email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect de ordin ANAF: procedura de inregistrare in scopuri de TVA

Agentia Nationala de Administrare FiscalaANAFcodul fiscalTVAinregistrare in scopuri TVA

In data de 8 aprilie a.c., Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a dat publicitatii proiectul de Ordin al presedintelui ANAF  pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (1) lit. a) sau c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru aprobarea modelului si continutului unui formular.

Prin dispozitiile art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificarile si completarile ulterioare, sunt reglementate situatiile in care persoanele impozabile, care desfasoara activitati economice ce implica operatiuni din sfera taxei pe valoarea adaugata, solicita inregistrarea in scopuri de TVA.

Potrivit modificarilor aduse Normelor metodologice de aplicare a acestui articol, prin Hotararea Guvernului nr. 150/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 150 din 1 martie 2011, s-a prevazut, la pct. 66 alin. (1) lit. d) si e), ca in cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 153 din CF, inregistrarea respectivei persoane se va considera valabila incepand cu:

- data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul prevazut la art. 153 alin. (1) lit. a) din CF, respectiv pentru persoanele impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA inainte de realizarea operatiunilor, daca declara fie ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire, fie ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;

- prima zi a lunii urmatoare celei in care i s-a comunicat persoanei impozabile decizia de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul prevazut la art. 153 alin. (1) lit. c) din CF, respectiv daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire, dar persoana impozabila opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa.

Din cuprinsul acestor prevederi, rezulta faptul ca pentru inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata este necesar ca organele fiscale competente sa emita o decizie privind inregistrarea in scopuri de TVA, motiv pentru care se impune aprobarea unui model de astfel de decizie.  

Precizam ca, anterior acestor modificari, inregistrarea in scopuri de TVA se considera valabila incepand cu data comunicarii certificatului de inregistrare, in situatia prevazuta la art. 153 alin. (1) lit. a), sau incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila opta pentru aplicarea regimului normal de taxa, in situatia prevazuta la art. 153 alin. (1) lit. c) din CF, fara a fi necesara eliberarea unei decizii privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata.

Puteti citi mai jos, integral, Proiectul de Ordin


ORDIN
pentru aprobarea Procedurii de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art.153 alin.(1) lit.a) sau c) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru aprobarea modelului si continutului unui formular

In temeiul art.12 alin.(3) din Hotararea Guvernului nr.109/2009 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala,

In temeiul art.153 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al pct.66 alin.(1) lit.d) si e) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare si al art.228 alin.(2) din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emite urmatorul:

ORDIN

Art.1 – (1) Persoana impozabila care solicita inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, in conditiile art.153 alin.(1) lit.a) sau c) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, depune la organul fiscal competent declaratia de inregistrare/mentiuni, avand completata rubrica „Date privind vectorul fiscal”, sectiunea taxa pe valoarea adaugata.
(2) Prin organ fiscal competent, in sensul prezentului ordin, se intelege organul fiscal in a carui raza teritoriala isi are domiciliul fiscal persoana impozabila ori in evidenta caruia aceasta este inregistrata ca platitor de impozite si taxe.

Art.2 – (1) Se aproba modelul si continutul formularului „Deciziei privind inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art.153 alin.(1) lit.a) sau c) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare”, prevazuta in Anexa nr.1.
(2) Certificatele de inregistrare in scopuri de TVA emise pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, isi pastreaza valabilitatea.

Art.3 - Caracteristicile de tiparire, modul de difuzare, de utilizare si de arhivare a formularului de la art.2 sunt prevazute in Anexa nr.2.

Art.4 – Se aproba Procedura de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art.153 alin.(1) lit.a) sau c) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazuta in Anexa nr.3.

Art.5 - (1) Referirile la Codul fiscal din cuprinsul prezentului ordin reprezinta trimiteri la titlul VI "Taxa pe valoarea adaugata" din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, iar referirile la normele metodologice reprezinta trimiteri la Normele metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Referirile la Codul de procedura fiscala reprezinta trimiteri la Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art.6 – Inregistrarea in scopuri de TVA a persoanei impozabile se considera valabila incepand cu:
a) data comunicarii deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in conditiile art 153 alin. (1) lit.a) din Codul fiscal,
b) prima zi a lunii urmatoare celei in care i s-a comunicat persoanei impozabile decizia de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA, in cazul prevazut la art. 153 alin.(1) lit. c) din Codul fiscal.

Art.7 – In baza deciziei de aprobare a inregistrarii in scopuri de TVA organul fiscal emite certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, avand inscrisa data inregistrarii, conform art.6.

Art.8 - Anexele 1, 2 si 3 fac parte integranta din prezentul ordin.

Art.9 - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art.10 – La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.3/2007 privind Procedura de solicitare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru comerciantii care se inregistreaza in scopuri de TVA de la infiintare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 19 din 11 ianuarie 2007.

Art.11 - Directia generala proceduri pentru administrarea veniturilor, Directia generala de tehnologia informatiei si Directia generala de administrare a marilor contribuabili, precum si directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti vor lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Emis la Bucuresti, in data de 2011

PRESEDINTE,
SORIN BLEJNAR


Anexa 1

Anexa 2

Anexa 3

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Agentia Nationala de Administrare FiscalaANAFcodul fiscalTVAinregistrare in scopuri TVA


Data aparitiei: 08 Aprilie 2011

Votati articolul "Proiect de ordin ANAF: procedura de inregistrare in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X