email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

4. Impozitarea personalului reprezentantelor

Cuvinte cheie:

  • personal roman
  • personal strain
  • contributii datorate
  • c ertificat de atestare

ANGAJAREA PERSONALULUI LA REPREZENTANTA

1. Personalul roman

Alegerea si angajarea personalului roman la o reprezentanta apartine persoanei juridice straine.

Contractele de munca individuale se vor negocia si incheia direct de catre cetatenii romani cu persoana juridica straina. Prin aceste contracte vor fi stabilite principalele drepturi si obligatii ale partilor si vor fi incheiate pe durata determinata sau nedeterminata.

Contractul de munca se inregistreaza la Oficiul Muncii.

Oficiul Muncii va urmari ca prin contractele de munca astfel incheiate salariile in valuta, precum si celelalte drepturi cuvenite sa fie stabilite in conformitate cu prevederile legislatiei referitoare la drepturile salariale.

2. Personalul strain

 

Cetatenii straini, ca si cetatenii romani cu domiciliul in strainatate pot fi angajati numai pe baza de permis de munca eliberat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.

CONTRIBUTIA LA ASIGURARILE SOCIALE PLATITA DE REPREZENTANTA

Pe langa salariile in valuta prevazute in contract, reprezentantele societatilor comerciale sau organizatiilor economice straine platesc in valuta si contributia la asigurarile sociale pentru cetatenii romani sau straini.

Aceleasi prevederi in ceea ce priveste angajarea si obligatiile ce revin personalului roman si strain sunt aplicabile in mod corespunzator si cetatenilor romani si straini angajati la:

  • filiale ale bancilor straine si mixte;
  • birouri ale societatilor de transport straine (aeriene, maritime, fluviale, cai ferate,
    rutiere), reprezentantelor (birourilor) unor agentii de turism straine si altele asemenea;
  • reprezentantele unor organizatii de caritate straine.

In cazul personalului strain, impunerea salariilor si a altor drepturi salariale cuvenite se face potrivit prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state coroborat cu prevederile Capitolului III de la Titlul III din Codul fiscal.

ATENTIE:

In cadrul conventiilor, impunerea salariilor este reglementata de prevederile articolului intitulat „Profesii dependente”. Prevederile acestui articol stipuleaza ca veniturile de natura salariala sunt impozabile in statul in care se desfasoara activitatea indiferent de tara din care se platesc salariile.

In caz concret, salariatii straini la o reprezentanta deschisa in Romania sunt impusi pentru veniturile salariale numai in Romania.

Ca o exceptie de la aceste prevederi, remuneratiile unui rezident strain pentru activitatea salariata desfasurata in Romania pot fi impuse in statul sau de rezidenta doar daca sunt indeplinite cumulativ trei conditii:

  • salariatul este prezent in Romania o perioada sau perioade care nu depasesc in total 183 de zile in cursul anului vizat;
  • salariul sau este platit de o persoana sau in numele unei persoane care angajeaza si care nu este rezidenta in Romania;
  • salariul persoanei in cauza nu este suportat de un sediu permanent sau de o baza fixa pe care angajatorul o are in Romania.

Atragem atentia ca reprezentanta nu este considerata sediu permanent al persoanei juridice straine. Dar in cazul salariatilor straini angajati la o reprezentanta, neindeplinirea celor trei conditii apare numai atunci cand:

  • firma straina desfasoara in Romania activitatea prin intermediul unui sediu permanent, iar plata salariilor angajatilor straini ai reprezentantei se face de catre sediul permanent al firmei straine. In practica, acesta este un caz mai putin probabil;
  • salariatii straini sunt prezenti in Romania o perioada mai mare de 183 zile.

IMPORTANT:
In cazul personalului strain angajat la o reprezentanta, perioada prezentei acestuia in Romania este cunoscuta de la inceput, fiind mentionata in declaratia de impunere si in consecinta impunerea veniturilor salariale ale acestor persoane se va face din prima zi a prezentei lor in Romania conform Capitolului III din Titlul III al Codului fiscal.

Exemplu:

Domnul Denn Fridman este angajat al unei reprezentante din Romania a unei firme franceze si el este prezent in Romania o perioada de 5 luni (perioada care este mentionata pe declaratia de impunere depusa de reprezentanta la organele fiscale).

Intrucat persoana in cauza este prezenta in Romania mai putin de 183 de zile, salariul sau este platit de reprezentanta din comisioanele platite de la firma franceza, iar firma franceza nu are in Romania nici un sediu permanent, atunci salariul obtinut de aceasta persoana se impune numai in Franta, desi activitatea sa s-a desfasurat in Romania pe un interval de 5 luni.

Doamna Leny Forman lucreaza in calitate de director al unei reprezentante deschise in Romania de o firma britanica. Ea este angajata de reprezentanta pe o perioada de un an, iar salariul este platit de firma britanica.

In acest caz, salariul cetateanului britanic, respectiv al doamnei Leny Forman, este impozabil in Romania din prima zi a venirii sale.

Pentru veniturile impozitate in Romania, cetatenilor straini li se elibereaza certificat de certificatul de atestare a impozitului retinut in Romania, conform Ordinului atestare ministrului finantelor nr. 1.798/1998.

In cadrul reprezentantelor pot desfasura activitate persoane fizice rezidente sau nerezidente.

Personalul reprezentantelor are dreptul de a contacta in mod direct orice intreprindere productiva sau de comert exterior, institutii sau autoritati, pentru discutarea problemelor legate de obiectul lor de activitate, cu respectarea reglementarilor legale in vigoare la data respectiva.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 06 Martie 2006

Votati articolul "4. Impozitarea personalului reprezentantelor":
Rating:

Nota: 2.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X