email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3. Impunerea microintreprinderilor

Microintreprinderea este persoana juridica romana care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) are inscrisa in obiectul de activitate productia de bunuri materiale, prestarea de servicii si/sau comertul;
b) are de la 1 pana la 9 salariati, inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
d) capitalul social este detinut de persoane altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.

Numarul de salariati este dat de numarul de persoane angajate cu contract individual de munca, potrivit dispozitiilor Codului muncii, inscrise lunar in statul de plata si/sau in registrul general de evidenta a salariatilor. Nu se au in vedere cazurile in care are loc incetarea raporturilor de munca ca urmare a pensionarii sau desfacerii contractului individual de munca in urma savarsirii unor acte care, potrivit legii, sunt sanctionate in acest mod. Contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata.

ATENTIE!

Sunt si exceptii expres prevazute de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in sensul ca se pot incheia si contracte individuale de munca pe durata determinata.

Angajatorul este o persoana juridica sau persoana fizica care poate sa angajeze forta de munca pe baza de contract individual de munca.

IMPORTANT:

Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor daca prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau regulamente interne nu se prevede altfel. In cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii, acesta nu va beneficia de nici un drept care rezulta din calitatea sa de salariat.

Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:

a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) carantina;
d) efectuarea serviciului militar obligatoriu;
e) exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului;
f) indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
g) forta majora;
h) in alte cazuri expres prevazute de lege.


Contractul individual de munca poate fi suspendat:

● din initiativa salariatului
 
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
b) concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesionala; e) exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului;
f) participarea la greva;
g) absente nemotivate.

● din initiativa angajatorului


a) pe durata cercetarii disciplinare prealabile, in conditiile legii;
b) ca sanctiune disciplinara;
c) in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sauacesta a fost trimis in judecata pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti; d) in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare; e) pe durata detasarii.

Contractul individual de munca poate fi suspendat si prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

ATENTIE!

In cazul microintreprinderilor care au un singur angajat, care demisioneaza in cursul unei luni, conditia privind numarul de salariati se considera a fi indeplinita daca in cursul lunii urmatoare este angajat un alt salariat.

Pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor realizate in anul precedent, se au in vedere toate veniturile inregistrate potrivit reglementarilor contabile, mai putin veniturile din:

contul 711 Variatia stocurilor;

contul 721 Venituri din productia de imobilizari necorporale;

contul 722 Venituri din productia de imobilizari corporale;

contul 758 Alte venituri din exploatare analitic reprezentand veniturile din cotaparte a subventiilor guvernamentale si altor resurse similare pentru finantarea investitiilor;

contul 781 Venituri din provizioane privind activitatea de exploatare;

contul 786 Venituri financiare din provizioane;

veniturile rezultate din anularea datoriilor si a majorarilor datorate catre bugetul statului care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementarilor legale;

veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii.

Diferentele favorabile de curs valutar rezultate in urma evaluarii creantelor si datoriilor in valuta existente la data de 31 decembrie 2002, inregistrate in contabilitate in contul 117 Rezultatul reportat , conform reglementarilor contabile, sunt venituri impozabile pe masura incasarii creantelor sau platii datoriilor.

ATENTIE!

Diferentele favorabile de curs valutar rezultate in urma evaluarii creantelor si datoriilor in valuta inregistrate in contabilitate la finele anilor urmatori, altii decat anul 2002, sunt venituri impozabile.

Cerinta de la lit. a) este indeplinita daca in statutul de infiintare la obiectul de activitate sunt inscrise una din activitatile mentionate de Cod, indiferent daca societatea a desfasurat sau nu activitate in aceasta perioada.

DREPTUL DE OPTIUNE

Impozitul aplicat asupra veniturilor, este optional.

Pana in anul 2005, optiunea se exercita numai in ceea ce priveste plata impozitului pe venit, iar iesirea din acest sistem de impunere se efectua incepand cu anul urmator celui in care nu se mai indeplinea una din conditiile prevazute de lege.

ATENTIE!

Incepand cu anul 2004, societatile platitoare de impozit pe profit puteau opta pentru plata impozitului pe venit daca indeplineau cumulativ conditiile de la art. 103 si daca nu mai fusesera anterior platitoare de impozit pe venit. Din anul 2005, datorita faptului ca a fost majorata cota de impozit de la 1,5% la 3%, societatile platitoare de impozit pe venit, care se incadrau in aceasta categorie la data de 31 decembrie 2004, puteau opta sa fie platitoare de impozit pe profit incepand cu anul 2005.

Exemplu:

Societatea comerciala OLT S.R.L. era microintreprindere incepand cu data de 1 septembrie 2001.
Din evidenta contabila rezulta ca avea la data de 31 decembrie 2000 doi salariati, o cifra de afaceri de75.000 euro, echivalentul in lei a 262.500.000 lei. Capitalul societatii era integral privat, iar obiectul de activitate consta in desfasurarea comertului cu amanuntul. Incepand cu data de 1 septembrie 2001, societatea era obligata la plata impozitului pe venit, conform O.G. nr. 24/2001 privind impunerea microintreprinderilor.

