauzata de numarul mare de plati, 113 operatiuni pe an, numai Ucraina reusind sa ne depaseasca din acest punct de vedere. Dintre cele 113 plati, 84 se refera la contributiile sociale. Suedia este cea mai bine plasata in topul global, cu doar doua plati anuale. "Cum reusesc suedezii? Aici o companie plateste un singur impozit, de doua ori pe an, sistemul electronic de plata este pus la punct", a explicat reprezentantul PwC.

Cum a reusit Suedia sa reduca timpul

Noua zile pe an pentru plata darilor la stat

Firmele din Romania pierd anual 222 de ore, adica putin peste noua zile pe an, pentru pregatirea documentatiei, depunerea declaratiilor si plata efectiva a darilor la stat. In schimb in Bulgaria acest indicator urca la 616 ore. Pentru plata impozitului pe profit, firmelor din Romania le sunt necesare 42 ore, iar pentru taxele salariale - 120 ore. "Cel mai ridicat timp de conformare se inregistreaza in Bulgaria si in Cehia", se arata in raportul publicat de PwC.

Reprezentantul PwC a aratat ca in prezent autoritatile romane colecteaza doar in proportie de 79% taxele si impozitele, ceea ce inseamna ca restul de 20% din valoarea lor se pierd. De aici rezulta si slaba calitate a sistemului de colectare. El a dat si trei exemple de masuri pe care autoritatile romane ar trebui sa le ia pentru a imbunatati sistemul de colectare a darilor.

"Putem vedea o mare imbunatatire daca impozitele si contributiile nu vor mai fi colectate de entitati diferite. Daca totul va fi colectat de ANAF putem asista la un impact pozitiv masiv, care va ajuta la viitoarea consolidare a bazei de impozitare. Urmatoarea etapa ar fi reducerea numarului de plati. Se poate face consolidarea impozitelor specifice intr-o singura zona, sau plata la intervale mai mari. In loc sa le colectam odata pe luna, aceste obligatii sa fie platite mai rar", a mai spus Peter de Ruiter, care a adaugat ca introducerea sistemului electronic de plati a taxelor si impozitelor ar creste gradul de colectare a acestora.

Oficialul PwC a mai aratat ca o metoda de a aduce in Romania mari companii de tip holding care acum au sedii in Cipru, de exemplu, ar fi imbunatatirea legii holdingului. Raportul mai arata ca in Romania nivelul total de impozitare este de 44,9% din totalul veniturilor, media la nivelul UE este de 44,2%, iar media la nivel modial este de 47,8%. Cel mai ridicat nivel se inregistreaza in Italia, unde nivelul darilor este de aproape 70%.

In Romania, nivelul taxelor salariale platite de firme este de 32,3%, in timp ce media UE este de 28%.

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxesistemul fiscalimpozite


Data aparitiei: 24 Noiembrie 2010

Votati articolul "Sistemul fiscal testeaza nervii oamenilor: 222 de ore irosite pentru 113 plati de taxe. Cum a reusit Suedia sa reduca timpul":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X