email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

7. Facilitati acordate investitiilor directe cu impact semnificativ

Cuvinte cheie:

  • definitie
  • conditii
  • exceptare de la plata taxelor vamale
  • deducere suplimetara
  • utilizarea amortizarii accelerate
  • avantaje
  • drepturi
  • inregistrare statistica

FACILITATI ACORDATE INVESTITIILOR DIRECTE CU IMPACT SEMNIFICATIV

Investitiile directe cu impact semnificativ in economie reprezinta acele investitii noi, cu o valoare care depaseste echivalentul a 1 milion dolari S.U.A. sau echivalentul in lei ori alte valute convertibile, care sunt realizate de catre persoane fizice si juridice de drept privat numai cu capital lichid in lei sau in valuta liber convertibila si:

  • contribuie la dezvoltarea si modernizarea infrastructurii economice a Romaniei;
  • determina un efect pozitiv de antrenare in economie;
  • creeaza noi locuri de munca.

Aceste investitii se pot realiza in toate domeniile de activitate, cu exceptia sectoarelor: financiar, bancar, asigurari-reasigurari si a celor reglementate prin legi speciale. In realizarea acestor investitii se impun urmatoarele conditii:

  • sa nu incalce normele de protectie a mediului inconjurator;
  • sa nu aduca atingere intereselor de securitate si aparare nationala ale Romaniei;
  • sa nu dauneze ordinii, sanatatii sau moralei publice.

FACILITATI PENTRU INVESTITIILE NOI:

Investitiile directe noi, cu impact semnificativ in economie, realizate in termen de maximum 30 de luni de la data inregistrarii statistice beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:

1. Exceptarea de la plata taxelor vamale a unor categorii de bunuri noi, achizitionate din import conform listei aprobate prin ordin comun al ministrului dezvoltarii si prognozei si al ministrului finantelor publice:

  • utilaje tehnologice;
  • instalatii;
  • echipamente;
  • aparate de masura si control;
  • automatizari si produse de software.

IMPORTANT:

Prin bunuri noi se inteleg acele bunuri care au fost produse cu cel mult un an inainte de intrarea lor in tara si nu au fost utilizate niciodata. In aceleasi conditii trebuie incadrate si bunurile fabricate in Romania, destinate investitiilor.

2. Deducerea suplimentara la determinarea profitului impozabil a unei cote de 20% din valoarea investitiilor noi realizate.

Deducerea se evidentiaza in declaratia de impunere doar din punct de vedere fiscal in luna in care se realizeaza investitia, prin inscrierea acesteia la sume deductibile fiscal.

ATENTIE!

In situatia in care societatea realizeaza pierdere fiscala, suma se poate recupera in urmatorii 5 ani din profitul impozabil.

Exemplu:

Societatea comerciala „PUNTO“ S.A. s-a inregistrat statistic in luna mai 2004 pentru o investitie de 1.200.000 dolari SUA.
In luna martie 2005 inregistreaza investitia in evidenta contabila. Punerea in functiune are loc in luna mai.
Amortizarea fiscala incepe potrivit Codului fiscal din luna iunie.
Calculul se face astfel:

1.200.000 x 29.000 = 34.800.000.000 lei
S-a avut in vedere un curs mediu pentru aceasta perioada.

34.800.000.000 x 20% = 6.960.000.000 lei
Aceasta suma se va deduce suplimentar in declaratia trimestrului II 2005.

34.800.000.000 : 144 = 241.666.667 lei/luna
S-a avut in vedere ca durata normala de utilizare este de 12 ani, respectiv 144 de luni.
Pentru trimestrul II al anului 2005, societatea „PUNTO“ deduce o amortizare fiscala de 7.201.666.667 lei

(6.960.000.000 + 241.666.667). Pentru trimestrul III 2005 si urmatoarele, suma deductibila fiscal este de 725.000.001 lei (241.666.667 x 3 luni).

