Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici

Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Raportul Gratuit

email
Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
 Cartea Verde a Contabilitatii 2018

Contabilitatea micului dejun la un hotel restaurant

contabilitatemonografie contabila
Monografie contabila pentru obiect de activitate hotel si restaurant

Traseul de la emiterea notei de plata de catre ospatar si pana la descarcarea gestiunii bucatariei. Cum se procedeaza daca clientii sunt cazati pe o perioada mai mare, servesc masa in cadrul restaurantului din hotel, dar platesc serviciile la sfarsitul sejurului cu card sau ordin de plata ? Cum se descarca gestiunea bucatariei daca cazarea este inclusiv mic dejun?                               

 
Consideram urmatoarele ipoteze:            
                

* Societatea conduce evidenta contabila la marfuri cu amanuntul.

* Societatea are adoptata ca politica contabila, conducerea inventarului permanent.                  

Planul de conturi este cel adoptat prin O.M.F.P. nr. 3.055/2009, privind contabilitatea armonizata cu directivele europene si vom incerca sa surprindem principalele inregistrari contabile avand in vedere multitudinea de situatii posibile in practica.


*La primirea marfurilor si a materiilor prime intr-un restaurant se intocmeste nota de receptie ce va contine pentru marfuri si pretul de vanzare cu amanuntul al acestora.


Protectia datelor cu caracter personal
Protectia datelor cu caracter personal

Vezi detalii

Examenul CECCAR 2018. 100 de Subiecte rezolvate
Examenul CECCAR 2018. 100 de Subiecte rezolvate

Vezi detalii

 Executarea silita. Ghid de aparare impotriva abuzurilor
Executarea silita. Ghid de aparare impotriva abuzurilor

Vezi detalii



Inregistrarile contabile sunt:  

                               
 - Pentru materii prime 301 „Materii prime” = 401 „Furnizori” si                             
4426 „TVA deductibila” = 401 „Furnizori”                                    
 - Pentru marfuri 371 „Marfuri” = 401"Furnizori”                         
 4426 „TVA deductibila" = 401"Furnizori”                                  
 371 „Marfuri"=378 „Dif. de pret la marfuri” cu valoarea adaosului comercial practicat                               
371 „Marfuri” = 4428 „TVA neexigibila” cu valoarea TVA de la adaos.

*  La vanzarea produselor se intocmeste nota de plata.
Se retine ca nota de plata are caracter de instiintare de plata, din punctul nostru de vedere nu este document fiscal, documentul fiscal este bonul emis de casa de marcat fiscala, conform art. 1 din OUG nr. 28/1999 privind casele de marcat.

* Emiterea bonului fiscal pentru consumul din restaurant se va face:


4111 „vClienti” = 701 „Venituri din vanzarea produselor finite” / 707 „Venituri din vanzarea marfurilor”, dupa caz, productie proprie sau marfuri

4111 „Clienti” =  4427 „TVA colectata” – pentru valoarea TVA.                          

Incasare cu numerar sau card a consumatiei:                       

5311 „Casa in lei” /5121 „Conturi la banci in lei” = 4111 „Clienti”                     

Emiterea bonului fiscal sau a facturii pentru cazare se va inregistra prin articolele:


4111 „Clienti” = 704 „Venituri din prestari servicii” pentru cazare                  

4111 „Clienti” =  4427 „TVA colectata” pentru TVA                  

Colectarea taxei de statiune/camping, dupa caz, se va efectua prin inregistrarea:


4111 „Clienti” = 446 „Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” analitic distinct.


 * Descarcarea gestiunii bucatariei este aceeasi indiferent de modul de plata
(pe loc cu cash, card sau ulterior sau inclus in micul dejun gratuit). La prepararea mancarurilor la bucatarie, gestionarul este obligat sa intocmeasca bon de consum unde se inregistreaza ce s-a consumat, acesta se verifica ulterior in contabilitate pe baza retetarelor produselor.   
                      

 * Daca in micul dejun sunt incluse si marfuri (pliculete de ceai, pachetele de unt, etc.) pentru scaderea din gestiune se va utiliza metoda coeficientului K descris mai jos. Desigur va exista o anumita optica privind deductibilitatea cheltuielii, insa dvs. trebuie sa demonstrati ca acestea sunt cheltuieli efectuate in scopul obtinerii de venituri conform art. 21 alin. (1) din Codul fiscal.                  

  * Inregistrarile contabile pentru descarcarea gestiunii de materii prime:

Pentru consumul de materii prime folosite la prepararea mancarurilor: 601„Cheltuieli cu materii prime” = 301 „Materii prime” (trebuie amintit ca in contabilitate se va inregistra si productia de produse finite 345 „Produse finite” = 711 „Venituri din variatia  stocurilor”, urmand ca pe masura darii in consum a materiilor prime folosite si a vanzarii produselor finite sa se descarce si productia prin inregistrarea 711 = 345. Se necesita detalierea determinarii costului de productie conform prevederilor O.M.F.P. nr. 1.826/2003, privind contabilitatea de gestiune, si O.M.F.P. nr. 3055/2009.                             


