email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Putem face factura (pentru persoana fizica) cu o data ulterioara bonului fiscal?

bon fiscalTVAfactura
Intrebare: Societatea este un service auto, si presteaza servicii si catre persoane fizice. Se intampla uneori ca masina sa fie gata si plata sa se faca la 1-2 saptamani, pentru a nu ocupa spatiul in service, daca masina e gata, se poate sa se faca factura catre persoana respectiva (pentru a exista o dovada a existentei unui debit de incasat) si cand vine sa plateasca sa se faca bon de casa.

Intrebari:


Se poate face bon de casa la o alta data (ulterioara) emiterii facturii catre o persoana fizica?

Persoana fizica (neautorizata) poate fi incasata doar prin bon de casa sau si cu chitanta?

Se poate face factura cu o data ulterioara bonului fiscal?

Raspuns:

Art. 1 al OUG 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede urmatoarele:

„(1) Operatorii economici care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul, precum si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le predea clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura fiscala.”

In acest sens, art. 2 din Norma metodologica pentru aplicarea OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, stabileste ca utilizatorii au obligatia sa elibereze clientilor bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amanuntul si/sau serviciile prestate si, la solicitarea acestora, le vor elibera si factura fiscala, in conditiile prevazute de Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.


Asadar, operatorii economici obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale in conformitate cu prevederile ordonantei mentionate, au obligatia sa emita bon fiscal pentru toate bunurile livrate cu amanuntul si/sau serviciile prestate direct catre populatie. La solicitarea acestora, operatorii economici trebuie sa elibereze si factura.


Prin urmare, pentru aceste servicii prestate catre persoane fizice aveti obligatia sa emiteti bon fiscal. De asemenea, la solicitarea clientilor aveti obligatia de a le elibera si factura. In consecinta, la solicitarea clientilor persoane fizice, societatea dupa emiterea bonului fiscal va emite si factura. Pentru a inregistra corect documentele justificative in contabilitate factura trebuie emisa in aceiasi zi cu bonul fiscal.


In aceasta situatie inregistrarile contabile sunt:


Inregistrarea facturii:


4111 = %

„Clienti” 707
„Venituri din vanzarea marfurilor”
 4427
„TVA colectata”

Inregistrarea bonului fiscal:


5311 = 4111

„Casa in lei” „Clienti”

Potrivit art. 155 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal persoana impozabila care efectueaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decat o livrare/prestare fara drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) si (2), trebuie sa emita o factura catre fiecare beneficiar, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care ia nastere faptul generator al taxei, cu exceptia cazului in care factura a fost deja emisa.


Alin.(7) al acestui articol stabileste ca, prin derogare de la alin. (1) si fara sa contravina prevederilor alin. (3), persoana impozabila este scutita de obligatia emiterii facturii, pentru urmatoarele operatiuni, cu exceptia cazului in care beneficiarul solicita factura:


a) transportul persoanelor cu taximetre, precum si transportul persoanelor pe baza biletelor de calatorie sau a abonamentelor;

b) livrarile de bunuri prin magazinele de comert cu amanuntul si prestarile de servicii catre populatie, consemnate in documente, fara nominalizarea cumparatorului;

Astfel cum prevede art. 1341 alin. (1) faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor.


In baza celor prezentate concluzionam ca, in vederea indeplinirii obligatiilor cu privire la TVA, societatea poate emite facturi catre clientii - persoane fizice care, potrivit contractelor incheiate, vor efectua plata lucrarilor la anumite termene dupa finalizarea acestora. La incasarea contravalorii lucrarilor se va emite bonul fiscal.


NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bon fiscalTVAfactura


Data aparitiei: 25 Noiembrie 2010

Votati articolul "Putem face factura (pentru persoana fizica) cu o data ulterioara bonului fiscal?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 7 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X