email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creante la capitalul social? Da, dar nu oricand!

creantecapital socialinfiintare
Daca creantele sunt certe, lichide si exigibile, ele pot servi, in principiu, la construirea capitalului social al unei societati comerciale.

Sa vedem ce inseamna aceasta si ce consecinte are cu ocazia infiintarii unei societati comerciale...

Ce inseamna aceasta, in domeniul special al constituirii societatilor comerciale?
Prin art. 379 alin. 3 C. proc. civ., este definit caracterul cert al unei creante astfel: "creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul", iar prin alin. 4 al aceluiasi articol se defineste caracterul lichid astfel: "creanta este lichida atunci cand catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau al altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui in baza unei dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca pentru aceasta determinare ar fi nevoie de o deosebita socoteala". Aceste dispozitii edictate in materia executarii silite se aplica si societatilor comerciale.

Datoriile sunt certe cand existenta lor este neindoielnica, adica asupra lor nu exista vreun litigiu. Deoarece certitudinea datoriilor se refera atat la existenta lor cat si la cuantum, debitorul va putea contesta existenta datoriei invocand stingerea ei prin compensatie .

Datoriile sunt lichide in cazul in care cuantumul lor este precis determinat. Nu au caracter lichid datoriile al caror cuantum urmeaza a fi stabilit de instanta judecatoreasca. S-a aratat intr-o speta ca, creanta nu este certa si exigibila deoarece, in contractul incheiat intre parti se arata ca beneficiarul va face plata esalonata, dupa receptia fiecarei faze a lucrarilor, intr-o cota procentuala raportata la valoarea totala a investitiilor. Cum creditoarea nu a facut dovada ca a fost finalizata partial sau total lucrarea, intr-un proces-verbal de receptie, creanta acesteia nu este certa si nici exigibila .

DE RETINUT: creantele litigioase nu au caracter lichid .

Datoriile sunt exigibile, cand ele au ajuns la scadenta, putandu-se cere executarea lor de indata . In materia exigibilitatii se impune o observatie cu privire la punerea in intarziere a debitorului, o observatie de interes in materia infiintarii societatilor comerciale. In materie civila punerea in intarziere trebuie realizata in mod formal, prin notificare, altfel creditorul nu va putea sa ceara daunele pentru intarziere prevazute in clauza penala ori, in lipsa acesteia dobanda legala, decat de la data introducerii cererii de chemare in judecata, cu exceptia cazurilor prevazute de art. 1079 si 1078 C. civ., cand si in materie civila debitorul este de drept in intarziere. Spre deosebire de Codul civil, in materie comerciala, potrivit art. 43 C.com., sumele cuvenite sunt datorate de drept de la data cand obligatia devine exigibila, fara a fi necesara o punere in intarziere formala a debitorului .

In acest domeniu al curgerii de drept a dobanzilor  mai este de aratat ca in solutionarea unei spete, Curtea Suprema a adus o precizare interesanta referitoare la faptul ca, compensatia conventionala prin care s-a stins obligatia referitoare la pret nu se intinde ipso facto si asupra dobanzilor datorate in baza art. 43 din Codul comercial. S-a aratat in acest caz: "Relatiile comerciale dintre parti, dovedite conform art. 45 Cod comercial prin facturi acceptate, urmate de plata, chiar daca nu s-au derulat in baza unui contract scris, sunt guvernate de dispozitiile Codului comercial, ambele fiind comercianti. Sustinerea recurentei, ca legea civila si nu cea comerciala ar guverna raporturile lor este neintemeiata, deoarece legea civila se aplica numai acolo unde Codul comercial nu dispune, conform art. 1 Cod comercial.

In consecinta, instanta de fond corect a acordat reclamantei dobanzile solicitate in temeiul art. 43 Cod comercial, iar instanta de apel a apreciat aceasta solutie ca temeinica si legala si a considerat ca ele nu au format obiectul compensarii datoriilor intervenite intre parti la 23 septembrie 1997. Din actul aflat la fila 14 din dosarul Tribunalului rezulta ca s-au compensat datorii reciproce pana la concurenta sumei de 4.170.437 lei, ori parata mai avea un rest din pretul marfii de 4.939.563  lei, asa incat in suma compensata nu au fost incluse si dobanzile" .

Sunt aspecte - poate - mai "tehnice", insa astfel de diferentieri ajuta sa nu gresim. Poate nu sunt intelese de virtualii fondatori, dar sunt intelese de persoanele de specialitate - fie ele si prieteni - care ii ajuta sa fondeze societatea.

Horatiu Sasu,
Jurist si economist
Consultant in afaceri

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
creantecapital socialinfiintare


Data aparitiei: 14 Februarie 2011

Votati articolul "Creante la capitalul social? Da, dar nu oricand!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X