email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP a modificat reglementarile contabile

MFPreglementari contabile
ORDIN pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile

In baza art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 4 si 44 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

Art. I – Reglementarile contabile conforme cu Directiva a patra a Comunitatilor Economice Europene, prevazute in Anexa la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3055/2009, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Alineatul (4) al punctului 51 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
 “(4) Reducerile comerciale primite ulterior facturarii, respectiv acordate ulterior facturarii, indiferent de perioada la care se refera, se evidentiaza distinct in contabilitate (contul 609 “Reduceri comerciale primite“, respectiv contul 709 “Reduceri comerciale acordate”), pe seama conturilor de terti. Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul reducerilor comerciale legate de prestarile de servicii.

In cazul in care reducerile comerciale reprezinta evenimente ulterioare datei bilantului, acestea se inregistreaza la data bilantului in contul 408 “Furnizori – facturi nesosite”, respectiv contul 418 “Clienti – facturi de intocmit” si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului.”

2. Dupa alineatul (4) al punctului 83 se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
“(5) Daca in situatiile financiare anuale individuale se inregistreaza fond comercial negativ, tratamentul acestuia este cel prevazut la pct. 52 din Reglementarile contabile conforme cu Directiva a saptea a Comunitatilor Economice Europene.“

3. Dupa alineatul (1) al punctului 153 se introduce un nou alineat, alineatul (11), cu urmatorul cuprins:
“(11) In intelesul alineatului (1), transferul poate fi efectuat daca si numai daca exista o modificare a utilizarii imobilizarii, evidentiata de inceperea modernizarii, in vederea vanzarii. Ca urmare, daca o entitate decide sa cedeze o imobilizare corporala fara a fi modernizata, ea continua sa o trateze ca imobilizare corporala pana la scoaterea sa din evidenta, si nu ca element de stoc. Modernizarea are semnificatia cheltuielilor ulterioare recunoscute ca o componenta a activului.”

4. Alineatul (5) al punctului 161 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
”(5) Potrivit metodei “ultimul intrat – primul iesit” (LIFO), bunurile iesite din gestiune se evalueaza la costul de achizitie sau de productie al ultimei intrari (lot). Pe masura 2 epuizarii lotului, bunurile iesite din gestiune se evalueaza la costul de achizitie sau costul de productie al lotului anterior, in ordine cronologica.”

5. Dupa punctul 186 se introduc doua noi puncte, punctele 1861 si 1862, cu urmatorul cuprins:
“1861. – Evaluarea prevazuta la punctul 186 se aplica si in cazul:
a) creantelor, respectiv al datoriilor, reflectate in conturile 481 “Decontari intre unitate si subunitati” si 482 “Decontari intre subunitati” de subunitatile din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliul in strainatate, provenind din relatiile cu persoana juridica careia ii apartin aceste subunitati, respectiv cu alte subunitati ale aceleiasi persoane juridice;

b) avansurilor acordate pentru imobilizari corporale si necorporale (conturile 232 “Avansuri acordate pentru imobilizari corporale” si 234 “Avansuri acordate pentru imobilizari necorporale”);

c) avansurilor acordate pentru cumparari de bunuri de natura stocurilor, respectiv primite pentru livrari de bunuri si prestari de servicii (contul 409 “Furnizori – debitori”, respectiv contul 419 “Clienti – creditori”);

d) depozitelor bancare constituite in valuta (conturile 267 “Creante imobilizate” si 508 “Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate”).

1862. – In contextul datelor informative raportate potrivit legii, creantele si datoriile exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, sunt asimilate creantelor si datoriilor in lei”.