De la data intrarii in vigoare a Legii nr. 111/2003 privind impunerea microintreprinderilor si incepand cu 1 ianuarie 2004 a Codului fiscal, societatea nu putea opta sa treaca in categoria societatilor platitoare de impozit pe profit deoarece actele normative faceau referire numai la optiunea platii unui impozit aplicat asupra veniturilor obtinute din orice sursa de catre persoanele juridice, denumite in continuare microintreprinderi.

Rezulta ca optiunea se referea numai la plata impozitului pe venit, si nu la impozitul pe profit.

Chiar daca societatea in speta nu era avantajata de plata acestui impozit de 1,5% asupra veniturilor din orice sursa, datorita faptului ca in activitatea de comert numai adaosul comercial reprezinta beneficiul, nu putea trece la sistemul de impunere a profitului decat din anul urmator anului in care la 31 decembrie nu mai indeplinea conditiile de microintreprindere.

Incepand cu anul 2005, societatea poate opta insa sa devina platitoare de impozit pe profit.

Presupunand ca societatea OLT S.R.L. ar fi avut cifra de afaceri la data de 31 decembrie 2000 de 150.000 euro, echivalentul in lei de 5.250.000.000 lei, conform dispozitiilor O.G. nr. 24/2001 nu indeplinea conditiile sa plateasca impozit pe venit. Daca la 31 decembrie 2003 cifra de afaceri scadea la 94.000 euro, respectiv 3.864.998.000 (la un curs de 41.117 lei/euro), si avea, conform dovezii eliberate de catre Directia de munca si solidaritate sociala, 4 angajati, atunci societatea putea opta ca incepand cu anul 2004 sa fie platitoare de impozit pe venit.

O persoana juridica romana nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venit incepand cu primul an fiscal, daca indeplineste conditiile privind obiectul de activitate si tipul capitalului social, incepand cu primul an fiscal, de la data inregistrarii la registrul comertului. Optiunea se exercita prin bifarea casutei corespunzatoare din anexa referitoare la inregistrarea fiscala.

Optiunea este valabila si in cazul in care se doreste aplicarea regimului de impunere a profitului.

Conditia privind numarul de salariati se considera indeplinita daca angajarea se realizeaza in 60 de zile de la data eliberarii certificatului de inregistrare, chiar daca acest termen se regaseste in anul fiscal urmator.

ATENTIE!

Daca in cursul anului o societate nu indeplineste conditia de a angaja minim un salariat in limita celor 60 de zile, atunci aceasta devine platitoare de impozit pe profit, de la data infiintarii. In acest caz va suporta si penalitatile, si dobanzile de intarziere aferente lunilor pentru care nu a calculat si platit impozit pe profit.

Societatile infiintate intre 9 aprilie si 31 mai 2003, inclusiv cele platitoare de impozit pe venit infiintate anterior datei de 9 aprilie 2003, si care la data publicarii legii de aprobare a O.G. nr. 24/2001, privind impunerea microintreprinderilor nu au avut nici un salariat, au ramas platitoare de impozit pe venit pana la sfarsitul anului si pentru anii fiscali urmatori, in conditiile in care au angajat intre 1 si 9 salariati inclusiv, pana la data de 31 decembrie 2003.

Societatile care indeplinesc conditiile de microintreprindere si opteaza pentru acest sistem de impunere si care nu au beneficiat niciodata de acest statut vor comunica organelor fiscale teritoriale la inceputul anului fiscal schimbarea regimului fiscal, prin depunerea Declaratiei de mentiuni pentru persoane juridice, asociatii familiale si asociatii fara personalitate juridica (010), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/1, pana la 31 ianuarie inclusiv.

ATENTIE!

Pot opta si persoanele juridice care desfasoara activitati in zonele libere si/sau zonele defavorizate.

Depun aceasta Declaratie si societatile comerciale care, incepand cu anul 2005, opteaza sa fie platitoare de impozit pe profit si care indeplinesc conditiile de microintreprindere la data de 31 decembrie a anului anterior, pana la 31 ianuarie, inclusiv.

Exemplu:

O societate platitoare de impozit pe profit in anul 2004, care desfasoara activitatea de intretinere si reparare a echipamentelor industriale, a realizat la 31 decembrie 2004 venituri totale (din orice sursa), de 3.248.500.000 lei echivalentul a 89.000 EURO la cursul de 36.500 lei/EURO la acea data.

Societatea are capital privat 100% si are 3 salariati. Aceasta societate poate opta pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor incepand cu anul fiscal 2005 in vederea aplicarii impozitului pe venit, de 3% asupra sumei totale a veniturilor trimestriale obtinute din orice sursa.

Pana la data publicarii Legii nr. 111/2003 si incepand cu anul 2004, a Codului fiscal, nu exista posibilitatea de a opta pentru mentinerea regimului de impunere cu impozit pe profit daca societatea considera ca ii este mai avantajos acest mod de calcul.

In cazul in care, in cursul anului fiscal, una dintre conditiile impuse unei microintreprinderi nu mai este indeplinita, se pastreaza pentru anul fiscal respectiv regimul de impozitare a veniturilor cu cota de 3% pentru care s-a optat, fara posibilitatea revenirii la plata impozitului pe venit pentru perioada urmatoare.

Aceasta chiar si in situatia in care ulterior sunt indeplinite criteriile prevazute de Codul fiscal.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 02 Martie 2006

Votati articolul "3. Impunerea microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X