email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea din oficiu in scopuri de TVA

ANAFTVAinregistrare in scopuri TVAcodul fiscal

ANAF informeaza contribuabilii persoane impozabile ca a fost emis Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1977 pentru modificarea si completarea Ordinului presedintelui ANAF nr. 1786/2010 pentru aprobarea Procedurii de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, precum si a modelului si continutului unor formulare.

Prezentam in continuare cele mai importante prevederi ale actului normativ mentionat, cu privire la inregistrarea din oficiu, in scopuri de TVA a persoanelor impozabile obligate sa se inregistreze in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile art. 153 sau 153 indice 1, dupa caz, din Codul Fiscal si care nu solicita inregistrarea.

Atunci cand se constata ca o persoana impozabila indeplineste conditiile pentru inregistrarea in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile art. 153 sau 153 indice 1, dupa caz, din Codul Fiscal, si nu a solicitat inregistrarea, organul fiscal notifica respectiva persoana in vederea inregistrarii in scopuri de TVA.

Atentie! Prin exceptie, organul fiscal nu notifica persoana impozabila in situatia in care constatarea a fostefectuata de organele cu atributii de inspectie fiscala, cu respectarea dispozitiilor pct. 62 alin. (2) lit. a) din normele metodologice date in aplicarea Codului Fiscal.

Daca, urmare notificarii, contribuabilul se prezinta in termen de 5 zile si depune declaratia de mentiuni in vederea inregistrarii in scopuri de TVA, organul fiscal competent prelucreaza declaratia si emite certificatul de inregistrare in scopuri de TVA, conform prevederilor legale in vigoare.

Important! Data inregistrarii in scopuri de TVA este data de intai a lunii urmatoare celei in care a fost depusa declaratia de mentiuni, data reactivarii contribuabilului declarat inactiv prin Ordin al presedintelui ANAF, sau data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind reluarea activitatii, dupa caz.

In cazul in care contribuabilul nu se prezinta in urma notificarii, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal competent , in baza datelor detinute, intocmeste un referat prin care propune inregistrarea in scopuri de TVA a contribuabilului respectiv in baza caruia se emite decizia privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA.

Inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA, a unei persoane impozabile se considera valabila incepand cu:

- prima zi a lunii urmatoare celei in care s-a comunicat persoanei impozabile Decizia privind inregistrarea, din oficiu, in scopuri de TVA, pentru alte situatii decat cele prezentate mai jos;

- data reactivarii contribuabilului declarat inactiv prin ordin al presedintelui ANAF;

- data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind reluarea activitatii, dupa caz.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ANAFTVAinregistrare in scopuri TVAcodul fiscal


Data aparitiei: 21 Aprilie 2011

Votati articolul "Inregistrarea din oficiu in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X