Intrebare:
Monografie contabila privind:cresterea strutilor, producere struti pe cale naturala si prin incubre, sacrificare si vindere struti, vanzare oua, pene si piele struti
contabila privind:cresterea strutilor, producere struti pe cale naturala si prin incubre, sacrificare si vindere struti, vanzare oua, pene si piele struti
Raspuns : (dat in )
Ne aflam in prezenta unui caz particular care se afla la granita dintre cresterea animalelor si cresterea pasarilor. Diferenta dintre acestea consta in principal in aceea ca activitatea de crestere a animalelor este o productie din care rezulta concomitent active fixe (bunuri cu ciclu lung de consum productiv) si active circulante (carne, lapte, lana, etc.) iar cresterea pasarilor este o activitate de productie a stocurilor (bunuri cu ciclu scurt de consum productiv). Strutii, desi biologic sunt pasari, credem ca din punct de vedere contabil pot fi considerati animale, in sensul ca satisfac criteriile pentru recunoasterea ca active fixe: valoare foarte mare (intelegem ca un adult reproducator poate ajunge la peste 10.000 RON (100 milioane in lei vechi), iar exploatarea lor se poate face un numar mai mare de ani (5-7 ani). Propunerea de monografie pe care v-o prezentam se bazeaza pe aceasta opinie.
Asadar,
Achizitia unei perechi de struti reproducatori:
%Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â =Â Â 404 “Furnizori de imobilizari”
2134 “Animale si plantatii”
4426 “TVA deductibila”
Amortizarea acestora (veti stabili potrivit Fisei mijlocului fix o durata normata de amortizare, in functie de caracteristicile biologice):
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cheltuieli deductibile si nedeductibile
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
681 “Cheltuieli privind amortizarea” = 2813 “Amortizarea instalatiilor,… animalelor
                                                              si plantatiilor”
Productia de oua, obtinerea productiei de carne prin sacrificare:
345 “Produse finite”                     =  711 “Variatia stocurilor”
Vanzarea de oua directa, vanzarea carnii:
411 “Clienti”                                = %
                                                   701 “Venituri din vanzarea produselor”
                                                 4427 “TVA colectata”
concomitent cu scaderea din gestiune:
711 “Variatia stocurilor”               = 345 “Produse finite”
Trecerea oualor in stocul de animale si pasari in scopul consumului pentru obtinerea de pui:
361 “Animale si pasari”               = 345 “Produse finite”
consumul acestor oua prin inceperea incubarii:
606 “Cheltuieli privind animalele = 361 “Animale si pasari”
       si pasarile”
Aceasta operatiune este valabila si pentru evidentierea taierilor in scopul obtinerii de carne.
Sugestia noastra este sa dezvoltati in analitic contul 361 “Animale si pasari” pentru a evidentia diferitele grupe de varsta relevante din punct de vedere economic (pui in crestere sub greutatea de sacrificare, pui la greutatea de sacrificare, orice alte categorii considerati ca au relevanta pentru circuitul dvs. economic).
Exista si posibilitatea ca unele pasari sa fie retinute in efectivul de adulti folositi ca ouatori sau pentru reproducere, caz in care inregistrati:
2134 “Animale si plantatii”        = 722 “Venituri din productia de imobilizari corporale”
si concomitent scaderea din gestiune a pasarilor trecute in categoria de adulti:
606 “Cheltuieli privind animalele = 361 “Animale si pasari”
     si pasarile”
Cheltuielile aferente cresterii pasarilor se colecteaza normal pe conturile de cheltuieli obisnuite, la care se adauga ca specific cheltuielile privind furajele (cont 6026). Este posibil ca productia finita sa se obtina si ca adaos de valoare la pasarile utilizate pentru crestere, caz in care productia se va inregistra tot prin 345=711 (pentru diferenta de valoare) iar ulterior 361=345 pentru adaugarea de valoare la stocul de pasari deja existent.
Calculatia costurilor va avea ca obiectiv determinarea costului pe ou (sau pe 10 oua) daca este mai relevant si costul pe kg carne de strut obtinuta in viu. Pasarile care se sacrifica se vor cantari inainte de sacrificare, productia fiind reflectata in viu. Costul kg de carne vanduta este compus din costul kg de pasare in viu, la care se adauga costurile de sacrificare, transare, analiza de calitate pentru consum, etc. Astfel, obtineti o baza unitara pentru a calcula productia, indiferent daca pasarile sunt vandute pentru crestere ulterioara de catre alti crescatori sau sacrificate.
Vanzarea de piele si pene reprezinta vanzarea de produse secundare, care pot fi reflectate fie prin contul 346 “Produse reziduale” = 711 “Variatia stocurilor”. Sigur, raportul valoric intre carnea vanduta si piele poate fi in favoarea “produsului rezidual" dar nu trebuie sa uitam ca esenta economica a procesului este ca pielea/penele sunt reziduale operatiunii de sacrificare.
Notele contabile nu difera in cazul in care vanzarea se face prin export. Calculul valorii in lei a vanzarii se va face in lei la cursul zilei expeditiei (la data intocmirii Declaratiei Vamale de Export). Gasiti detalii privind operatiunile de export in sectiunea noastra de cazuri practice pagina 075.