email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vanzarile cu reducere in magazinul propriu a produselor finite


Rezultatul activitatii de productie se concretizeaza in obtinerea de produse finite. Prin Ordinul Institutului National de Statistica nr. 337 din 20 aprilie 2007, privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN, publicat in M.Of. nr. 293 din 3 mai 2007 sunt definite doua notiuni economice specifice activitatii de productie:
• produs finit, care reprezinta „produsul pentru care prelucrarea s-a incheiat”;
• productia, care reprezinta „activitate care are drept rezultat un produs”.

Asa cum rezulta din prevederile O.M.F.P. nr. 3.055 din 29 octombrie 2009, pentru aprobarea Reglementarilor Contabile conforme cu Directivele Europene, costul de productie al unui bun cuprinde atat costul de achizitie al materiilor prime si materialelor consumabile, cat si cheltuielile de productie care pot fi atribuite direct bunului respectiv.

Materiile prime participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit integral sau partial, fie in starea lor initiala, fie transformata.

Materialele consumabile participa sau ajuta la procesul de fabricatie. In functie de natura produsului finit, din categoria materialelor auxiliare fac parte: combustibili, materiale pentru ambalat, piese de schimb, seminte si materiale de plantat, furaje si alte materiale consumabile.

Spre deosebire de materiile prime, materialele consumabile nu se regasesc in produsul finit. Cu toate acestea, costul de productie al unui bun cuprinde atat costul de achizitie a materiilor prime si materialelor consumabile, cat si cheltuielile de productie care pot fi atribuite direct bunului.

Sintetic, cheltuielile de productie cuprind:
• cheltuielile directe aferente productiei: materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie;
• cota cheltuielilor indirecte de productie alocata direct proportional cu productia obtinuta.  

Din punct de vedere fiscal, cheltuielile privind materiile prime, materialele, serviciile si utilitatile achizitionate reprezinta cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil. De asemenea, daca este inregistrat in scopuri de TVA, pentru achizitia acestor bunuri, producatorul este indreptatit sa deduca TVA.  

Exercitarea dreptului de deducere se face doar cu respectarea urmatoarelor conditii impuse prin articolul 146 alineatul (1) din Codul fiscal:

* Pentru achizitiile de la parteneri stabiliti pe teritoriul Romaniei, inregistrati in scopuri de TVA: sa fie in posesia unei facturi completate cu toate informatiile reglementate la articolul 155 alineatul (5);

* Pentru achizitiile de la parteneri stabiliti in state terte pentru care suma aferenta TVA datorata a fost achitata in vama:
• sa fie in posesia unei declaratii vamale de import sau a unui act constatator emis de organele vamale, din care sa rezulte calitatea sa de importator al bunurilor din punct de vedere al TVA;
• sa dovedeasca prin documente de plata, TVA in vama;

* Pentru achizitiile de la parteneri stabiliti in state membre pentru care s-a aplicat regimul de taxare inversa prin utilizarea formulei contabile: 4426 „TVA deductibila” = 4427 „TVA colectata”:
• sa detina o factura sau o autofactura sau orice al tip de document care cuprinde informatiile necesare pentru identificarea operatiunii de achizitie;  
• sa inregistreze taxa, ca taxa colectata in decontul aferent perioadei fiscale in care ia nastere exigibilitatea.
       
Produsele finite sunt bunurile care au parcurs toate fazele procesului de fabricatie fara a mai avea nevoie de prelucrari ulterioare si care corespund din punct de vedere calitativ cerintelor de conformitate pentru a fi destinate consumului. Dupa obtinerea produselor finite, producatorul are trei optiuni in functie de cererea pe piata a produselor si de nevoia sa de lichiditati pentru continuarea procesului de productie:
• sa depoziteze produsele in vederea vanzarii;
• sa nu depoziteze produsele, dar sa le expedieze direct clientilor de la care a primit comenzi ferme;
• sa transfere produsele la magazinele proprii pentru a fi vandute in regim de comert cu amanuntul.  

Prin transferarea din gestiunea depozitului de produse finite in gestiunea magazinelor proprii, produsele finite devin marfuri. Asa cum se mentioneaza in O.M.F.P. nr. 3.055 din 29 octombrie 2009 pentru aprobarea Reglementarilor Contabile conforme cu Directivele Europene, atat produsele finite cat si marfurile fac parte din aceeasi categorie a activelor circulante. Difera doar contul in care sunt inregistrate: produsele finite, in contul 345 si marfurile in contul 371. Totusi, cele doua conturi nu se exclud reciproc, acestea „colaboreaza” prin corespondenta dintre debitul si creditul fiecarui cont in parte.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 09 Decembrie 2010

Votati articolul "Vanzarile cu reducere in magazinul propriu a produselor finite":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X