email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 101 - documentar fiscal

formularul 101impozit pe profittaxe si impoziteformularul 100

Informam contribuabilii, platitori de impozit pe profit care au obligatia depunerii formularului 101 „Declaratie privind impozitul pe profit” ca, potrivit legislatiei in vigoare, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat pentru anul fiscal 2010 trebuie sa aiba in vedere precizarile de mai jos.

I. Contribuabilii care, pana la 30 septembrie 2010 inclusiv au fost obligati la plata impozitului minim procedeaza la definitivarea impozitului pe profit datorat corespunzator celor doua perioade fiscale, respectiv 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 şi 1 octombrie - 31 decembrie 2010 şi, in consecinta au obligatia sa intocmeasca şi sa depuna doua declaratii privind impozitul pe profit, corespunzator celor doua perioade fiscale.  Astfel, pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, contribuabilii vor determina impozitul pe profit datorat conform art. 34 alin. (16) din Codul Fiscal şi efectueaza comparatia cu impozitul minim anual, recalculat in mod corespunzator pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, prin impartirea impozitului minim anual la 12 şi inmultirea cu numarul de luni aferent perioadei respective, in vederea stabilirii impozitului pe profit datorat.

Atentie! Termenul limita pentru depunerea declaratiei privind impozitul pe profit pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010 ÅŸi plata impozitul pe profit datorat din definitivarea impunerii, este 25 februarie 2011.

Pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010 contribuabilii depun declaratia privind impozitul pe profit ÅŸi platesc impozitul pe profit datorat potrivit prevederilor Codului Fiscal, astfel:

- daca definitiveaza pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar, situatie in care nu trebuiau sa selecteze obligatia „Impozit pe profit datorat de persoane juridice romane, altele decat cele de la pct. 1” in declaratia 100 pentru trimestrul IV 2010 vor depune declaratia anuala de impozit pe profit ÅŸi vor plati impozitul pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 februarie 2011 inclusiv.

- daca au declarat prin formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat” ÅŸi au platit o suma egala cu impozitul pe profit calculat ÅŸi evidentiat pentru trimestrul III 2010, vor depune declaratia anuala de impozit pe profit ÅŸi vor face plata finala a impozitului pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 aprilie 2011 inclusiv.

Important! Determinarea profitului impozabil ÅŸi a impozitului pe profit se efectueaza in conformitate cu prevederile Titlului II «Impozitul pe profit» in mod corespunzator pentru cele doua perioade, luand in calcul veniturile ÅŸi cheltuielile inregistrate.
La completarea Declaratiei privind impozitul pe profit pentru perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2010 contribuabilii nu vor completa randul 2 din sectiunea C „Date privind definitivarea impozitului pe profit anual” ÅŸi nu vor efectua comparatia sumei inscrise la randul 1.2 cu suma inscrisa la randul 2.

II. Contribuabilii care in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2010, ca urmare a efectuarii comparatiei impozitului pe profit cu impozitul minim au datorat ÅŸi platit, in cele trei trimestre, impozit pe profit, completeaza ÅŸi depun declaratia privind impozitul pe profit pentru intreg anul 2010, astfel:

- daca definitiveaza pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar, situatie in care nu trebuiau sa selecteze obligatia „Impozit pe profit datorat de persoane juridice romane, altele decat cele de la pct.1” in declaratia 100 pentru trimestrul IV 2010, vor depune declaratia anuala de impozit pe profit ÅŸi vor plati impozitul pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 februarie 2011 inclusiv.

- daca au declarat prin formularul 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”ÅŸi au platit o suma egala cu impozitul pe profit calculat ÅŸi evidentiat pentru trimestrul III 2010, vor depune declaratia anuala de impozit pe profit ÅŸi vor face plata finala a impozitului pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 aprilie 2011 inclusiv.

De retinut! Determinarea profitului impozabil ÅŸi a impozitului pe profit se efectueaza in conformitate cu prevederile Titlului II «Impozitul pe profit» luand in calcul veniturile ÅŸi cheltuielile inregistrate in anul 2010. (Sursa: Directia Generala a Finantelor Publice Valcea)

La intocmirea Declaratiei privind impozitul pe profit pentru anul 2010, contribuabilii nu vor completa randul 2 din sectiunea C „Date privind definitivarea impozitului pe profit anual” ÅŸi nu vor efectua comparatia sumei inscrise la randul 1.2 cu suma inscrisa la randul 2.
*
Baza legala: Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile ÅŸi completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927/23.12.2003; Ordinul preÅŸedintelui ANAF nr. 101/2008 privind aprobarea modelului ÅŸi continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor ÅŸi contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, cu modificarile ÅŸi completarile ulterioare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 70/30.01.2008; Ordinul preÅŸedintelui ANAF nr. 2689/2010 pentru modificarea Ordinului preÅŸedintelui ANAF nr. 101/2008 privind aprobarea modelului ÅŸi continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor ÅŸi contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 789/25.11.2010.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 101impozit pe profittaxe si impoziteformularul 100


Data aparitiei: 16 Februarie 2011

Votati articolul "Declaratia 101 - documentar fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X