 * Pentru marfurile vandute se procedeaza astfel:

 - se calculeaza k = (sold initial cont 378+ Intrari cont 378)/(sold initial cont 371+ intrari cont371)                               

- venitul obtinut din vanzarea marfurilor ( cont 707 „Venituri din vanzarea marfurilor” se imparte la (1+k) si astfel se determina adaosul comercial aplicat (cont 378), iar diferenta fata de venit va fi contul 607"Cheltuieli cu marfurile)


 * Astfel, descarcarea gestiunii de marfuri se va inregistra prin urmatoarele articole contabile:                                          
607 „Cheltuieli cu vanzarea marfurilor” = 371„Marfuri”                                      
 378 „Dif. de pret la marfuri” = 371 „Marfuri”                                 
 4428 „TVA neexigibila” = 371 „Marfuri”              

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Data aparitiei: 25 Martie 2011


Votati articolul "Contabilitatea micului dejun la un hotel restaurant":
Rating:

Nota: 4.63 din 5 din 12 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Impozit

Intrebare: Buna ziua,
In 2013 , o firma SRL platitoare de impozit pe profit nu a depasit plafon de 65000euro C.A., INCEPAND cu 2014 devine platitoare de impozit pe venit microintreprindere?
Multumesc

Raspuns: Multumec foarte mult pentru raspunsuri.... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 25 Martie 2011 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user

Intrebare antispam: 5 + 4 =
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare

Adauga acest articol in site-ul tau

Subiectele saptamanii

  • Modificarea vectorului fiscal 2018 pentru impozitul pe profit impozit pe veniturile microintreprinderilor

    • Avand in vedere schimbarile legislative introduse prin OUG 79/2017, pentru anul 2018 datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor persoanele juridice romane care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie 2017: 1. au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat ...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 101 a fost modificata. Noutati 2018

    • Prin OANAF 4160/2017 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.386/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" si 120 "Decont privind accizele", publicat in M.OF. nr. ...» citeste mai departe aici

  • ANAF: Formularul 311 va fi depus online

    • ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) adapteaza instructiunile de completare pentru "Declaratia privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art.316, alin.(11), lit.a)-e), lit.g) sau lit.h) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal" (formular 311), intrucat modul de depunere a fost modificat. Formularul 311 online: ...» citeste mai departe aici

  • ANAF a actualizat formularul 600 pentru 2018. Atentie, se depune urgent!

    • ANAF a postat pe site-ul agentiei formularul 600 actualizat pentru anul 2018, in format PDF inteligent. Acesta se poate transmite electronic prin portalul e-guvernare.ro utilizand un certificat digital calificat, conform unor informatii publicate pe site-ul oficial al agentiei.  Acesta vizeaza o categorie larga de contribuabili, asa ca trebuie sa acordati o atentie deosebita termenului de depunere. Dupa cum am mai mentionat in...» citeste mai departe aici

  • Alerta contabila! Se apropie termenul limita pentru depunerea formularului 094

    • Formularul 094 reprezinta "Declaratia privind cifra de afaceri in cazul persoanelor impozabile pentru care perioada fiscala este trimestrul calendaristic si care nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri in anul precedent", conform art. 316 din Codul fiscal. Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au utilizat trimestrul ca perioada fiscala in anul precedent, nu au efectuat achizitii intracomunitare de bunuri si nu au depasit pla...» citeste mai departe aici

  • Concediu medical in 2018: noile norme metodologice de acordare

    • Romanii care vor fi nevoiti sa isi ia concediu medical pe parcursul anului 2018 trebuie sa fie informati in privinta noilor norme metodologice de acordare, care sunt aplicabile din luna ianuarie a acestui an. Legat de acestea, au aparut o serie de modificari carora trebuie sa le acordati o deosebita atentie. In Monitorul Oficial din data de 12 ianuarie 2018 au fost publicate Normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile si i...» citeste mai departe aici

MonitorulJuridic.ro - Cel mai bun serviciu de monitorizare a actelor publicate in Monitorul Oficial

Newsletter zilnic GRATUIT

Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate
Aboneaza-te la newsletterul Contabilul.ro si primesti gratuit Raportul special "Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate".
Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Codul Fiscal 2018 - modificarile legii
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Codul Fiscal 2018 - 11 modificari majore analizate si explicate"


email
Da, vreau sa primesc newsletterul zilnic cu informatii si oferte contabile
X