email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: PFA platitoare de TVA

PFATVAimpozite
Intrebare:

O PFA platitoare de TVA, cu sediul in Romania , incheie un contract de servicii de consultanta informatica cu un beneficiar din Elvetia. Conform contractului, serviciul se va presta in Romania , la sediul prinicipalei filiale a societatii din Elvetia, cu sediul in Romania .


Cum este considerata aceasta operatiune din punct de vedere al TVA si cum trebuie intocmita factura?


Raspuns:


Daca serviciul s-ar fi efectuat pentru sediul activitatii economice din Elvetia al beneficiarului, pentru firma din Romania care are calitatea de prestator, serviciul prezentat ar fi reprezentat  operatiune neimpozabila in Romania deoarece este aplicabila regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal.


Conform acestei reguli, serviciul este taxabil la locul consumului, respectiv la beneficiar, fapt reglementat chiar prin Directiva CEE nr. 8/2008 de modificare a Directivei 2006/112/CE in ceea ce priveste locul de prestare a serviciilor.


In aceste operatiunea ar fi trebuit raportata prin decontul de TVA la randul 3 denumit ,,Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 143alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, din care: ,, , dar fara cu reportarea sumei la randul 3.1  denumit   ,,Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza  de scutire in statul membru in care taxa este datorata ,, deoarece Elvetia este un stat tert.


Pentru aceste servicii neimpozabile in Romania ,  P.F.A. are urmatoarele obligatii fiscale:


- sa emita factura in valuta negociata,   cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;


- sa nu colecteze  TVA;


- sa inscrie  pe factura mentiunea ,,neimpozabil in Romania,, conform obligatiei de la  articolul 155, alineatul 5,   litera k); 


- sa evidentieze  factura emisa in jurnalul pentru  vanzari la cursul valutar in vigoare la  data emiterii;


- sa raporteze operatiunea  prin decontul de TVA la randul 3 fara  reportarea la randul 3.1.


Deoarece serviciul este neimpozabil in Romania, pe factura emisa de prestatorul din Romania se inscrie doar suma in valuta a contravalorii serviciului prestat iar  conversia in lei a sumei facturate in valuta se face doar in momentul inregistrarii acesteia in evidenta contabila si in evidenta fiscala (jurnal de vanzari), la cursul valutar in vigoare la  data emiterii facturii.  


Totusi, asa cum se precizeaza la punctul 13 alineatul 4 litera a) si b) din normele de

aplicare ale articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal, in calitate de prestator, firma dvs. trebuie sa se asigure  ca serviciul prestat este  utilizat de catre sediul activitatii economice a  beneficiarului stabilit pe teritoriul unui  stat tert sau a unui stat membru, dar nu din  Romania .

Prestatorul poate dovedi ca locul de utilizare a serviciului se afla in afara Romaniei pe baza contractului   sau a comenzii  prin care se  identifica sediul care primeste serviciile. In baza  acestui document  se poate stabili:


- daca sediul respectiv este entitatea care plateste contravaloarea  serviciilor  sau costul acelor  servicii;


- natura serviciilor care permite identificarea sediului sau a sediilor catre care serviciul este prestat;


- orice alte informatii relevante pentru stabilirea locului prestarii.


Documentele justificative nu sunt mentionate in mod expres prin Codul fiscal, dar, de regula, pentru a face dovada faptului ca beneficiarul este o persoana impozabila stabilita intr-un stat tert sau intr-un  stat membru, trebuie sa fiti in posesia contractului, a facturii si a devizului anexat la factura.


Daca serviciul este utilizat pentru un sediu fix din Romania al  firmei din stabilite in Elvetia,  serviciul este impozabil in Romania , prin aplicarea cotei standard TVA de 24%.  In baza  prevederilor de la punctul 1 litera b) din normele de aplicare ale articolul  125^1 alineatul (2) litera b): 


O persoana impozabila care are sediul activitatii economice in afara Romaniei se considera ca este stabilita in Romania daca are un sediu fix in Romania, respectiv daca dispune in Romania de suficiente resurse tehnice si umane pentru a efectua regulat livrari de bunuri si/sau prestari de servicii impozabile.


Prin normele de aplicare ale art. 133 alineatul 2, la punctul 13 alin. (3) se reglementeaza conditiile generale pentru incadrarea la "sediu fix" al unei persoane impozabile:


- gradul de permanenta;

- existenta resurselor tehnice si umane necesare pentru:
- efectuarea de operatiuni economice;
- primirea si utilizarea serviciilor.

In baza facturii emise de firma dvs. cu TVA colectata, sediul fix din Romania al firmei din Elvetia, inregistrat in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei isi poate exercita dreptul de deducere a TVA in masura in care serviciile respective sunt destinate realizarii de operatiuni taxabile sau scutite cu drept de deducere a TVA sau neimpozabile in Romania realizate de catre filiala respectiva.


Facturile emise de catre PFA pentru serviciul de consultanta oferit,  se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 denumit ,,Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%,,. Toate facturile emise catre persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA pe teritoriul Romaniei, indiferent de faptul ca sunt sau nu sunt persoane juridice rezidente,  trebuie raportate semestrial  prin formularul cod 394 ,,Declaratie informativa  privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA,, . Pentru declaratia cod 394 se utilizeaza  codul de TVA al sediului fix din Romania al firmei din Germania eliberat de catre autoritatile fiscale romane.


In concluzie, chiar daca serviciul prestat de catre PFA are loc la sediul filialei din Romania :


- serviciul este neimpozabil in Romania daca serviciul respectiv este utilizat de catre  sediul activitatii economice din Elvetia a beneficiarului;

- serviciul este impozabil in Romania daca serviciul respectiv este utilizat de catre  sediul fix  din Romania al firmei din Elvetia in calitate de beneficiar.

Deci, in baza celor prezentate, in functie de clauzele contractuale si de locul de consum al serviciului, numai dvs. sunteti in masura sa decideti daca serviciul este neimpozabil sau impozabil in Romania , chiar daca serviciul de consultanta s-a prestat efectiv intr-un birou aflat in sediul administrativ al filialei firmei din Elvetia.


NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
PFATVAimpozite


Data aparitiei: 30 Noiembrie 2010

Votati articolul "Studiu de caz: PFA platitoare de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X