3. Utilizarea amortizarii accelerate definite prin Legea nr. 15/1994, republicata, cu obligarea anuntarii utilizarii acestei metode la organul fiscal teritorial, dar fara a fi conditionati de aprobarea prealabila a acestuia.

Amortizarea accelerata consta in includerea pe cheltuieli de exploatare in primul an de functionare a unei amortizari de 50% din valoarea de intrare a mijlocului fix. Amor tizarile anuale pentru exercitiile urmatoare sunt calculate la valoarea ramasa de amortizat, dupa regimul liniar, prin raportare la numarul de ani utilizati ramasi.

ATENTIE!

Daca investitia intruneste conditiile pentru a beneficia de facilitati acordate de mai multe legi, societatea va trebui sa opteze explicit pentru un regim de facilitati prevazut intr-o singura lege. Deducerea suplimentara de 20% este numai din punct de vedere fiscal, fapt pentru care amortizarea investitiilor respective va fi recunoscuta integral, ca o cheltuiala deductibila.

Veti fi obligati sa platiti la bugetul de stat sumele de care ati beneficiat la facilitati:

  • daca societatea dvs. se lichideaza voluntar intr-o perioada mai mica de 10 ani, veti fi obligati sa platiti impozitele stabilite conform legii pentru intreaga durata de functionare a investitiei, precum si majorarile de intarziere aferente sumelor reprezentand impozite si taxe care ar fi trebuit platite in absenta existentei facilitatilor. Sumele astfel determinate vor fi platite din rezultatele lichidarii investitiilor;
  • daca veti instraina bunurile achizitionate intr-un termen mai mic de 2 ani de la introducerea in tara sau de la cumpararea acestora din Romania.

ALTE BENEFICII ACORDATE INVESTITORILOR

Pe langa facilitatile enumerate mai sus, in calitate de investitori, trebuie sa retineti si alte avantaje de care puteti beneficia:

  • investitiile realizate in Romania nu pot fi expropriate, cu exceptia cauzei de utilitate publica;
  • investitiile directe noi vor beneficia de regimul juridic stabilit prin Legea nr. 332/2001 pe intreaga durata de existenta.

Daca sunteti persoana juridica straina, in calitate de investitor veti beneficia de asemenea si de urmatoarele drepturi:

  • transferul integral in strainatate a profiturilor cuvenite in conditiile regimului valutar din Romania, dar numai dupa plata impozitelor si taxelor prevazute de legislatia romana;
  • transferul in strainatate, in valuta investitiei, a sumelor obtinute in urma vanzarii actiunilor sau partilor sociale sau a celor rezultate din lichidarea investitiilor in conditiile regimului valutar din Romania;
  • transferul in strainatate, in valuta investitiei, a sumelor obtinute cu titlu de despagubire in situatia exproprierii investitiilor in conformitate cu prevederile legii.

IMPORTANT:

Investitorii straini vor beneficia, de asemenea, de toate drepturile prevazute in acordurile bilaterale de promovare si garantare reciproca a investitiilor, semnate de Romania cu statele de origine ale acestora.

Pentru inregistrarea statistica a investitiei trebuie sa depuneti un formular al carui continut il gasiti publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 576 din 14 septembrie 2001, potrivit dispozitiilor Ordinului nr. 227 din 27 iulie 2001.

ATENTIE!

Facilitatile privind deducerea amortizarii suplimentare de 20% si utilizarea amortizarii accelerate  (neconditionate una de aplicarea celeilalte) sunt valabile pentru investitorii care au obtinut certificatul de investitor si au realizat investitia pana la 31 decembrie 2006.

Daca v-ati inregistrat statistic la Ministerul Dezvoltarii si Prognozei, atunci facilitatile de care beneficiati, din punctul de vedere al impozitului pe profit, sunt cele reglementate de Codul fiscal.

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 02 Martie 2006

Votati articolul "7. Facilitati acordate investitiilor directe cu impact semnificativ":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X