email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Memorandum pentru evitarea dublei impuneri intre Romania si Elvetia

dubla impuneredividenderedeventedobanzi

La Ministerul Finantelor Publice a fost semnat Memorandumul privind finalizarea negocierilor cu privire la Protocolul de amendare a Conventiei intre Romania si Confederatia Elvetiana pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit si pe capital si a Protocolului anexa la conventie, semnat la Bucuresti la 25 octombrie 1993.

Negocierile au vizat urmatoarele aspecte:

    *  introducerea articolului “Schimb de informatii”, Elvetia acceptand textul articolului în formatul standard OECD.
    * schimbul de informatii va fi efectuat numai daca statul solicitant a epuizat toate procedurile prevazute de legislatia interna pentru a obtine informatii;
    * nu sunt permise “fishing expeditions”, în sensul ca nu sunt cerute informatii la întamplare despre un contribuabil;
    * schimbul de informatii se realizeaza numai la cerere, nu si automat sau spontan.

Printr-o motiune emisa de Parlamentul elvetian se va permite Elvetiei ca în aplicarea conventiilor de evitare a dublei impuneri sa nu dea curs solicitarii primite de la un stat partener de acord pentru a realiza un schimb de informatii daca aceasta solicitare are la baza date furate.

La articolul 10 “Dividende” cota de impozitare a dividendelor primite de rezidentii unui stat contractant din celalalt stat contractant a fost ridicata de la 10% la 15%.

A fost negociat si un paragraf care prevede scutirea de impozit a dividendelor primite de: o companie, alta decat un parteneriat care detine 25 % din capitalul societatii care plateste dividendele; de fonduri de pensii sau alte institutii similare care furnizeaza scheme de pensii; de Guvernul unui stat, de o subdiviziune politica sau de o unitate administrativ-teritoriala a acestuia.

Articolul 11 “Dobanzi” cota de impozitare a dobanzilor primite de rezidentii unui stat contractant din celalalt stat contractant a fost redusa de la 10% la 5%, în vederea incurajarii împrumurilor si au fost scutite dobanzile platite de o societate catre alta societate în anumite conditii de detinere si participare.

De altfel prin introducerea în Conventia de evitare a dublei impuneri la articolul “Dobanzi” si “ Dividende” a acestor scutiri se statueaza tratamentul care este aplicabil acestor categorii de venituri in Acordul între UE si Elvetia privind masurile echivalente cu cele prevazute în Directiva 48/2003 care se aplica veniturilor sub forma de dobanzi platite persoanelor fizice.

Romania aplica aceasta conventie de la data aderarii la UE si automat pentru impozitarea veniturilor de natura dobanzilor sau dividendelor se aplica tratamentul mai favorabil.

La articolul 18 “Pensii” a fost de comun acord acceptata o redactare care sa prevada tratamentul contributiilor la o schema de pensii infiintata si recunoscuta din punct de vedere fiscal într-un Stat

Contractant, efectuate de catre sau în numele unei persoane fizice ce presteaza servicii in celalalt Stat Contractant.

Prevederea incearca sa echivaleze planurile de pensii din cele doua tari si apoi sa stabileasca limite pentru contributiile carora li se aplica scutirea fiscala pe baza limitarilor din ambele tari.

La articolul 25 “Procedura amiabila” este prevazuta procedura arbitrajului in situatia in care autoritatile competente nu ajung la un acord într-o perioada de 3 ani.

Au mai fost aduse modificari redactionale la articolele “definitii generale” ,“Rezident” si la articolele “Redevente” , “Dividende”, “Dobanzi”, tinand seama de modificarile care au aparut pe parcursul perioadei care s-a scurs de la semnarea conventiei (1993).

Din partea Ministerului Finantelor Publice Memorandumul a fost semnat de catre dl. Dan Lazar - secretar de stat. ficiarului efectiv. (Sursa: Ministerul Finantelor Publice)

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dubla impuneredividenderedeventedobanzi


Data aparitiei: 07 Martie 2011

Votati articolul "Memorandum pentru evitarea dublei impuneri intre Romania si Elvetia":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X