6. Alineatul (3) al punctului 188 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“(3) In cazul marfurilor returnate de clienti in acelasi exercitiu financiar in care a avut loc operatiunea de vanzare se corecteaza conturile 411 “Clienti”, 707 “Venituri din vanzarea marfurilor”, 607 “Cheltuieli privind marfurile” si 371 “Marfuri”. In cazul in care marfurile returnate se refera la o vanzare efectuata in exercitiul financiar precedent, corectia se inregistreaza la data bilantului in contul 418 “Clienti – facturi de intocmit”, respectiv contul 408 “Furnizori – facturi nesosite”, si se reflecta in situatiile financiare ale exercitiului pentru care se face raportarea daca sumele respective se cunosc la data bilantului. Tratamentul TVA in aceste situatii este cel prevazut de legislatia in domeniu.”

7. Dupa alineatul (3) al punctului 188 se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) Prevederile alineatului (3) se aplica si in cazul returului de produse finite vandute, corectandu-se conturile corespunzatoare, respectiv 701 „Venituri din vanzarea produselor finite”, 711 „Venituri aferente costurilor stocurilor de produse” si 345 „Produse finite”.

8. Dupa punctul 244 se introduc doua noi puncte, punctele 2441 si 2442, cu urmatorul cuprins:
“2441. – In cazul fuziunii prin absorbtie, valoarea actiunilor detinute de societatea absorbita in capitalul societatii absorbante se evidentiaza de societatea absorbanta, cu ocazia preluarii elementelor de bilant ale societatii absorbite, in contul 1095 “Actiuni proprii reprezentand titluri detinute de societatea absorbita la societatea absorbanta”.
2442. – Soldul debitor al contului 149 "Pierderi legate de emiterea, rascumpararea, vanzarea, cedarea cu titlu gratuit sau anularea instrumentelor de capitaluri proprii", 3 poate fi acoperit, de asemenea, din rezultatul reportat si alte elemente ale capitalurilor proprii, potrivit hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor.”

9. Punctele 275 si 276 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
“Relatiile cu partile legate 275. – Notele explicative la situatiile financiare anuale trebuie sa prezinte tranzactiile incheiate de entitate cu parti legate, inclusiv suma acestor tranzactii, natura relatiei cu partea legata si alte informatii referitoare la tranzactii, necesare pentru o intelegere apozitiei financiare a entitatii, daca asemenea tranzactii sunt semnificative si nu au fost incheiate in conditii normale de piata. Informatii referitoare la tranzactii individuale pot fi agregate dupa natura lor, cu exceptia cazului cand informatia separata este necesara pentru o intelegere a efectelor tranzactiilor cu partea legata, asupra pozitiei financiare a entitatii.
276. – Partea legata are semnificatia prevazuta de Reglementarile contabile conforme cu Directiva a saptea a Comunitatilor Economice Europene.”

10. Punctul 322 se modifica si va avea urmatorul cuprins: “322. – Situatiile financiare anuale sunt supuse aprobarii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, potrivit legislatiei in vigoare, pe baza raportului administratorilor pentru exercitiul financiar in cauza si a raportului de audit semnat de persoana responsabila sau a raportului
cenzorilor, dupa caz.”

11. In Planul de conturi general, prevazut la punctul 329, se introduc doua noi conturi, respectiv contul 1095 “Actiuni proprii reprezentand titluri detinute de societatea absorbita la societatea absorbanta” (A) si contul 2677 “Obligatiuni achizitionate cu ocazia emisiunilor efectuate de terti” (A).

12. In Capitolul IV Planul de conturi general, se abroga notele de subsol 11 si 20, iar in Capitolul VI Structura situatiilor financiare anuale, se abroga nota de subsol 28.

13. Punctul 330 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“330. - Structura bilantului care se intocmeste de entitatile prevazute la pct. 3 alin. (1) este urmatoarea: (...)
>> CLICK AICI PENTRU CONTINUAREA ORDINULUI PRIVIND MODIFICAREA SI COMPLETAREA REGLEMENTARILOR CONTABILE <<

Proiectul de Ordin al ministrului finantelor publice pentru modificarea si completarea unor reglementari contabile >> CLICK AICI PENTRU CITI INTEGRAL REFERATUL DE APROBARE <<


NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
MFPreglementari contabile


Data aparitiei: 08 Decembrie 2010

Votati articolul "MFP a modificat reglementarile contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X