email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

3.1. Societati care nu se incadreaza in categoria microintreprinderilor

Cuvinte cheie:

  • banci
  • societati de credit ipotecar
  • cota de impozit pe venit

Nu pot opta pentru impunerea veniturilor :

  • bancile, societatile de credit ipotecar, cooperativele de credit etc., care se organizeaza si functioneaza potrivit legilor speciale de organizare si functionare din domeniul bancar;

Casele de schimb valutar nu aplica impunerea cu 3% asupra veniturilor deoarece ele pot efectua operatiuni valutare numai cu autorizarea prealabila a B.N.R., conform prevederilor Regulamentului nr. 4/2005 privind regimul valutar emis de BNR.

IMPORTANT:

Casele de amanet pot opta pentru sistemul de impunere al microintreprinderilor, daca activitatea lor nu solicita autorizarea B.N.R., in functie de natura obiectelor amanetate.

  • societatile care se organizeaza si functioneaza potrivit legilor speciale de organizare si functionare din domeniul: a) – asigurarilor, cum sunt societatile de asigurare-reasigurare;b) – pietei de capital, respectiv burse de valori, bursele de marfuri, societatile de servicii de investitii financiare, societatile de registru, societatile de depozitare;

Fac exceptie persoanele juridice care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii, cum sunt brokerii si agentii de asigurare;

Societatile, care sunt potrivit obiectului de activitate, brokeri in asigurari sau agenti de asigurari, si conform Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala se incadreaza in clasa 6720, puteau opta sa devina platitori de impozit pe venit incepand cu data de 1 ianuarie 2004.

  • persoanele juridice care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc,
  • pariurilor sportive, cazinourilor;
  • persoanele juridice fara scop patrimonial;
  • sediile permanente ale persoanelor juridice straine;

ATENTIE!

Sediile permanente ale persoanelor juridice straine nu aplica acest sistem de impunere deoarece, potrivit dispozitiilor Codului fiscal , sunt obligate la plata impozitului pe profitul impozabil aferent acelui sediu permanent.

Pentru perioadele anterioare aplicarii Codului fiscal intrau sub regim derogatoriu si societatile care se incadrau in prevederile dispozitiilor Legii nr. 332/2001 privind promovarea investitiilor directe cu impact semnificativ in economie, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta categorie se gasesc societatile care:

– efectuau investitii directe noi de peste 1 milion de dolari S.U.A. sau echivalentul in lei sau alte valute convertibile,

– se inregistrau la Departamentul pentru Investitori Straini,

– fundamentau ca aceste investitii sunt de interes major,

– indeplineau cerinta ca aceste investitii sa se realizeze intr-un termen de maximum 30 de luni de la data inregistrarii statistice.

Aceste societati, care s-au infiintat pana la data de 9 aprilie 2003 nu au fost tratate ca microintreprinderi, deoarece lor le sunt aplicabile criteriile expres prevazute la art. 1 alin.(1) din legea investitiilor cu impact semnificativ in economie. Legea nr. 332/2001 este un act normativ cu prevederi speciale, fapt pentru care cei care au realizat investitii in conditiile prevazute de aceasta lege nu au fost incadrate in mod obligatoriu in categoria microintreprinderilor.

  • societatile care au capitalul social detinut de un actionar sau asociat persoana juridica cu peste 250 de angajati.

Societatile care au ca obiect de activitate comertul si in cadrul acestei activitati predomina activitatea de comert exterior, respectiv vanzarea marfurilor romanesti pe pietele externe, importul de marfuri, precum si alte operatiuni de comert international (clearing, barter), asa cum sunt definite in Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala, beneficiaza de acest sistem de impunere incepand cu data de 1 ianuarie 2004.

Cota de impozit pe venit este de 3%

Impozitul pe venitul microintreprinderilor se stabileste prin aplicarea cotei de 3% asupra tuturor veniturilor obtinute, mai putin cele de care nu s-a tinut cont nici la determinarea cifrei de afaceri.

In cazul in care o societate platitoare de impozit pe venit achizitioneaza casa de marcat, cota de impozit se aplica asupra bazei impozabile, din care se scade valoarea casei de marcat, in conformitate cu documentul justificativ, in luna punerii in functiune. Punerea in functiune se face potrivit prevederilor legii privind casele de marcat.

Exemplu:

Societatea „FARM“ S.R.L. care are ca obiect de activitate comertul cu produse farmaceutice, achizitioneaza o casa de marcat in luna mai 2005 pe care o pune in functiune in aceeasi luna. Calculul impozitului pe venit se face cumulat de la inceputul anului, astfel: Total venituri realizate = 80.000.000 lei Valoarea casei de marcat = 14.000.000 lei Impozit pe venit = 80.000.000 – 14.000.000 = 66.000.000 lei

66.000.000 x 3% = 1.980.000 lei Achitat pana la 25 aprilie 2005 = 10.000 lei Rest de achitat la 25 iulie 2005 = 1.070.000 lei Veniturile care se iau in calcul la stabilirea bazei din care se scade valoarea casei de marcat sunt aceleasi la care se aplica si cota de impunere de 3%.

O microintreprindere care isi inceteaza existenta in urma unei operatiuni de divizare, dizolvare sau lichidare nu va plati impozit pentru:

– rezervele constituite din profitul net,

– diferentele de curs valutar aferente capitalului social in devize,

– diferentele de curs valutar aferente disponibilului in devize,

sumele aferente unor reduceri ale cotei de impozit pe profit, pentru perioada cand a beneficiat de aceste facilititati ca platitoare de impozit pe profit si care au fost repartizate ca surse proprii de finantare.

Toate sumele rezultate din operatiunile de lichidare, divizare sau dizolvare sunt impozitate cu impozit pe venit si impozit pe dividende.

In cazul asocierilor fara personalitate juridica dintre o persoana fizica, rezidenta sau nerezidenta si o microintreprindere, aceasta din urma are obligatia de a tine evidenta, de a calcula, retine si varsa la bugetul statului impozitul pe venit, datorat de catre persoana fizica. Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra veniturilor obtinute de catre persoana fizica din derularea contractului de asociere, in functie de procentul de participare. Persoana fizica rezidenta va definitiva impozitul pe venitul din asociere, conform prevederilor Titlului III din Codul fiscal.

Calculul si plata impozitului pe venitul microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul. Pana la termenul de plata a impozitului se depune si declaratia de impunere.

ATENTIE!

Microintreprinderile au obligatia de a calcula si a evidentia, din punct de vedere contabil, cheltu-ielile de amortizare fiscala, asa cum sunt prevazute la Titlul II art. 24 din Codul fiscal. Aceasta cerinta este argumentata prin faptul ca atat societatile care nu mai indeplinesc conditiile de microintreprindere si din anul urmator devin platitoare de impozit pe profit, cat si cele care opteaza pentru plata impozitului pe profit vor aplica aceasta metoda de amortizare fiscala din anul schimbarii statutului .

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 02 Martie 2006

Votati articolul "3.1. Societati care nu se incadreaza in categoria microintreprinderilor":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X