email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pentru transport trebuie intocmita declaratia 390?

declaratia 390transport marfaTVAOMFP 2245/ 2010

Autor: Georgeta Serban Matei, valabil la 15-Nov-2010

Intrebare: Pentru un import din Turcia, marfa este transportata de un partener din Bulgaria. Factura transportatorului este care noi si o platim distinct. In vama se plateste TVA si pentru transport acesta fiind inclus in valoarea marfii. Pentru transport trebuie sa intocmesc declaratia 390?

Raspuns: In relatia dintre transportatorul din Bulgaria si beneficiarul din Romania, serviciul este scutit de taxa deoarece intra in baza de impozitare a TVA in vama.

In acest caz, desi locul prestarii serviciului de transport este in Romania in baza aplicarii  regulii generale de taxare reglementata prin art. 133 alin. 2, operatiunea nu reprezinta o  achizitie intracomunitara de servicii astfel incat sa existe obligatia raportarii serviciului prin declaratia recapitulativa cod 390.

De asemenea, serviciul nu se raporteaza nici prin decontul de TVA la  randul 7 si 19 denumit "Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care:..". Valoarea serviciului se raporteaza cumulat cu valoarea bunului care formeaza baza de impozitare a TVA in vama la randul 21 din decontul de TVA cod 300 denumit "Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 24%". Aduc drept argument urmatoarele prevederi legale:

- punctul 13 alin.  (13) din normele de aplicare ale  art. 133 alin. (2) din Codul fiscal conform caruia "…… Atunci cand prestatorul este o persoana impozabila stabilita in alt stat membru, beneficiarul persoana impozabila stabilita in Romania realizeaza o achizitie intracomunitara de servicii care se declara in declaratia recapitulativa prevazuta la art. 156^4 din Codul fiscal, daca serviciul nu este scutit de taxa. ". In cazul dvs.,  serviciul este scutit de taxa, fiind taxabil in vama.

- art.  139 alin.  (2) din Codul fiscal conform caruia baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor care cuprinde si  cheltuielile accesorii (comisioane,  cheltuielile de ambalare, transport si asigurare) care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, "in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1)." in cazul dvs.,  serviciul nu a fost inclus de catre firma din Turcia in pretul de vanzare al bunurilor.

- OMFP 2245/ 2010 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata" publicat in M.Of. nr. 539 din  3 august 2010 conform caruia randul 7  se inscriu informatiile preluate din jurnalul de cumparari   privind baza de impozitare si taxa pe valoarea adaugata pentru achizitiile de bunuri si servicii pentru care beneficiarul din Romania este persoana obligata la plata TVA conform art. 150 alin. (2) - (6).

Din continutul acestor reglementari rezulta faptul ca se  evita astfel dubla impozitare a unui serviciu, fapt care trebuie adus si la cunostinta prestatorului din Turcia care nu trebuie sa raporteze operatiunea ca o prestare intracomunitara de servicii.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 390transport marfaTVAOMFP 2245/ 2010


Data aparitiei: 15 Decembrie 2010

Votati articolul "Pentru transport trebuie intocmita declaratia 390?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X